Archív článkov za Apríl 2024, strana 1

Otvor článok

AKTUALIZUJEME: Čo robia politici na Veľkonočný pondelok?

1.4 2024 07:30

Netky.sk mapujú aktivity slovenských politikov počas Veľkonočného pondelka.

Otvor článok

VIDEO: Kauza Kristus - tip na film, ktorý môže zmeniť váš pohľad na vieru

1.4 2024 08:00

Netky.sk prináśajú tip na film ku veľkonočnej tématike.

Otvor článok

Uznávanie vysokoškolských diplomov naprieč EÚ by sa mohlo stať jednoduchším

1.4 2024 09:05

Štúdium na európskych vysokých školách by sa mohlo zjednodušiť. Riešením má byť európsky diplom. Titul by získali študenti na slovenských vysokých školách. Zaviesť ho navrhuje Európska komisia.

Otvor článok

Chystá sa webinár Základy ochrany duševného vlastníctva. Čo všetko môže účastníkom ponúknuť?

1.4 2024 09:15

Kancelária pre transfer technológií SAV v stredu 10. apríla 2024 od 9.30 do 11.00 uskutoční webinár Základy ochrany duševného vlastníctva.

Otvor článok

Štátna ochrana prírody informuje o novom strete s medveďom. Manželský pár sa pred ním ukryl do koliby.

1.4 2024 09:39

Odbor komunikácie a propagácie Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR informoval, že nad obcou Pribylina v okrese Liptovský Mikuláš v nedeľu okolo 17.00 h zaútočil medveď na manželský pár stredného veku.

Otvor článok

Vodohospodárske sympózium napomáha rozvoju slovensko-maďarských vzťahov

1.4 2024 10:02

Spoločné slovensko-maďarské monitorovanie vplyvu prevádzky Vodného diela Gabčíkovo na životné prostredie bolo hlavnou témou pracovného rokovania predstaviteľov slovenskej a maďarskej vlády v kaštieli Chateau Appony v Oponiciach pri Nitre. Predstavitelia oboch delegácií schválili a podpísali spoločné výročné správy z monitorovania, dohodli sa na termínoch výmeny dát medzi expertmi, ako aj na termínoch vypracovania národných a následných spoločných správ.

Otvor článok

Vďaka eurofondom sa zazelenali strechy a okolie Magistrátu mesta Košice

1.4 2024 10:09

Hlavné schodisko budovy Magistrátu mesta Košice na Tr. SNP 48 môže opäť naplno využívať verejnosť aj zamestnanci úradu. Práce na revitalizácii budovy košického magistrátu, v rámci projektu Opatrenia na zmiernenie a prispôsobenie sa nepriaznivým dôsledkom zmeny klímy - zlepšiť lokálnu mikroklímu budovy Magistrátu mesta Košice a jej priľahlého okolia za 1 389 307 eur s DPH, z toho 550 000 eur pokryli eurofondy, dokončila košická spoločnosť Box Park v decembri 2023.

Otvor článok

Z juniora je už muž s tínedžerskými rekordami, Juraj Slafkovský má 20

1.4 2024 10:34

Tínedžerské roky sa skončili, rovnako aj juniorské obdobie. Juraj Slafkovský je už aj v hokejovom svete od sobotňajších 20. narodenín považovaný za muža. Dva roky po olympijskom bronze v Pekingu sa naplno etabloval v NHL a je jednou z hviezd Montrealu Canadiens.

Otvor článok

Novely vysokoškolských zákonov menia prístup k tehotným študentkám aj úpravy inauguračných a habilitačných konaní

1.4 2024 10:57

Predkladané novely vysokoškolských zákonov lepšie prihliadajú na potreby študentiek a študentov a upravujú odpustenie školného z dôvodu tehotenstva alebo trvalej starostlivosti o dieťa mladšie ako tri roky. Rezort školstva tento návrh skupiny poslancov, na čele s predsedníčkou školského výboru Paulou Puškárovou, víta a podporuje.

Otvor článok

Ministerka kultúry SR M. Šimkovičová má záujem pokračovať v dobre naštartovanej spolupráci medzi Slovenskom a Slovinskom v oblasti kultúry a umenia

1.4 2024 11:16

Ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová podporuje spoluprácu medzi Slovenskom a Slovinskom v oblasti kultúry a umenia. Tá dlhodobo funguje dobre a je záujem na oboch stranách v nej pokračovať. Vyplýva to z dnešného stretnutia so slovinským veľvyslancom Stanislavom Raščanom na pôde rezortu kultúry.

Otvor článok

V Nemecku vyvíjajú nákladné vozidlo budúcnosti

1.4 2024 11:25

V Nemecku vyvíjajú nákladné vozidlo budúcnosti. Chcú znížiť emisie škodlivých plynov a vytvoriť nákladnú dopravu poháňanú spaľovacími motormi v kombinácii s elektrinou. Podobne je to v prípade hybridných trolejbusov.

Otvor článok

Start with Children: Bratislava bude v máji medzinárodným centrom diskusie o tvorbe miest budúcnosti pre deti

1.4 2024 12:00

Koncom mája sa Bratislava na dva dni premení na centrum medzinárodnej diskusie o tvorbe miest, ktoré sú bezpečnejšie, zelenšie a ohľaduplné voči potrebám detí. Vyše 30 odborníkov a odborníčok v tejto oblasti bude prednášať, viesť workshopy či diskutovať v panelových diskusiách o plánovaní udržateľných miest, ktoré budú obývateľné pre budúce generácie.

Otvor článok

Skryté tajomstvá staroveku a nevysvetlená Atlantída: Ktorým mýtom a legendám veríme dodnes?

1.4 2024 14:00

Atlantída, tajomný kontinent, ktorý mal existovať pred tisíckami rokov, fascinuje ľudí dodnes. Hoci neexistujú presvedčivé dôkazy o jeho existencii, legenda o Atlantíde pretrváva a inšpiruje mnohé teórie a dobrodružstvá. Mnohé ďalšie mýty mohli mať však korene v pravde.

Otvor článok

Poznáte pozadie Veľkonočných sviatkov? Čo znamená anglické Easter?

1.4 2024 15:00

Veľká noc je obdobím, kedy si kresťania pripomínajú Ježišovu smrť a zmŕtvychvstanie.

Otvor článok

Aj vy ste chodiaca emocionálna ladička?

1.4 2024 16:00

Možno to poznáte. Všade, kam idete, cítite energie druhých. Nalaďujete sa na ich nálady, pocity, smútite aj tešíte sa s nimi. Ste z toho vyčerpaní a potrebujete oveľa viac času osamote na spracovanie toľkých intenzívnych emócií...

Otvor článok

VIDEO: Britský premiér vo veľkonočnom posolstve poďakoval cirkvám za úžasnú prácu

1.4 2024 17:00

Britský premiér Rishi Sunak poďakoval cirkvám a kresťanským spoloćenstvám za „úžasnú“ prácu, ktorú vykonávajú vo svojich miestnych komunitách.

Otvor článok

Silný vietor si v Poľsku vyžiadal životy štyroch ľudí. Medzi obeťami je aj dieťa

2.4 2024 08:16

ZAKOPANÉ - Silný vietor v pondelok v južnom Poľsku vyvracal stromy, ktoré zabili najmenej štyroch ľudí a ďalších zranili. V zimnom stredisku Zakopané na úpätí Tatier prišla o život žena po tom, čo silný vietor zhodil na jej auto strom.

Otvor článok

Prvky, ktoré vám pomôžu s vytvorením modernej kuchyne na mieru

2.4 2024 08:39

Vytvoriť si na základe vašich špecifických potrieb a typu nehnuteľnosti komfortný priestor na varenie dnes nie je vôbec náročné a nemusíte za týmto účelom vyčerpať ani všetky prostriedky na svojom účte. Stačí sa držať niektorých dôležitých pravidiel a vedieť, ktoré prvky sa pod vytvorenie takéhoto priestoru podpisujú najviac.

Otvor článok

Severná Kórea odpálila balistickú strelu do Japonského mora

2.4 2024 08:47

PCHJONGJANG - Severná Kórea odpálila balistickú strelu stredného doletu do Japonského mora, informovala v utorok (2. 4.) juhokórejská armáda a japonské úrady. Raketa vyletela do maximálnej výšky 100 kilometrov a letela 650 kilometrov, kým dopadla do vody, uviedlo japonské ministerstvo obrany.

Otvor článok

Kolízia troch áut v Bratislave: Pri rannej dopravnej nehode na križovatke Vrakunská – Hradská sa zranili aj maloleté osoby

2.4 2024 09:14

BRATISLAVA - Dnes ráno došlo k dopravnej nehode troch vozidiel na križovatke Vrakunská – Hradská v Bratislave. Informovala o tom hovorkyňa Jana Šimunková z Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave.

Otvor článok

Posolstvo najtemnejšej noci v histórii znie takto: Zvládol to on, aj my to zvládneme

2.4 2024 09:30

A máme to tu zasa. Ďalšie sviatky, voľné dni, priania, nech sú pokojné a požehnané a aj v kútiku srdca dúfame, že také budú. Ale pravdou je, že bolesť si nevyberá, sadá si do duší a nechce sa pustiť, aj keď ju odháňame. A tak sa stáva, že práve na tie sviatky, kedy by sme mali pociťovať radostné očakávanie a akési uvoľnenie od práce, cítime smútok.

Otvor článok

Korfu: Malebný, zelený grécky ostrov v Iónskom mori

2.4 2024 09:40

Hľadáte inšpiráciu na letnú dovolenku bez dlhého cestovania? Korfu, romantický a pôvabný ostrov v Iónskom mori, vám ponúka očarujúcu kombináciu krásnej prírody, fascinujúcej histórie a pohostinnosti miestnych obyvateľov. Zhruba za dve hodiny príjemnej cesty lietadlom, v závislosti od zvolenej trasy, sa dostanete do oázy pokoja, ktorá sa postará o úplné odreagovanie tela i mysle.

Otvor článok

NHL: Černák sa po treste vrátil do zostavy Tampy, Tatar nezasiahol do hry ani proti poslednému tímu

2.4 2024 09:44

NEW YORK - Hokejisti Tampy Bay prehrali v noci na utorok v zámorskej NHL s Detroitom 2:4 a ukončili deväťzápasovú bodovú šnúru. Slovenský obranca Erik Černák sa po treste za vynechanie tímového mítingu vrátil do zostavy Lightning, počas 18:15 minút na ľade si pripísal plusový bod a rozdal šesť bodyčekov.

Otvor článok

TERABORSUK a Rompey spojili sily a predstavujú „Keby Bolo Keby" - skladbu, ktorá nebude chýbať na žiadnej svadbe!

2.4 2024 10:00

Kapela Teraborsuk a poľský umelec Rompey spojili sily a vydávajú singel s potenciálom stať sa novou svadobnou „hymnou“. Novinku Keby Bolo Keby si zamiluje každý, kto má rád tanec aj zábavu. Ako už býva v prípade obľúbenej slovenskej formácie zvykom, ich novinke nechýba vtip, nadhľad, chytľavý text a v neposlednom rade aj veľmi výstižný videoklip.

Otvor článok

Meteorológovia varujú: Niektoré časti Slovenska potrápi vietor, iné búrky

2.4 2024 10:17

Na západnom Slovensku treba v utorok (2. 4.) počítať so silnejším vetrom. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý vydal výstrahy prvého stupňa. Informuje o tom na svojom webe.

Otvor článok

V Taliansku budú odoberať deti mafiánom: Chcú predísť tomu, aby sa dali na zločineckú dráhu rodičov

2.4 2024 10:33

RÍM - Talianske úrady budú hľadať náhradné rodiny pre deti bossov organizovaného zločinu zo Sicílie a Neapola. Cieľom programu, ktorý už 12 rokov funguje v Kalábrii, je pretrhnúť rodinné väzby mafie. Rovnako aj predísť tomu, aby potomkovia nasledovali zločineckú dráhu svojich rodičov, napísala agentúra AFP.

Otvor článok

Donald Trump sa vyhol riziku zhabaniu majetku: Zložil záruku za 175 miliónov dolárov

2.4 2024 10:50

NEW YORK - Uchádzač o kreslo v Bielom dome a exprezident Donald Trump v pondelok (v utorok 2. apríla ráno SELČ) poskytol newyorským súdom ručenie za 175 miliónov dolárov (vyše štyri miliardy korún), časť vymeraného trestu v prípade systematického zveličovania majetku v snahe podvádzať banky a poisťovne.

Otvor článok

Zdobenie veľkonočných vajíčok: Objavte čaro prírodných farbív!

2.4 2024 10:50

S blížiacim sa veľkonočným obdobím si mnoho z nás začína lámať hlavu nad zdobením vajíčok. Umelé farbivá, ktoré je možné zohnať v obchodoch, radšej nechajte na svojom mieste a siahnite tento rok po prírodných produktoch. Mnoho z nich dokonca nájdete vo vašej špajzi, či chladničke. Vedzte, že pomocou nich vykúzlite naozaj očarujúce dekorácie.

Otvor článok

Islam Veľkú noc nepozná, Korán prijíma Ježiša inak (komentár Iva Samsona)

2.4 2024 11:00

Sviatky Veľkej noci v kresťanstve korunuje tretí deň , keď podľa novozákonnej tradície Ježiš Kristus vstal z mŕtvych. Ježiša síce islam pozná z Koránu a preberá mnohé biblické príbehy, ale vrcholné zakončenie Veľkej noci – deň zmŕtvychvstania – neakceptuje, aj keď medzi kresťanskou Veľkou nocou a moslimským svätým mesiacom ramadánom je určitá zhoda, čiastočne môže byť aj časová. Tá sa však týka prakticky iba pôstu.

Otvor článok

Vo veku 102 rokov zomrel Lou Conter, posledný preživší útoku na USS Arizona v Pearl Harbor

2.4 2024 11:14

LOS ANGELES - Vo veku 102 rokov zomrel Lou Conter, posledný preživší japonského útoku na vojnovú loď USS Arizona na námornej základni Pearl Harbor v decembri 1941. Oznámila to v pondelok organizácia Pacific Historic Parks.

Otvor článok

Pizza – čo ste nevedeli o kráľovnej jedál?

2.4 2024 11:35

Podľa viacerých štatistík, prieskumov, rebríčkov a vyhľadávačov je jednoznačne najobľúbenejším a najrozšírenejším jedlom na svete. Tak jednoduchá, a pritom rafinovaná, s mnohými podobami a príchuťami, sviatočná aj obyčajná, sprievodca našich pohodových chvíľ aj momentov, keď potrebujeme rýchlo niečo do seba hodiť.

Otvor článok

V škole vo Fínsku strieľal dvanásťročný žiak, zranil tri deti

2.4 2024 11:48

VANTAA - Tri deti v utorok (2. 4.) utrpeli zranenia pri streľbe v škole vo fínskom meste Vantaa, ktoré leží neďaleko metropoly Helsinki, informovala agentúra Reuters. Polícia uviedla, že podozrivého, ktorému je 12 rokov, zadržala.

Otvor článok

Nádherné zákutia Slovenska, ktoré (možno) ešte nepoznáte...

2.4 2024 12:00

Myslíte si, že už ste pochodili svoju domovinu krížom-krážom a dôverne ju poznáte? A predsa, určite existujú také zákutia, ktoré ste ešte nenavštívili, a možno o nich ešte ani nepočuli...

Otvor článok

Je tu ďalší ročník kampane Do práce na bicykli. Ako dochádzate do práce vy?

2.4 2024 12:15

V pondelok 1. apríla sa začala registrácia samospráv, ktoré sa chcú zúčastniť na kampani Do práce na bicykli. Následne sa začne registrácia dvoj až štvorčlenných tímov. Ide v poradí už o 11. ročník tejto kampane, ktorej cieľom je motivovať ľudí, aby nechali auto doma a na cestu do práce využili bicykel, chôdzu či verejnú dopravu.

Otvor článok

Dresy s číslom, ktoré pripomínalo nacistický symbol, sťahujú z predaja

2.4 2024 12:30

FRANKFURT NAD MOHANOM - Výrobca športového oblečenia Adidas a Nemecká futbalová federácia (DFB) zablokovali predaj dresov nemeckej reprezentácie s číslom 44 v reakcii na kritiku dizajnu, ktorý mal pripomínať nacistický symbol.

Otvor článok

Slováci by sa tento rok mohli dočkať vyšších miezd. Zamestnávatelia podľa prieskumu plánujú aj prijímanie nových ľudí

2.4 2024 13:00

Väčšina zamestnávateľov na Slovensku počíta v tomto roku so zvyšovaním miezd. Nechystajú sa ani prepúšťať, naopak, plánujú buď prijímať nových ľudí alebo aspoň zachovať súčasný počet zamestnancov. Vyplynulo to z prieskumu personálnej agentúry Grafton, v ktorom zisťovala, aké sú plány firiem v oblasti zamestnanosti, mzdového ohodnotenia a benefitov.