Nádherné zákutia Slovenska, ktoré (možno) ešte nepoznáte...

NETKY.SK • 2 Apríl 2024, 12:00 • 2 min
Nádherné zákutia Slovenska, ktoré (možno) ešte nepoznáte...

Myslíte si, že už ste pochodili svoju domovinu krížom-krážom a dôverne ju poznáte? A predsa, určite existujú také zákutia, ktoré ste ešte nenavštívili, a možno o nich ešte ani nepočuli...

slovakia

left justify in out

Jar je ideálne obdobie na rôzne výlety, potulky prírodou, objaviteľské výpravy, počas ktorých vám slovenská krajina odhalí ďalšie zo svojich krás a tajomstiev. Tu je niekoľko našich tipov na dych berúce zákutia, ktoré robia Slovensko jedinečným.

Bešeňovské travertíny - ich krása sa dostala až do Ženevy!

V liptovskej obci Bešeňová nájdete unikátne sladkovodné vápence - tzv. travertíny, ktoré vytvorili nad obcou zvláštne tvarovaný útvar. Záhadný lom hýri viacerými farbami a v jeho okolí sa naozaj oplatí poprechádzať a urobiť si niekoľko unikátnych fotografií. 

 Lom spolu s travertínovým polom sa rozprestiera na rozlohe vyše troch hektárov a príroda vápencové kamene vytvorila tak nádherne, že dosky z nich vyrobené zdobia budovu Univerzity Komenského v Bratislave, či Palác národov v Ženeve!

Veterný mlyn v Holíči - posledný na Slovensku

Táto historická technická pamiatka pochádza z 80. rokov 19. storočia a je jediným zachovaným veterným mlynom na Slovensku! Nachádza sa na kopci Hrebeň pri Holíči. V 70. rokoch minulého storočia bol miestnym poľovníckym združením rekonštruovaný a bol zapísaný na zoznam Národných kultúrnych pamiatok SR. V roku 2013 sa dokonca táto pamiatka dostala na ofociálnu poštovú známku.

Má atraktívnu polohu, je obkolesený lesom, takže aj samotná prechádzka k nemu bude príjemným zážitkom. Cyklisti, môžete využiť aj tadiaľ prechádzajú skalickú cyklotrasu. Keď už budete v tomto kraji, určite zájdite k niektorému z miestnych vinárov a ochutnajte ich tekuté poklady. 

Roháčske plesá - to najkrajšie v Západných Tatrách

Keď budete v Západných Tatrách, nemôžete vynechať tento nádherný kút slovenskej prírody. Roháčske plesá majú ľadovcový pôvod a svojou krásou vám vyrazia dych. Cestou k nin sa pokochajte pri Roháčskom vodopáde (23 metrov) a zastavte sa na chate Zverovka. 

Roháčske plesá ležia v doline v obkolesení statných tatranských končiarov. Je ich celkom šesť, najhlbšie z nich má sedem metrov a rozlohu viac ako dva hektáre. 

Prales Stužica . rozprávka na pomedzí troch krajín

Za touto krásou sa treba vybrať až k našim východným hraniciam, k najvýchodnejšej obci Nová Sedlica. Tu údolie stužckej rieky dotvára nádherná pralesná krajina - jedno z našich najvýznamnejších chránených území. 

Prales je súčasťou Bukovských vrchov a ide naozaj o rozprávkové zákutie na konci sveta - na slovensko-poľsko-ukrajinskom pomedzí. Nádherný autentický porast obývajú mnohé pôvodné karpatské rastliny aj živočíchy, vrátane endemitov. Zo stromov prevláda buk, jedľa, ak budete mať šťastie, môžete tu stretnúť zubra, ale i losa mokraďového. Prales je od roku 2007 zaradený do zoznamu Svetového prírodného dedičstva UNESCO.

Štúrovský most Márie Valérie - spojenie dvoch národov

A napokon sa presuňme na iný koniec Slovenska - na naše južné hranice. Rok 2001 bol určite pamätný pre všetkých obyvateľov Štúrova a Ostrihoma, kedy tu slávnostne otvorili a dali do užívania elegantný  most Márie Valérie. Pôvodný most bol zrútený počas I. aj II. svetovej vojny, no dnes opäť spája dva národy so spoločnou históriou, prelínajúcou sa kultúrou a pestrými susedskými vzťahmi. 

V Ostrihome navštívte baziliku, Tmavú bránu - 80-metrový tunel v hradnom vrchu či svetoznáme Kresťanské múzuem v Primaciálnom paláci s najbohatšou sakrálnou zbierkou v Maďarsku. Pri Štúrove navštívte aquapark Vadaš, pivničné múzeum v Chľabe s unikátnymi vínnymi pivničkami či zájdite si na vyhliadku Skaly v najmenšom slovenskom pohorí Burda pri Kamenici nad Hronom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
turisticky.sk
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies