Skryté tajomstvá staroveku a nevysvetlená Atlantída: Ktorým mýtom a legendám veríme dodnes?

NETKY.SK • 1 Apríl 2024, 14:00 • 2 min
Skryté tajomstvá staroveku a nevysvetlená Atlantída: Ktorým mýtom a legendám veríme dodnes?

Atlantída, tajomný kontinent, ktorý mal existovať pred tisíckami rokov, fascinuje ľudí dodnes. Hoci neexistujú presvedčivé dôkazy o jeho existencii, legenda o Atlantíde pretrváva a inšpiruje mnohé teórie a dobrodružstvá. Mnohé ďalšie mýty mohli mať však korene v pravde.

slovakia

left justify in out

Historické mýty a legendy fascinujú ľudí už stáročia. Tieto príbehy, prenášané ústne alebo zaznamenané v textoch, majú často korene v dávnej minulosti a dodnes ovplyvňujú našu kultúru a presvedčenia. Pozrime sa na niektoré z najznámejších historických mýtov a legend, ktoré pretrvávajú dodnes.

Atlantída: Legendárny Zmiznutý Kontinent

Atlantída, tajomný kontinent, ktorý mal existovať pred tisíckami rokov, fascinuje ľudí dodnes. Hoci neexistujú presvedčivé dôkazy o jeho existencii, legenda o Atlantíde pretrváva a inšpiruje mnohé teórie a dobrodružstvá.

Prvýkrát spomenutý gréckym filozofom Platónom okolo roku 360 pred Kristom, príbeh Atlantídy sa stal súčasťou jeho dialógov Timaios a Kritias. Platón uviedol, že informácie o Atlantíde pochádzajú od staroegyptského štátnika Solóna, ktorý sa o nej dozvedel od egyptských kniežat pri diskusii o spoločnej histórii Grékov, Egypťanov a stredomorského regiónu.

Podľa Platóna sa Atlantída nachádzala za Herkulovými sloupmi (často ztotožňovanými s dnešným Gibraltarským prielivom). Tento obrovský kontinent mal byť úrodný a husto zaludnený. Jeho hlavné mesto bolo obrovské, s kruhovými vodnými kanálmi a centrálnym chrámovým pahorkom.

Existuje niekoľko miest na svete, ktoré boli spojené s Atlantídou:
Santorini, Grécko: Tento ostrov so svojou kalderou a sopečnými náleziskami je často považovaný za možné miesto Atlantídy. Sopečná erupcia okolo roku 1600 pred Kristom mohla zdevastovať minojskú civilizáciu na Kréte a viesť k vzniku tejto legendy.
Bahamy: Skalný útvar Bimini Road pri ostrove Bimini na Bahamách pripomína cestu a mohol byť súčasťou strateného mesta.

Hoci Atlantída zostáva záhadou, jej príbeh nás inšpiruje k objavovaniu minulosti a fantázie. A možno sa raz dozvieme viac o tomto zmiznutom kontinente.

Kráľ Artuš: Legendárny Vodca Rytierov Okrúhleho Stola

Kráľ Artuš je legendárnou postavou britskej mytológie a stredobodom cyklu legiend známych ako Artušovské legendy. Hoci neexistujú presvedčivé dôkazy o jeho existencii, jeho príbeh pretrváva a inšpiruje mnohé teórie a dobrodružstvá. 

Podľa legendy sa Artuš narodil ako nemanželský syn kráľa Uthera Pendragona a kráľovnej Igrain. Jeho pôvod je spojený s kúzelníkom Merlinom, ktorý ho odniesol a predal do výchovy sirovi Ectorovi. Artuš vyrástol v anonymite, mimo dosah intríg kráľovského dvora.

Asi 20 rokov po Artušovom narodení sa konal turnaj v Londýne, kde mal byť odhalený pravý kráľ. Na námestí sa objavil kameň s nákovou a zarazeným mečom. Nápis hovoril: “Kto z tohto kameňa a nákovy meč vytiahne, bude kráľom Anglicka podľa práva i rodom.” Artuš bez námahy vytiahol meč a bol uznávaný za právoplatného kráľa.

Artušovské legendy inšpirovali množstvo umeleckých diel, vrátane kroník, básní a románov. Medzi známe diela patrí napríklad “Artušova smrť” od Thomasa Maloryho. Artuš zostáva záhadnou postavou, no jeho príbeh nás inšpiruje k objavovaniu minulosti a fantázie. 

Bermudský trojuholník: Tajomstvo Atlantického Oceánu

Bermudský trojuholník je oblasť v Atlantickom oceáne medzi Bermudami, Portorikom a Floridou. Táto záhadná oblasť je známa svojimi nevysvetliteľnými javmi, ktoré zahŕňajú letecké a lodné nešťastia a záhadné zmiznutia lodí a lietadiel.

Nejasné Hranice: Bermudský trojuholník nie je presne ohraničený. Je to pomyselný priestor voľne ohraničený Miami, Bermudami a Portorikom. Približná plocha sa pohybuje medzi 1 300 000 a 3 900 000 km².

Časté Zmiznutia: Hoci je tento trojuholník známy po celom svete, existuje viac podobných miest na vode, ako napríklad Michiganský trojuholník na Michiganskom jazere alebo Diablovo more pri pobreží Japonska.

Diablov Trojuholník: Bermudský trojuholník je tiež známy ako Diablov trojuholník. Tento názov sa začal používať až v 60. rokoch 20. storočia.

Zmiznutie Lietadla a Lode: Posledným zaznamenaným zmiznutím v Bermudskom trojuholníku bolo súkromné lietadlo Mitsubishi MU-2B v roku 2017. Trosky lietadla sa našli až po niekoľkých dňoch pátrania.

Sargasové More: V oblasti sa nachádza Sargasové more, ktoré je miestom trenia úhorov. Jeho morské riasy a chaluhy sťažujú plavbu malým lodiam.

Bermudský trojuholník zostáva tajomstvom, ktoré nás fascinuje a inšpiruje rôzne teórie a legendy. 

Helena: Krása a Intriga v Gréckej Mytológii

Helena, označovaná prívlastkami „Spartská“ a „Trójska“, je jednou z najpopulárnejších postáv gréckej mytológie. Jej príbeh je jedným z najznámejších a sprevádzal ho láska, intriga a tragédia.

Helena bola dcérou najvyššieho olympského boha Dia a spartského kráľa Tyndarea. Jej matka Léda mala okrem Heleny ešte dve deti: dcéru Klytaimnéstru a syna Kastora. Podľa mýtov bola Helena najkrajšou zo smrteľných žien.

Athénsky kráľ Théseus uniesol mladú Helenu. Jej bratia Kastor a Polydeukes ju však oslobodili. Helena sa vydala za kráľa Meneláa zo Sparty. Ich manželstvo plynulo pokojne, no potom prišla tragédia. Paríd, princ z Tróje, sa zaľúbil do Heleny a uniesol ju. To vyvolalo bratovražednú vojnu medzi Spartou a Trójou.

Helena bola známa svojou krásou, ktorá spôsobila mnoho problémov. Jej príbeh bol inšpiráciou pre mnohé umelecké diela. Helena zostáva symbolom krásy, lásky a tragédie v gréckej mytológii.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: www.aktuality.sk, www.dotyk.cz, thegreenvoyage.com, obkec.azet.sk foto: Topky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies