V škole vo Fínsku strieľal dvanásťročný žiak, zranil tri deti

NETKY.SK • 2 Apríl 2024, 11:48 • 2 min
V škole vo Fínsku strieľal dvanásťročný žiak, zranil tri deti

VANTAA - Tri deti v utorok (2. 4.) utrpeli zranenia pri streľbe v škole vo fínskom meste Vantaa, ktoré leží neďaleko metropoly Helsinki, informovala agentúra Reuters. Polícia uviedla, že podozrivého, ktorému je 12 rokov, zadržala.

slovakia

left justify in out

Motív strelca zatiaľ nie je známy a nevie sa ani to, akú zbraň použil. Išlo však o ručnú strelnú zbraň, napísal server fínskej verejnoprávnej televízie Yle.

Zranení boli žiaci vo veku 12 rokov, rovnako starý je aj podozrivý, povedal podľa Yle vrchný komisár Timo Leppälä. Zranených previezli do nemocnice, ich stav polícia nechcela komentovať.

Podozrivého, ktorý je podľa polície žiakom školy, zadržali na severe Helsínk. Policajti teraz preverujú, či do prípadu nie sú zapletené ešte ďalšie osoby.

Premiér Petteri Orpo na sieti X označil streľbu na základnej škole za hlboko šokujúcu.

Podľa televízie Yle sa strieľalo v škole Viertola, ktorú navštevuje asi 800 študentov. Škola poskytuje základné vzdelanie pre žiakov 1. až 9. triedy. V škole pracuje asi 90 ľudí.

„Bezprostredné nebezpečenstvo bolo zažehnané,“ povedala agentúre Reuters riaditeľka školy Sari Laasilaová.

Predchádzajúce prípady streľby v školách viedli vo Fínsku k diskusii o potrebe sprísnenia zákona o držaní zbraní. Tieto debaty rozprúdil predovšetkým čin 18-ročného študenta Pekky-Erika Auvinea, ktorý v novembri 2007 zastrelil na strednej škole Jokela v juhofínskej Tuusule osem ľudí a potom seba.

O rok neskôr, v roku 2008, ďalší študent, 22-ročný Matti Saari, zastrelil na strednej škole v Kauhajoki desať ľudí. Zákon o držaní zbraní sprísnili v roku 2010.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: RTVS / ČTK, Foto: Yle / Jani Saikko
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies