Donald Trump sa vyhol riziku zhabaniu majetku: Zložil záruku za 175 miliónov dolárov

NETKY.SK • 2 Apríl 2024, 10:50 • 2 min
Donald Trump sa vyhol riziku zhabaniu majetku: Zložil záruku za 175 miliónov dolárov

NEW YORK - Uchádzač o kreslo v Bielom dome a exprezident Donald Trump v pondelok (v utorok 2. apríla ráno SELČ) poskytol newyorským súdom ručenie za 175 miliónov dolárov (vyše štyri miliardy korún), časť vymeraného trestu v prípade systematického zveličovania majetku v snahe podvádzať banky a poisťovne.

slovakia

left justify in out

Informovali o tom agentúry s odvolaním sa na dokument zverejnený newyorským súdom. Ak by tak Trump neurobil, newyorské úrady by mohli začať zabavovať jeho majetok a žiadať banky o zmrazenie jeho účtov.

Sudca Arthur Engoron v predmetnom občianskoprávnom procese uznal takmer všetky tvrdenia prokurátorov a vo februári nariadil Trumpovi zaplatiť vyše 350 miliónov dolárov a k tomu ďalších 100 miliónov dolárov na úrokoch.

Trump sa proti rozhodnutiu odvolal a počas odvolacieho procesu nemá povinnosť 454 miliónov dolárov zaplatiť. Súdu však mal preukázať, že štát peniaze v prípade potvrdenia verdiktu dostane, teda buď sumu zložiť, alebo si zabezpečiť ručiteľa.

Trumpovi obhajcovia sa sťažovali, že zohnať ručiteľov za takú vysokú sumu je „prakticky nemožné“. Odvolací súd na konci marca stanovil, že úrady sa uspokoja s ručením za 175 miliónov dolárov.

Exprezident v prípade vinu odmieta a podobne ako štyri obžaloby proti svojej osobe prezentuje aj tento občianskoprávny verdikt ako súčasť akéhosi sprisahania. Za Republikánsku stranu znovu kandiduje do Bieleho domu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TASR / ČTK, Foto: AP News
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies