V Taliansku budú odoberať deti mafiánom: Chcú predísť tomu, aby sa dali na zločineckú dráhu rodičov

NETKY.SK • 2 Apríl 2024, 10:33 • 2 min
V Taliansku budú odoberať deti mafiánom: Chcú predísť tomu, aby sa dali na zločineckú dráhu rodičov

RÍM - Talianske úrady budú hľadať náhradné rodiny pre deti bossov organizovaného zločinu zo Sicílie a Neapola. Cieľom programu, ktorý už 12 rokov funguje v Kalábrii, je pretrhnúť rodinné väzby mafie. Rovnako aj predísť tomu, aby potomkovia nasledovali zločineckú dráhu svojich rodičov, napísala agentúra AFP.

slovakia

left justify in out

Od roku 2012 sa talianska justícia systematicky venuje rodinám popredných postáv kalábrijskej mafie ‚Ndrangheta. Snaží sa posielať ich deti do náhradných rodín. Prípadne im hľadať bezpečné útočisko s ich matkou, ak sa rozhodne opustiť ich otca.

„Učia osemročné deti strieľať. V ôsmich rokoch predávajú crack,“ opísala pomery v mafiánskych rodinách predsedníčka talianskeho parlamentného výboru pre boj s organizovaným zločinom Chiara Colosimová.

V rámci doterajšieho programu nazvaného Liberi di Scegliere (Sloboda voľby) sa podľa sudcu Roberta Di Bellu podarilo nájsť nový domov asi 150 deťom. Z toho v 30 prípadoch s nimi z pôvodnej rodiny odišli aj ich matky.

„Je to historický moment v boji proti mafii.“ Takto komentoval minister spravodlivosti Carlo Nordio rozšírenie doterajšej praxe na členov sicílskej organizácie Cosa Nostra a neapolskej Camorry.

Okrem prerušenia rodovej línie mafiánov si sudca Di Bella sľubuje od programu tiež ďalších mafiánov získaných na stranu zákona. Niektorí členovia ´Ndranghety podľa neho začali svedčiť proti svojim kumpánom po tom, ako sa ich deti dostali na bezpečné miesto.

„Rodič je pripravený obetovať život za svojho syna. Pre moje deti a moju ženu som sa rozhodol zmeniť svoj život,“ citovala AFP z listu, ktorý jeden z bývalých mafiánov adresoval Di Bellovi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: RTVS / ČTK / AFP, Foto: The Guardian / Raquel Maria Carbonell Pagola / LightRocket / Getty Images
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies