Zdobenie veľkonočných vajíčok: Objavte čaro prírodných farbív!

NETKY.SK • 2 Apríl 2024, 10:50 • 2 min
Zdobenie veľkonočných vajíčok: Objavte čaro prírodných farbív!

S blížiacim sa veľkonočným obdobím si mnoho z nás začína lámať hlavu nad zdobením vajíčok. Umelé farbivá, ktoré je možné zohnať v obchodoch, radšej nechajte na svojom mieste a siahnite tento rok po prírodných produktoch. Mnoho z nich dokonca nájdete vo vašej špajzi, či chladničke. Vedzte, že pomocou nich vykúzlite naozaj očarujúce dekorácie.

slovakia

left justify in out

Zemitá hnedá
Zemité farby sú stále na prvých priečkach obľúbenosti v rámci dekorovania domácnosti. Ich výhodou je, že sa hodia snáď do každého interiéru a vnesú kus prírody do vášho domova. Hnedé odtiene dosiahnete, keď biele vajíčka ponoríte do silného kávového výluhu. Skvelo na to poslúži ako bezkofeínová káva, tak aj klasická.

 

Žiarivá žltá
Kurkuma je pre svoje vlastnosti obľúbenou prísadou pri varení. Vďaka jej intenzívnej farbe je však aj skvelým prírodným farbivom. Žiarivú žltú docielite, ak s ňou budete vajíčka variť približne 10 minút. Na 1 liter použite 4 čajové lyžičky kurkumy a 2 lyžičky octu, no tento pomer si môžete prispôsobiť v závislosti od vytúženého odtieňa.

Sýta červená alebo jemná ružová
Vyvarením vajíčok spolu s octom a šupkami z červenej cibule dosiahnete rôzne odtiene červenej. Podľa dĺžky varenia z tohto roztoku vyčarujete vajíčka od jemne ružovej až po sýtu červenú. V priebehu varenia môžete vajíčka opatrne vyberať lyžicou a kontrolovať tak želaný efekt. Alternatívou k cibuľovým šupkám môže byť tiež cviklová šťava.

 

Nebeská modrá
Modré vajíčka potešia oko a prekvapia všetkých šibačov. Aby ste dosiahli želaný efekt, povarte spolu s nimi červenú kapustu nakrájanú na menšie kúsky. Sýtosť farby môžete rovnako korigovať množstvom kapusty a dĺžkou varenia. Takto zafarbené vajíčka skvele doplnia napríklad tmavomodré ornamenty.

 

Zelená
Zelená je jednou z farieb, ktoré charakterizujú jar, preto by vo veľkonočnom košíku plnom vajíčok nemala chýbať. Pri farbení vám pomôže špenát, ktorý uvaríte spolu s vajíčkami. Zelená na vajíčkach tiež slúži ako skvelá podkladová farba, na ktorú môžete nalepiť vysušené kvietky, prípadne iné vzory napríklad pomocou servítkovej techniky.

Experimentujte aj s ornamentami
Vajíčka farbené prírodnými produktami oslnia svojimi odtieňmi, no zároveň zdôraznia váš vzťah k životnému prostrediu. Takto zafarbené vajíčka však nemusia hrať len jedným odtieňom. Oživiť ich môžete napríklad pokvapkaním inou farbou alebo prírodnými ornamentami. Tie vytvoríte priložením tvarom zaujímavej rastliny a obalením vajíčka v kúsku jemnej silonky. Takto obalené vajíčko povarte v želanej farbe podľa návodu vyššie. Po vychladnutí odstráňte rastlinu, pod ktorou ostane vajíčko nezafarbené.
 
Hlavne sa nebojte experimentovať a skúšať rôzne kombinácie. Uvidíte, že vlastnoručne zdobené kraslice ocenia všetci šibači.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miroslav Rimaszombati
Zdroj foto: pexels.com / Ksenia Chernaya, článok obsahuje sponzorované odkazy
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies