Silný vietor si v Poľsku vyžiadal životy štyroch ľudí. Medzi obeťami je aj dieťa

NETKY.SK • 2 Apríl 2024, 08:16 • 2 min
Silný vietor si v Poľsku vyžiadal životy štyroch ľudí. Medzi obeťami je aj dieťa

ZAKOPANÉ - Silný vietor v pondelok v južnom Poľsku vyvracal stromy, ktoré zabili najmenej štyroch ľudí a ďalších zranili. V zimnom stredisku Zakopané na úpätí Tatier prišla o život žena po tom, čo silný vietor zhodil na jej auto strom.

slovakia

left justify in out

Vysoko v Tatrách poryvy tzv. halného vetra, čo je teplý nárazový vietor, prekračujú rýchlosť 100 kilometrov za hodinu. Silno fúka tiež v podhorí, uviedla v pondelok (1. 4.) na svojom webe televízia TVN 24.

Strom v Zakopanom spadol na auto, v ktorom išla 23-ročná žena so psom. „Náhly poryv vetra po jedenástej hodine vyvrátil strom pri ceste priamo na auto. Miestna obyvateľka vo vozidle uviazla. Hasiči museli použiť špeciálnu techniku, aby ju vyslobodili. Žiaľ, napriek všetkej snahe sa ju nepodarilo zachrániť,“ uviedol hovorca hasičov Andrzej Król.

V tom istom meste iný strom zasiahol 2-ročného chlapca, ktorého museli resuscitovať a previezť do nemocnice.

Hasiči podľa Króla absolvovali viacero výjazdov aj k ďalším popadaným stromom. Vietor v meste dosahoval rýchlosť 80 kilometrov, zatiaľ čo na hore Západných Tatier nazývanej Kasprov vrch (Kasprowy Wierch) až 140 kilometrov za hodinu, dodala TVN 24.

V národnom parku zastavili predaj vstupeniek

Silný vietor vanie v celom južnom Poľsku. Tatranský národný park zastavil predaj vstupeniek na všetky turistické chodníky. „Odrádzame od všetkých túr v Tatrách. V horách veje veľmi silný vietor, ktorý ešte silnie. Na chodníky padajú zlomené vetvy a vyvrátené stromy, čo predstavuje značné nebezpečenstvo pre zdravie a životy ľudí. Ubezpečujeme, že nejde o apríl,“ uviedla správa parku.

Vo vyšších polohách Tatier naďalej panujú zimné podmienky a platí druhý, mierny stupeň lavínového nebezpečenstva. Od soboty (30. 3.) v Tatrách veje prudký vietor, ktorý spolu s prílivom tepla priniesol aj saharský prach. Ten môže byť vidieť na snehu, dodala stanica TVN 24.

V Beskydoch sú na turistických chodníkoch podľa horských záchranárov dobré podmienky, no tiež je nutné počítať so silným vetrom, kvôli ktorému nejazdia lanovky. Vo výškach do 1 200 metrov však panuje „úplná jar“.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: RTVS / ČTK / TASR, Foto: Radio RSG / DPA / Hauke-Christian Dittrich
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies