Uznávanie vysokoškolských diplomov naprieč EÚ by sa mohlo stať jednoduchším

NETKY.SK • 1 Apríl 2024, 09:05 • 2 min
Uznávanie vysokoškolských diplomov naprieč EÚ by sa mohlo stať jednoduchším

Štúdium na európskych vysokých školách by sa mohlo zjednodušiť. Riešením má byť európsky diplom. Titul by získali študenti na slovenských vysokých školách. Zaviesť ho navrhuje Európska komisia.

slovakia

left justify in out

Cesta za štúdiom alebo prácou v zahraničí nie je pre študentov vysokých škôl jednoduchá. Predchádza mu zháňanie pečiatok na úradoch. „Musíte mať potvrdenie, že tento diplom je uznaný v EÚ, je to adekvátne vzdelanie, ktoré je potrebné na zamestnanie,“ priblížila predsedníčka Študentskej rady vysokých škôl Zuzana Hozlárová.

To by mohlo skončiť, ak by študenti mali v rukách európsky diplom. Uznávalo by ho všetkých 27 členských štátov.

„By posilnil vzdelávaciu mobilitu v rámci EÚ a posilnil by prierezové zručnosti študentov. Pomohlo by to uspokojiť dopyt na trhu práce a zatraktívniť absolventov pre budúcich zamestnávateľov, ozrejmila hovorkyňa Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Ingrid Ludviková.

„Kroky, ktoré robí štát aj EU na to, aby to bolo atraktívnejšie, efektívnejšie, rýchlejšie prepojené s praxou a ľahšie sa zapojiť do priestoru. Tak to je vec, ktorú študenti a študentky vítajú,“ dodala Hozlárová.

No nebolo by to len tak. Táto možnosť je dobrovoľná a nemusí ju využiť každá škola. Slovenská univerzita by sa musela dohodnúť s tou európskou, v akom programe či odbore môžu študenti diplom získať. A na to by museli splniť niekoľko podmienok.

„Musí to byť program, ktorý poskytujú spoločne minimálne dve univerzity i z dvoch členských krajín. Musí to byť program, ktorým sa podporujú EÚ hodnoty a demokracia. Musia byť vystavení študujúci dvom cudzím jazykom a podobne,“ vysvetlil výkonný riaditeľ Slovenskej akademickej informačnej agentúry Michal Fedák.

„Tu sa trošku spolieha na to, že akreditačné agentúry v EÚ krajinách prešli vlastným vnútorným hodnotením. A len takéto školy by mali mať možnosť vytvárať spoločné študijné programy,“ doplnil predseda výkonnej rady Slovenskej akreditačnej agentúry pre vysoké školstvo Robert Redhammer.

Univerzita Komenského (UK) by sa do vydávania európskych diplomov zapojila. Už teraz ponúka študentom možnosť získať dvojjazyčné diplomy akceptované aj v zahraničí.

„Máme niekoľko programov, kde ponúkame dvojitý diplom s inou EÚ univerzitou. Sme súčasťou európskych univerzít, kde študenti môžu časť štúdia absolvovať na jednej z deviatich našich partnerských univerzít,“ povedal prorektor pre vonkajšie vzťahy UK Radomír Masaryk.

O európskych diplomoch budú členské štáty ešte rokovať. Európska komisia ich vyzýva, aby európsky titul študentom umožnili.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sarah Horová
Zdroj/foto: RTVS, Ilustračná snímka. (spravy.rtvs.sk)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies