Z juniora je už muž s tínedžerskými rekordami, Juraj Slafkovský má 20

NETKY.SK • 1 Apríl 2024, 10:34 • 2 min
Z juniora je už muž s tínedžerskými rekordami, Juraj Slafkovský má 20

Tínedžerské roky sa skončili, rovnako aj juniorské obdobie. Juraj Slafkovský je už aj v hokejovom svete od sobotňajších 20. narodenín považovaný za muža. Dva roky po olympijskom bronze v Pekingu sa naplno etabloval v NHL a je jednou z hviezd Montrealu Canadiens.

slovakia

left justify in out

Pred oslavou dvadsiatich narodenín prežíval najlepšie obdobie zámorskej kariéry. Bodoval v deviatich dueloch za sebou, pripísal si v nich desať bodov. Posledný kanadský bod ako junior si pripísal vďaka asistencii vo štvrtok proti Philipadelphii pri výhre Canadiens 4:1.

 

Juraj Slafkovský s rekordami Canadiens

Deväťzápasová bodová séria je klubovým rekordom hráča do 20 rokov. Spomedzi Európanov mali ako tínedžeri v histórii dlhšiu šnúru len Patrick Laine (15 zápasov za Winnipeg v sezóne 2017/18) a Andrej Svečnikov (11 duelov za Carolinu v ročníku 2019/20). Navyše je to momentálne najdlhšia bodová séria medzi aktívnymi hráčmi NHL.

Slafkovský v sezóne do svojich narodenín nazbieral 41 bodov za 15 gólov a 26 asistencií, čo je tiež rekord Canadiens v podaní niektorého z tínedžerov.

Rodák z Košíc sa prvýkrát významnejšie do povedomia hokejového sveta zapísal na olympijskom turnaji v Pekingu 2022, kde sa so siedmimi gólmi podieľal na historickom slovenskom bronze. Následne sa stal jednotkou draftu NHL. Vybral si ho Montreal.

V drese Canadiens sa postupne zoznamoval so zámorskou súťažou. Vo veku 18 rokov, 6 mesiacov a 12 dní sa stal najmladším slovenským hokejistom v NHL, debutoval 12. októbra 2022. O desať dní neskôr sa radoval aj z premiérového gólu v lige, opäť ako najmladší Slovák.

 

Len sa zahrieva

V minulej sezóne ho zastavilo zranenie, v tejto sa pomalšie rozbiehal, už ho aj mnohí posielali do farmárskej AHL, ale dnes už je etablovaný naplno v zostave. Tréner Martin St. Louis mu veril a dnes hrá v prvej formácii s Nickom Suzukim a Coleom Caufieldom. Je to jeden z najnebezpečnejších útokov v súčasnej NHL.

Celkovo do svojich 20. narodenín odohral Juraj Slafkovský 111 zápasov, v ktorých strelil 19 gólov a pridal 32 asistencií. Viac v tomto veku dosiahol len Marián Gáborík. „Len sa zahrievam,“ odkázal s typickým humorom zámorským novinárom pred 20. narodeninami. „Celý život som pracoval, aby som sa dostal do takejto pozície. Stále je čo zlepšovať. Verím, že ako tím budeme ešte silnejší. Pracujem na sebe tvrdo každý deň, pochopil som čo treba na to, aby som sa vedel presadiť. Cítim sa oveľa lepšie ako minulý rok,“ dodal pre TSN.

 

Pochvala od trénera

 

Juraj Slafkovský má v Montreale veľkú oporu v trénerovi Martinovi St. Louisovi. Kouč ho podržal vo chvíľach, keď sa mu nedarilo a mnohí ho posielali do AHL.

„V zápasoch vidieť, že sa mu darí, ale je v tom oveľa viac. Aktuálne pracuje na mnohých veciach. Napríklad na strele, na ktorej odviedol veľa práce navyše. Všetci vedia, že sú hodnotení najmä podľa štatistík. My sa viac sústredíme na celkovú hru a sme veľmi hrdí na jeho zlepšenie, skonštatoval Martin St. Louis na adresu Slafkovského.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sarah Horová
Zdroj/foto: SOŠV, Juraj Slafkovský zdraví fanúšikov po zápase s Arizonou, v ktorom strelil svoj prvý gól v NHL. (olympic.sk)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies