Meteorológovia varujú: Niektoré časti Slovenska potrápi vietor, iné búrky

NETKY.SK • 2 Apríl 2024, 10:17 • 2 min
Meteorológovia varujú: Niektoré časti Slovenska potrápi vietor, iné búrky

Na západnom Slovensku treba v utorok (2. 4.) počítať so silnejším vetrom. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý vydal výstrahy prvého stupňa. Informuje o tom na svojom webe.

slovakia

left justify in out

Výstrahy platia pre celý Bratislavský a Trnavský kraj, takmer celý Nitriansky kraj a okres Myjava. Miestami tam môže vietor dosiahnuť v nárazoch rýchlosť 65 až 85 kilometrov za hodinu (km/h), v priemere 45 km/h. „Táto rýchlosť predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity,“ pripomínajú meteorológovia.

Vo viacerých severných okresoch platia naďalej výstrahy prvého stupňa pred dažďom. Pri búrkach môže spadnúť 35 až 45 milimetrov zrážok. Na severe platia naďalej aj výstrahy prvého stupňa pred vetrom na horách. Na hrebeňoch nad cca 1 700 m n. m. sa očakáva vietor, ktorý môže v nárazoch dosiahnuť rýchlosť 110 až 135 km/h, v priemere 70 až 85 km/h, čo je víchrica.

SHMÚ zároveň vydal hydrologické výstrahy. Platia pre okresy Žilina – sever, Martin, Turčianske Teplice, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Žilina – Rajčanka, Čadca, Kysucké Nové Mesto, Námestovo, Tvrdošín, Dolný Kubín, Brezno a Gelnica. Dôvodom môžu byť povodne z trvalého dažďa, v prípade okresu Brezno povodeň z topiaceho sa snehu a dažďa.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: RTVS / TASR / SHMÚ
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies