Archív článkov za Február 2024, strana 1

Otvor článok

Priemerný vek slovenských prezidentov bol 59 rokov, teraz kandiduje až šesť 40-tnikov

1.2 2024 07:54

Podmienkou kandidatúry je mať v deň volieb aspoň 40 rokov. Vo voľbách v tomto roku kandiduje šesť štyridsiatnikov, traja päťdesiatnici, jeden šesťdesatnik a jeden sedemdesiatnik.

Otvor článok

Slovenská obchodná inšpekcia proti podvodom so “stáčaním” kilometrov: Zistenia z kontroly sú prekvapivé

1.2 2024 08:42

BRATISLAVA - V druhej polovici minulého roku Slovenská obchodná inšpekcia (SOI) uskutočnila rozsiahlu kontrolu subjektov, ktoré predávajú cestné motorové vozidlá kategórie M1 na území Slovenskej republiky. Táto inšpekcia bola realizovaná v súlade s ustanoveniami zákona č. 106/2018 Z.z. o prevádzke vozidiel v cestnej premávke.

Otvor článok

Neštátni poskytovatelia služieb zamestnanosti vykážu svoju činnosť novým spôsobom

1.2 2024 09:03

BRATISLAVA - Pre agentúry dočasného zamestnávania, agentúry podporovaného zamestnávania a sprostredkovateľov zamestnania za úhradu začali platiť tento rok nové pravidlá pre vykazovanie činnosti. Už za rok 2023 budú predkladať ročné správy o svojej činnosti prvýkrát výlučne elektronickou formou prostredníctvom informačného portálu poskytovatel.gov.sk. Spomínaní neštátni poskytovatelia služieb zamestnanosti majú povinnosť podať správu za rok 2023 do 31. marca 2024.

Otvor článok

Najnovší výskum odhalil aktuálne formy rizík pre deti a mládež v online priestore

1.2 2024 10:00

BRATISLAVA - Nárast nenávistných správ, kyberšikanovania a témy sebapoškodzovania sú stále reálnejšie hrozby, s ktorými sa deti a mladiství v digitálnom prostredí stretávajú. Tieto závery vyplynuli z výskumu Národného koordinačného strediska pre riešenie problematiky násilia na deťoch, realizovaného na vzorke 1932 respondentov vo veku 9 až 17 rokov. Výskum bol zameraný na analýzu digitálnych obsahov, ktoré sú preberané deťmi a dospievajúcimi. Jeho hlavným zámerom bolo identifikovať a integrovať konkrétne opatrenia do stratégie Detstvo bez násilia pre všetky deti s cieľom čo najefektívnejšie eliminovať tieto potenciálne ohrozenia.

Otvor článok

Predsedníctvo Združenia miest a obcí bude dnes rokovať v Bratislave

1.2 2024 10:16

BRATISLAVA - Predseda ZMOS Jozef Božik zvolal druhé zasadnutie predsedníctva na zajtra 1. februára 2024 v priestoroch Kancelárie ZMOS. Témami rokovania predsedníctva bude medziobecná spolupráca ako základ pre modernizáciu samosprávy, problematika zákonnej povinnosti umiestňovania defibrilátorov, školstvo, sociálne veci a stavebná legislatíva.

Otvor článok

Diaľničné známky čakajú zmeny, pribudne jednodňová

1.2 2024 10:37

BRATISLAVA - Diaľničné známky pre rok 2024 zostávajú fungovať v rovnakom móde ako v predchádzajúcom roku. Napriek tomu ich v nasledujúcom období čaká niekoľko zmien. V priebehu roka má pribudnúť jednodňová známka, skončiť má celoročná a uvažuje sa aj o úprave ich cien smerom nahor.

Otvor článok

Včerajší požiar v Bratislave na Belinského ulici vyšetrujú policajti piateho bratislavského okresu

1.2 2024 10:55

VČERAJŠÍ POŽIAR NA BELINSKÉHO ULICI VYŠETRUJÚ POLICAJTI PIATEHO BRATISLAVSKÉHO OKRESU

Otvor článok

Investičné výhľady na rok 2024: Trhy šliapnu na brzdu, stále však ponúkajú zaujímavé investičné príležitosti

1.2 2024 11:10

BRATISLAVA - Investičná spoločnosť Amundi očakáva v tomto roku pomalší rast svetovej ekonomiky, k oživeniu by mohlo dôjsť skôr až ku koncu roka. Slabšie globálne ekonomické vyhliadky sú odrazom spomalenia na vyspelých trhoch, ktoré stále čelia vyššej, aj keď spomaľujúcej sa, inflácii. Tá je tlmená zvýšenými úrokovými sadzbami, čo obmedzuje dopyt domácností. Očakáva sa, že rast svetového HDP dosiahne tento rok 2,4 %.

Otvor článok

Šéf OSN vyzýva k okamžitým opatreniam na zmiernenie napätia v Gaze a okolitých oblastiach

1.2 2024 11:30

OSN 31. januára - Generálny tajomník OSN Antonio Guterres v stredu naliehavo vyzval na prijatie opatrení na zníženie napätia v Gaze a jej susedných regiónoch.

Otvor článok

Sociálna poisťovňa bude rodičovský dôchodok vyplácať jednorazovo v júni 2024

1.2 2024 11:45

BRATISLAVA - Sociálna poisťovňa pripomína, že na základe novely zákona o sociálnom poistení bude tento rok rodičovský dôchodok vyplácať jednorazovo v júni 2024. Urobí tak automaticky v jednej úhrnnej splátke, teda nie mesačne ako to pre tento rok predpokladala pôvodná právna úprava.

Otvor článok

Zmysel života a prečo ho nebrať tak vážne: Nekončiace radosti a sila okamihu sú základom spokojného človeka

1.2 2024 12:00

Život je plný výziev, problémov, stresu a tlaku. Mnohí ľudia sa v modernej spoločnosti až príliš koncentrujú na svoju kariéru, sociálne postavenie a majetkové pomery. Život berú až príliš vážne a neužívajú si ho. Je to pritom chyba, ktorú si uvedomia možno až, keď bude príliš neskoro. Život by ste nemali zasvätiť len práci a kariére, ale mali by ste si ho užívať.

Otvor článok

Vedci na Antarktíde zhromažďujú informácie, aby sa dozvedeli dôležité tajomstvá klímy

1.2 2024 12:06

WELLINGTON - Vedci úspešne prevŕtali 580 metrov ľadu a zhromaždili dôležité informácie, aby pochopili minulú reakciu západoantarktického ľadového štítu na otepľovanie klímy.

Otvor článok

Klein a Paleš sa s ním poriadne vytrápili: Rakúska hviezda si ide po titul RFA

1.2 2024 12:30

Rakúsky MMA bojovník Arbi Mezhidov mieri do svojho druhého zápasu pod hlavičkou RFA. Ten bude mať známku titulový a v hlavnom zápase RFA 15 v Bratislave vyzve domáceho Martina Horínka. Mezhidov nemá žiadne pochybnosti o víťazovi tohto zápasu a o tom, že vo svojom prvom titulovom zápase kariéry bude napokon úspešný. Či sa jeho predpoveď naplní, zistíme 9. marca.

Otvor článok

Stačilo iba 5 minút a o slovenskej recyklačnej technológii píšu na celom svete

1.2 2024 12:47

Počuli ste už o slovenskej firme, ktorá z cigaretových ohorkov a tabakových náplní vyrába prímes do asfaltu? O aktivitách tejto firmy sa dozvedeli zahraničné médiá a recyklačný projekt EcoButt žne pozornosť po celom svete.

Otvor článok

Nemocnica v Prievidzi dostala 5 nových monitorov dychu od firmy INCON

1.2 2024 13:02

PRIEVIDZA - Nemocnica s poliklinikou Prievidza so sídlom v Bojniciach dostala päť nových monitorov dychu pre bábätká. Ide o praktickú pomôcku proti syndrómu náhleho úmrtia dojčiat, ktoré nemocnici darovala spoločnosť INCON. Všetky lôžka novorodeneckého oddelenia sú tak aj v NsP Prievidza vybavené modernými monitormi dychu.

Otvor článok

Policajti zasahovali na Trnavskom urgente: 70-ročný muž napádal sestry a podpálil lôžka v čakárni

1.2 2024 13:16

TRNAVA - V noci na trnavskom urgentnom príjme došlo k dramatickému zásahu policajtov, keď 70-ročný muž z Rakúska napadol sestry a podpálil lôžka. Po zadržaní s vyše 2 promile alkoholu ho čaká vyšetrovanie.

Otvor článok

Škodlivosť fajčenia je už desaťročia známou hrozbou: Ktoré náhrady cigariet sú najzdravšie?

1.2 2024 14:00

Existuje niekoľko metód, ktoré môžu pomôcť fajčiarom prestať fajčiť, ale nie všetky sú rovnako účinné, bezpečné a vhodné pre každého. Napríklad akupunktúra je stará čínska technika, ktorá využíva malé ihličky na stimuláciu určitých bodov na tele, ktoré ovplyvňujú závislosť, túžbu a abstinenčné príznaky.

Otvor článok

Vláda schválila návrh nového komplexného rámca procesov a postupov pre krízove riadenie Slovenskej republiky

1.2 2024 14:35

BRATISLAVA - Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok na dnešnom rokovaní vlády predložil materiál, ktorý bude koncepčným východiskom pre modernizáciu krízového riadenia v podmienkach Slovenskej republiky. Prioritne vychádza zo skúseností posledných rokov, ktoré odhalili legislatívne, personálne a materiálno-technické nedostatky pri riešení bezprecedentných mimoriadnych udalostí.

Otvor článok

EUROFONDY: Návrat k elegancii a kráse čias Márie Terézie v Holíči. Projekt, ktorý vás prenesie v čase

1.2 2024 15:00

Eurofondy podporujú projekt revitalizácie zámockých záhrad, ktorým sa snažia vrátiť atmosféru čias Márie Terézie.

Otvor článok

Lídri Európskej únie schválili 50-miliardovú pomoc pre Ukrajinu

1.2 2024 15:10

BRUSEL - Predseda Európskej rady Charles Michel oznámil, že lídri členských štátov EÚ sa na mimoriadnom summite v Bruseli dohodli na pomoci Ukrajine. Vojnou sužovaná Ukrajina peniaze nevyhnutne potrebuje na zabezpečenie základných funkcií štátu vrátane platov vojakov alebo úradníkov.

Otvor článok

Je 15-tisíc podpisov na prezidentskú kandidatúru veľa? V susednom Česku treba 50.000!

1.2 2024 15:30

O post prezidenta Slovenskej republiky sa hlási 11 kandidátov, ktorí museli vyzbierať najmenej 15-tisíc podpisov od občanov SR. V Česku sú však tieto pravidlá o dosť prísnejšie.

Otvor článok

Okresné úrady dostali do užívania nové služobné vozidlá

1.2 2024 16:30

BRATISLAVA - Ministerstvo vnútra SR pod vedením ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka pokračuje odovzdávaním novej automobilovej techniky okresným úradom, a to v rámci vypracovaného Koncepčného plánu obnovy osobných vozidiel Ministerstva vnútra na roky 2022 - 2031. V rámci modernizácie a potrieb obnovy vozového parku okresných úradov zakúpil rezort vnútra 41 automobilov typu SUV Dacia Duster Jurney TCe 150 4x4 v celkovej hodnote za 945 993,- eur s DPH.

Otvor článok

Stredná zdravotnícka škola v Prievidzi venovala týždeň psychickému zdraviu študentov

1.2 2024 16:52

PRIEVIDZA - Stredná zdravotnícka škola v Prievidzi zorganizovala pre svojich žiakov 1.ročník týždňa pod názvom “Spirit weeek“, ktorý má v medziobdobí prvého a druhého polroka za cieľ podporiť psychické zdravie študentov po náročnom období polročnej klasifikácie.

Otvor článok

Neočakávaný zvrat v aukčnom procese: Online dražba predmetov Nelsona Mandely je dočasne pozastavená

1.2 2024 17:00

KAPSKÉ MESTO 31. januára - kontroverzná dražba 70 osobných predmetov bývalého juhoafrického prezidenta Nelsona Mandelu bola pozastavená, informovali v utorok miestne médiá.

Otvor článok

Indická vláda znížila dovozné clo na kľúčové komponenty mobilných telefónov

1.2 2024 17:42

NAÍ DILLÍ - Indická vláda oznámila zníženie ciel na dovoz kľúčových komponentov mobilných telefónov z 15 percent na 10 percent, uviedol v stredu vysoký predstaviteľ federálnej vlády. Oficiálne oznámenie o tom vydal v utorok odbor príjmov ministerstva financií.

Otvor článok

Najčastejšie zimné škody: Prasknuté potrubie, sneh a ľad padajúci z budov a škody na autách po výtlkoch

1.2 2024 18:25

Zimné podmienky ako sú sneh, mráz, ľad a námraza, sú každoročne spojené s mnohými rizikami, ktoré prinášajú špecifické škody. Väčšinu z nich kryje správne nastavené majetkové poistenie. Ponúkame rady, ako predchádzať takýmto udalostiam, čo robiť, ak už škoda nastala a kedy máte nárok na plnenie od poisťovne.

Otvor článok

Do kín prišlo Millerovo dievča, študentka vo filme zvádza profesora

1.2 2024 19:33

Zakázaná láska je obľúbeným námetom mnohých umeleckých diel a v jednej zo svojich podôb prišla práve teraz aj do slovenských kín. V dusnej dráme Millerovo dievča si talentovaná Jenna Ortega, známa zo seriálu Wednesday či hororovej série Vreskot, zahrá študentku a nádejnú mladú spisovateľku, ktorá sa zapozerá do svojho vyučujúceho. Sú jej zámery čisté, alebo ide iba o hru, ktorá im môže obom zničiť životy?

Otvor článok

Situácia so sekundárnou tranzitnou migráciou sa upokojuje, viaceré krajiny prechádzajú na náhodné kontroly

1.2 2024 20:07

BRATISLAVA - Počet nelegálnych migrantov na sekundárnej tranzitnej trase, ktorí boli zadržaní na slovenských hraniciach sa výrazne znížil, v niektorých týždňoch dosiahol dokonca nulu. Aj to bol dôvod na zrušenie kontrol a prechod do režimu náhodných kontrol, ktoré majú fungovať ako prevencia.

Otvor článok

Čo ocenila Zuzana Čaputová na rodákoch v Kanade? Kultúrne zázemie a intenzívny náboženský život Slovákov!

2.2 2024 08:30

Komunita Slovákov v Kanade sa začala tvoriť už v roku 1878, keď pricestoval do Toronta prvý známy slovenský prisťahovalec Joseph Bellon a v duchu drotárskej tradície tu založil továreň na výrobu drôtov. Nasledovali ho tisíce ďalších Slovákov.

Otvor článok

Hasiči včera zasahovali pri požiari v bytovom dome v meste Hlohovec

2.2 2024 08:42

HLOHOVEC - Silný požiar v bytovom dome v Hlohovci vyžadoval rýchlu reakciu 12 hasičov a piatich jednotiek techniky. Evakuovaní obyvatelia boli bezpečne presunutí evakuačným autobusom. Hasičom sa podarilo lokalizovať požiar do 18:30 h.

Otvor článok

Lacnejšie hypotéky tak skoro neprídu, brzdiť ich môžu aj vládne opatrenia

2.2 2024 09:08

BRATISLAVA - Hypotéky na Slovensku tento rok nezažijú výraznejšie zmeny. Európska centrálna banka síce ohlásila znižovanie úrokových sadzieb, no zlacňovanie hypoték na Slovensku bude závisieť aj od miery konsolidácie štátneho rozpočtu. Bankám navyše v dôsledku štátnych zásahov rastú náklady, ktoré si budú musieť kompenzovať.

Otvor článok

Rachot v Tatrách: Atilla Végh rozbehol svoj tretí CHAMP CAMP, tréning s Tomi Kidom.

2.2 2024 09:15

Účastníci CHAMP CAMPU majú možnosť trénovať pod vedením tých najlepších trénerov, akých na Slovensku máme. V boxe k nim bezpochyby patrí aj známy slovenský boxerista a tréner, Tomi "Kid" Kovács.

Otvor článok

Zatracujeme ju, hoci by sme sa z nej radšej mali tešiť. Niektorí nás od nej odrádzajú, hoci Boh chce, aby sme sa s ňou priatelili. Viete, kto to je?

2.2 2024 10:00

Nič, čokoľvek nám je dané, nemáme len tak, aby sa nepovedalo. Všetko má svoju príčinu, myseľ máme, aby sme premýšľali a umlčiavali emócie, keď je to potrebné. Emócie zasa máme, aby sme neboli len bytosti rozumové a telá, tie máme, aby sme chodili, objímali, jedli a aj sa tešili z viacerých vecí. A priateľka fantázia, áno, aj tú máme, aby nám bolo lepšie, a nie horšie, aby sme si život spríjemnili, nie ho zhoršovali.

Otvor článok

Irán sa na samom konci januára zrieka ďalších vojenských akcií proti USA – pravdaže slovne – a tvrdí, že to bola „partizánčina“ vykonaná bez jeho vedomia (KOMENTÁR)

2.2 2024 10:30

Nedávny útok dronmi na americkú základňu v Sýrii (vojenský post Tanf) zabil troch príslušníkov amerických síl. K útoku sa prihlásila Iránom podporovaná teroristická skupina Kata'ib Hezbollah a americká strana naňho ústami svojho prezidenta Bidena reagovala uistením, že USA podniknú vojenské protiúdery proti ozbrojeným skupinám podporovaných Iránom alebo na Irán samotný. Po napätej situácii v rozvrátenej Sýrii a po najnovšom zdroji konfliktu v priebehu obchodnej vojny pri jemenských brehoch Červeného mora by ozbrojený stret medzi Iránom a USA dobre „padol“ Rusku a palestínskym Arabom. Lenže samotným USA, v ktorých sa v tomto mesiaci konajú prezidentské voľby a Západnej Európe, ktorá venuje svoju energiu nešťastnej Ukrajine, už nie.

Otvor článok

Podľa WHO počet nových prípadov rakoviny vzrastie v roku 2050 o 77 percent

2.2 2024 10:42

ŽENEVA - Počet nových prípadov rakoviny vzrastie v roku 2050 celosvetovo na 35 miliónov, čo predstavuje 77-percentný nárast oproti roku 2022, uviedla vo štvrtok Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny (IARC) Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO).

Otvor článok

Žiaci Hotelovej akadémie v Liptovskom Mikuláši majú nové priestory pre štúdium

2.2 2024 11:08

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ - Predmetom stavebných úprav bolo vybudovanie priestorov pre skvalitnenie teoretickej a praktickej výučby. Rozšírili sa tiež priestory pre voľnočasové aktivity žiakov.