Lídri Európskej únie schválili 50-miliardovú pomoc pre Ukrajinu

NETKY.SK • 1 Február 2024, 15:10 • 2 min
Lídri Európskej únie schválili 50-miliardovú pomoc pre Ukrajinu

BRUSEL - Predseda Európskej rady Charles Michel oznámil, že lídri členských štátov EÚ sa na mimoriadnom summite v Bruseli dohodli na pomoci Ukrajine. Vojnou sužovaná Ukrajina peniaze nevyhnutne potrebuje na zabezpečenie základných funkcií štátu vrátane platov vojakov alebo úradníkov.

slovakia

left justify in out

Prezidenti a premiéri členských krajín Európskej únie dnes jednomyseľne schválili balík finančnej pomoci Ukrajine vo výške 50 miliárd eur na ďalšie štyri roky, oznámil predseda Európskej rady Charles Michel. Správa prišla bezprostredne po tom, ako sa v Bruseli začal mimoriadny samit EÚ venovaný tejto otázke. Do poslednej chvíle pritom nebolo jasné, či maďarský premiér Viktor Orbán odvolá svoje veto z decembrovej vrcholnej schôdzky.

 

„Všetkých 27 lídrov sa dohodlo na ďalšom balíku finančnej podpory pre Ukrajinu vo výške 50 miliárd eur v rámci rozpočtu EÚ," oznámil predseda Európskej rady. Spresnil, že existuje dohoda o poskytovaní finančnej podpory Ukrajine až do roku 2027, čo podľa neho znamená „stabilné, dlhodobé a predvídateľné financovanie pre Ukrajinu".

 

Rozhodujúce stretnutie

"Máme dohodu," napísal Michel na sociálnej sieti X. "Všetkých 27 lídrov sa zhodlo na 50-miliardovom balíku dodatočnej podpory. Zaručuje to pevné, dlhodobé, predvídateľné financovanie pre Ukrajinu," uviedol Michel.

 

Rokovania sa začali s poldruhahodinovým oneskorením, pretože ešte predtým sa uskutočnilo viacero menších pracovných stretnutí zameraných na dosiahnutie kompromisu o finančnej pomoci Ukrajine.

 

Rozhodujúcim bolo podľa magazínu Politico zrejme stretnutie Michela a predsedníčky Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej s prezidentom Francúzska Emmanuelom Macronom, nemeckým kancelárom Olafom Scholzom, talianskou premiérkou Giorgiou Meloniovou a predsedom vlády Maďarska Viktorom Orbánom. Neskôr sa k nim pridali aj holandský premiér Mark Rutte, poľský premiér Donald Tusk a šéf belgickej federálnej vlády Alexander De Croo.

Podľa diplomatických zdrojov sa v záveroch samitu zmenili dva odseky. Jeden spomína práve možné budúce preskúmanie pomoci Kyjevu. O peniazoch pre Ukrajinu sa podľa neho bude viesť každoročná debata, avšak bez možnosti, že by Maďarsko mohlo pomoc vetovať.

 

"Ak to bude potrebné, o dva roky Európska rada vyzve Komisiu, aby predložila návrh na preskúmanie v súvislosti s novým viacročným finančným rámcom," dodáva ďalej nový odsek. Či by to znamenalo možnosť veta po týchto dvoch rokoch, nie je zatiaľ jasné.

 

Ukrajinský premiér Šmyhaľ: Je to príspevok k spoločnému víťazstvu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poďakoval členským krajinám Európskej únie za schválenie ďalšieho balíka pomoci Ukrajine. Spolu s premiérom Denysom Šmyhalom na sociálnej sieti X ocenil solidaritu a jednotu európskej dvadsaťsedmičky.

 

"Pokračujúca finančná podpora EÚ pre Ukrajinu posilní dlhodobú hospodársku a finančnú stabilitu, ktorá je rovnako dôležitá ako vojenská pomoc a tlak sankcií na Rusko," uviedol Zelenskyj.

 

"Členské štáty tým znovu prejavili solidaritu a jednotu v krokoch na podporu ukrajinského ľudu, ktorý odoláva vojne," uviedol Šmyhaľ, ktorého krajina sa už takmer dva roky bráni invázii ruských vojsk. "Každý hlas je významným príspevkom k nášmu spoločnému víťazstvu," dodal ukrajinský premiér.

Program dlhodobej finančnej pomoci Kyjevu je súčasťou úpravy viacročného rozpočtu Únie na roky 2021 až 2027 a pozostáva z pôžičiek v objeme 33 miliárd eur a 17 miliárd v grantoch. Vojnou sužovaná Ukrajina peniaze nevyhnutne potrebuje na zabezpečenie základných funkcií štátu vrátane platov vojakov alebo úradníkov.

 

Proti novému balíku sa niekoľko mesiacov vymedzovalo Maďarsko, ktorého premiér na decembrovom samite úpravu viacročného rozpočtu zablokoval. V posledných dňoch Orbán za odvolanie svojho veta požadoval okrem iného to, aby sa finančná pomoc musela každoročne znovu jednomyseľne potvrdzovať. Tiež vznášal požiadavky ohľadom čerpania peňazí z unijných fondov, ktoré má Budapešť zablokované pre spory ohľadom fungovania právneho štátu či boja proti korupcii.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TASR, HNonline, Aktuality, Foto: X / @Charles Michel
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies