Zmysel života a prečo ho nebrať tak vážne: Nekončiace radosti a sila okamihu sú základom spokojného človeka

NETKY.SK • 1 Február 2024, 12:00 • 2 min
Zmysel života a prečo ho nebrať tak vážne: Nekončiace radosti a sila okamihu sú základom spokojného človeka

Život je plný výziev, problémov, stresu a tlaku. Mnohí ľudia sa v modernej spoločnosti až príliš koncentrujú na svoju kariéru, sociálne postavenie a majetkové pomery. Život berú až príliš vážne a neužívajú si ho. Je to pritom chyba, ktorú si uvedomia možno až, keď bude príliš neskoro. Život by ste nemali zasvätiť len práci a kariére, ale mali by ste si ho užívať.

slovakia

left justify in out

Život je plný výziev, problémov a stresu. Mnohí ľudia sa snažia dosiahnuť úspech, bohatstvo a spokojnosť, no pritom zabúdajú na to, čo je skutočne dôležité. Život berú až príliš vážne a neužívajú si ho. Je to však chyba, ktorú si uvedomia možno až, keď bude príliš neskoro. Prečo by sme teda mali nebrať život tak vážne a ako nám to môže pomôcť?

Zmysel života nie je v práci a kariére

Mnohí ľudia sa v modernej spoločnosti až príliš koncentrujú na svoju prácu a kariéru. Myslia si, že tým získajú uznanie, rešpekt a zmysel života. No podľa psychológa Aleša Bednaříka je to omyl. On tvrdí, že zmysel života nie je v tom, akú veľkú stopu zanecháme vo svete, ale v tom, ako si život užívame. „Je v poriadku si občas užívať, flákať sa a len tak si plynúť. Niekedy je život nudnejší a inokedy vzrušujúci,“ hovorí Bednařík.

Utrpenie nie je vždy zmysluplné

Ďalšou chybou, ktorú robia ľudia, ktorí berú život príliš vážne, je to, že sa snažia nájsť zmysel v každom utrpení. Myslia si, že utrpenie je nevyhnutnou súčasťou života a že nám pomáha rásť a zlepšovať sa.

No podľa Bednaříka je to len toxická pozitivita, ktorá nám škodí. On hovorí, že obrovské množstvo utrpenia je nezmyselné a zbytočné. Napríklad vojny, chudoba, hlad, choroby a iné tragédie, ktoré spoločnosť dovoľuje napriek tomu, že má nástroje, ako tomu zabrániť. „Hovoriť, že každé utrpenie je zmysluplné, je veľmi jednosmerné a nemúdre,“ hovorí Bednařík

Život je príliš krátky

Najdôležitejším dôvodom, prečo by sme nemali brať život príliš vážne, je to, že život je príliš krátky na to, aby sme ho nechali ujsť. Nikto z nás nevie, kedy príde koniec, a preto by sme mali využiť každú príležitosť, ktorá sa nám naskytne. Mali by sme sa snažiť byť šťastní, spokojní a vďační za to, čo máme.

Mali by sme sa tešiť z maličkostí, ktoré nám robia radosť, a nezabúdať na to, čo je pre nás hodnotné. Mali by sme sa smiať, hrať sa, milovať a snívať. Ako hovorí známe príslovie: „Neberte život príliš vážne, aj tak z neho nevyváznete živý.“

Život je dar, ktorý by sme mali oceniť a vychutnávať. Nie je to len séria povinností, cieľov a problémov, ktoré musíme splniť, dosiahnuť a vyriešiť. Je to aj príležitosť na zábavu, potešenie a dobrodružstvo.

Ak si uvedomíme, že život je príliš krátky na to, aby sme ho brali príliš vážne, môžeme sa oslobodiť od zbytočných obáv, tlakov a očakávaní, ktoré nám bránia v tom, aby sme boli šťastní. Môžeme sa naučiť žiť v prítomnosti, využívať každý okamih a byť otvorení novým skúsenostiam a možnostiam.

 

Nekončiace starosti

Život je príliš krátky, aby ste ho premárňovali na zbytočné starosti. Nikto nevie, koľko času máme na tejto zemi, takže by sme ho mali využiť čo najlepšie. Namiesto toho, aby ste sa trápili nad malichernosťami, radšej sa sústreďte na to, čo vás robí šťastnými a spokojnými.

Urobte si zoznam vecí, ktoré chcete vyskúšať, miest, ktoré chcete navštíviť, ľudí, s ktorými chcete stráviť čas. A potom sa pustite do toho. Neodkladajte svoje sny na neskôr, lebo neskôr môže byť príliš neskoro.

Sila okamihu

Život je plný krásy, ktorú treba obdivovať. V hektickom tempe života sa často zabúda na to, aké je život nádherný a zázračný. Zaberali sme sa do rutiny, povinností a starostí, že prestávame vnímať krásu prírody, umenia, hudby, ľudí. Ale to je veľká škoda, lebo tým sa pripravujeme o radosť a inšpiráciu. Naučte sa zastaviť a vychutnať si okamih.

Pozrite sa na západ slnka, počúvajte spev vtákov, obdivujte kvety, čítajte básne, počúvajte hudbu, milujte ľudí. Uvedomte si, aké ste šťastní, že môžete zažívať všetko toto.

Život je dar, ktorý by sme mali oceniť a využiť. Neberte ho príliš vážne, lebo tým si ho len znepríjemňujete a komplikujete. Radšej sa snažte žiť plne, šťastne a zmysluplne. Užívajte si každý deň, každú hodinu, každú minútu. Život je príliš krátky na to, aby ste ho premárňovali na niečo, čo vás nerobí šťastnými. Život je príliš vzácny na to, aby ste ho nechali utiecť.

Život je príliš nádherný na to, aby ste ho neobdivovali. Život je príliš zábavný na to, aby ste sa nenasmiali. Život je príliš láskyplný na to, aby ste ho nezdieľali. Život je príliš zázračný na to, aby ste ho nežili.

Zdroje:

https://www.forbes.sk/psycholog-o-zmysle-zivota-niektori-ludia-sa-beru-prilis-vazne-potom-su-frustrovani/

https://www.uspech.mne.sk/274-neberte-zivot-tak-vazne-toto-su-dovody-preco.html

https://citaty-slavnych.sk/citaty/294774-alena-heribanova-zivot-netreba-brat-prilis-vazne-lebo-aj-tak-z-neh/

https://www.forbes.sk/psycholog-o-zmysle-zivota-niektori-ludia-sa-beru-prilis-vazne-potom-su-frustrovani/

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
titulná foto: union.sk
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies