Irán sa na samom konci januára zrieka ďalších vojenských akcií proti USA – pravdaže slovne – a tvrdí, že to bola „partizánčina“ vykonaná bez jeho vedomia (KOMENTÁR)

NETKY.SK • 2 Február 2024, 10:30 • 2 min
Irán sa na samom konci januára zrieka ďalších vojenských akcií proti USA – pravdaže slovne –  a tvrdí, že to bola „partizánčina“ vykonaná bez jeho vedomia (KOMENTÁR)

Nedávny útok dronmi na americkú základňu v Sýrii (vojenský post Tanf) zabil troch príslušníkov amerických síl. K útoku sa prihlásila Iránom podporovaná teroristická skupina Kata'ib Hezbollah a americká strana naňho ústami svojho prezidenta Bidena reagovala uistením, že USA podniknú vojenské protiúdery proti ozbrojeným skupinám podporovaných Iránom alebo na Irán samotný. Po napätej situácii v rozvrátenej Sýrii a po najnovšom zdroji konfliktu v priebehu obchodnej vojny pri jemenských brehoch Červeného mora by ozbrojený stret medzi Iránom a USA dobre „padol“ Rusku a palestínskym Arabom. Lenže samotným USA, v ktorých sa v tomto mesiaci konajú prezidentské voľby a Západnej Európe, ktorá venuje svoju energiu nešťastnej Ukrajine, už nie.

slovakia

left justify in out

Nejde o zastavení trvalej vojny Iránu proti „veľkému satanovi“, len o „suspenzáciu“, teda dočasné prerušenie. Irán má doma vzrastajúce problémy ekonomického aj sociálneho charakteru a vojna s USA by sa mu hodila na umlčanie protiklerikálnej a sekularistickej opozície, pretože vláda ajatolláhov, imámov a im slúžiacich Revolučných gárd by mohla mobilizovať spoločnosť a zakročiť ešte oveľa brutálnejšie proti opozícii. Napriek tomu od vojny s USA Teherán asi zatiaľ upustil a hovorí o „sespenzácii“, nie o zmierení či mieri so superveľmocou.

 

Ako situáciu posudzuje islamsko-arabský tábor na Strednom východe

Aymenn Jawad al-Tamimi, uznávaný prekladateľ z jazykov Blízkeho východu, spolupracovník internetového časopisu Middle East Forum a vydávateľ v inštitúte Castlereagh Associates pozbieral z ad hoc (iránsko-americký incident) odborné články a urobil z nich vydarenú syntézu. Ukázalo sa, že dronový útok na ambulantnú americkú základňu nemusel byť iniciovaný iránskou vládou, ktorá sa od neho inak z obavy americkej odvety rýchlo dištancovala. 

Za útokom si stála ozbrojená skupina Kata'ib Hezbollah a tá nezaútočila v Iraku ani v Sýrii. Americká základňa sa totiž nachádza na sýrsko-iránskej hranici. Zastrešujúcou organizáciou tejto ozbrojenej skupiny je pritom iná skupina – v preklade Islamské hnutie odporu v Iraku – ktorá je síce protiamerická a hlása boj s americkými „imperialistami“ až do konečného víťazstva, ale individuálna akcia Kata'ib Hezbollah bolo skôr dielom náhodného zásahu než produktom premyslenej stratégie.

 

Aby to nebolo také jednoduché, Kata'ib Hezbollah podľa Aymenna Jawada al-Tamimiho síce útok podnikla, ale spolusponzorom americkej základe v pohraničnom pásme medzi Sýriou a Jordánskom je Irak, americký vojenský spojenec bojujúci proti Islamskému štátu. A militantná skupina Kata'ib Hezbollah je integrovaná zložka Ľudového Mobilizačného Výboru, ktorý je pre zmenu formálne podriadený irackej vláde. Zložité? Asi áno. To európsky Balkán alebo Kaukaz pre nás vyzerajú v porovnaní nepriehľadného rozloženia síl na Strednom východe ešte relatívne transparentne a mierumilovne. Už preto, že vývoj na Kaukaze má zatiaľ pod železnou čižmou ako-tak pod kontrolou Rusko. Škoda, že sa nechalo zlákať dobrodružstvom na Ukrajine, kamarátstvom s Iránom a intervenciou v Sýrii, doma má rozpadajúce sa ruské koloniálne impérium práce dosť, ak chce prežiť.

 

Pre vládu v Bagdade nič príjemné

Bagdad je teraz v nezávideniahodnej pozícii. Spravuje kultúrne, politicky a nábožensky rozpoltený štát (šíiti, sunniti, Kurdi, zvyšok tradične najvzdelanejšej menšiny kresťanov), na severe krajiny si Turci tak trochu robia čo chcú a nerešpektujú iracko-turecké hranice, bojuje proti Islamskému štátu a musí presvedčiť svojich spojencov, že americké obete pri zvrhnutí Saddáma Husajna, odstránenie hrozby irackých jadrových zbraní a straty v nasledujúcej občianskej vojne na strane zvolenej irackej vlády neboli zbytočné.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Ivo Samson, Foto: Pravda / TASR /AP / Vahid Salemi (na archívnej titulnej foto demonštranti pália americkú vlajku počas protestu proti zabitiu generála Kásema Solejmáního v uliciach Teheránu)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies