Čo ocenila Zuzana Čaputová na rodákoch v Kanade? Kultúrne zázemie a intenzívny náboženský život Slovákov!

NETKY.SK • 2 Február 2024, 08:30 • 2 min
Čo ocenila Zuzana Čaputová na rodákoch v Kanade? Kultúrne zázemie a intenzívny náboženský život Slovákov!

Komunita Slovákov v Kanade sa začala tvoriť už v roku 1878, keď pricestoval do Toronta prvý známy slovenský prisťahovalec Joseph Bellon a v duchu drotárskej tradície tu založil továreň na výrobu drôtov. Nasledovali ho tisíce ďalších Slovákov.

slovakia

left justify in out

Prezidentka SR Zuzana Čaputová stretla počas návštevy Kanady aj tam žijúcich Slovákov. Ako zdieľala, chvíle strávené s krajanmi sú vzácne, pretože dokazujú, že láska k vlasti pretrváva, aj keď je vzdialená tisícky kilometrov.

Niektorí Slováci prišli utekajúc pred chudobou, či pred vojnou, ďalší utekali pred totalitným režimom hľadajúc slobodu. A mnohí prišli len nedávno, aby hľadali nové študijné, či pracovné príležitosti a skúsili nový život. Dnes sa k slovenským koreňom hlási cez 70 000 obyvateľov Kanady a tunajšia slovenská krajanská komunita je tretia najväčšia na svete, informovala na svojom facebooku.

"Rozumiem, prečo sa v Kanade cítia ako doma. Kanada predstavuje modernú, multikultúrnu spoločnosť s vysokými štandardmi ľudských i občianskych práv. K formovaniu slovenských komunít a uchovávaniu kultúrnej a národnej identity prispelo tolerantné prostredie Kanady, ale tiež silné kultúrne zázemie a intenzívny náboženský život Slovákov. Príkladom je aj farnosť Svätého Cyrila a Metoda v Mississauge neďaleko Toronta. Hoci je otvorená všetkým národom a národnostiam, zaznieva v nej krásna slovenčina, i keď v podaní poľského kňaza - čo krásne odráža silu i ducha rôznorodosti a otvorenosti komunity," uviedla prezidentka.

Práve toto vníma prezidentka ako silný odkaz pre súčasné Slovensko. Veľmi by som si želala, "aby moji rovesníci ani naše deti nemuseli opúšťať Slovensko iba preto, že v ňom nenachádzajú priaznivé životné podmienky. A už vôbec nie preto, že ich k odchodu privádza nevraživosť, spoločenská atmosféra alebo pocit neuznania. Krajanom v Ottawe, Toronte aj v Mississauge som popriala, aby si v zdraví užívali zázemie, ktoré im poskytuje Kanada, a zároveň aj nehasnúci vzťah k Slovensku, ktoré si nesú vo svojich srdciach. Pani veľvyslankyni a jej tímu ďakujem za všetku pomoc a prácu, ktorou prispela k tejto návšteve."




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Rastislav Čižmár
Zdroj: Zuzana Čaputová (Z. Čaputová/Facebook)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies