Šéf OSN vyzýva k okamžitým opatreniam na zmiernenie napätia v Gaze a okolitých oblastiach

NETKY.SK • 1 Február 2024, 11:30 • 2 min
Šéf OSN vyzýva k okamžitým opatreniam na zmiernenie napätia v Gaze a okolitých oblastiach

OSN 31. januára - Generálny tajomník OSN Antonio Guterres v stredu naliehavo vyzval na prijatie opatrení na zníženie napätia v Gaze a jej susedných regiónoch.

slovakia

left justify in out

"Vyzývam na urýchlené kroky na deeskaláciu situácie a ušetrenie regiónu od ďalších násilností skôr, ako bude neskoro," povedal najvyšší predstaviteľ OSN na zasadnutí Výboru pre uplatňovanie neodňateľných práv palestínskeho ľudu.

"Zatiaľ čo sa snažíme riešiť rastúce potreby v Gaze, naďalej sa sústreďujeme aj na zhoršujúcu sa situáciu na okupovanom Západnom brehu Jordánu vrátane východného Jeruzalema," povedal generálny tajomník. "Som mimoriadne znepokojený vysokou mierou osadníckeho násilia na okupovanom Západnom brehu. Pokračujú aj palestínske útoky na Izraelčanov. Všetko toto násilie sa musí zastaviť a páchatelia sa musia zodpovedať," dodal.

Generálny tajomník ocenil dôležitú úlohu výboru uprostred dlhotrvajúcej palestínskej otázky a stupňujúceho sa násilia, na ktoré upozornil najmä útok Hamasu v Izraeli zo 7. októbra a následné vojenské operácie Izraela v Gaze.

Okrem toho opísal následky v Gaze ako "jazvu na našej spoločnej ľudskosti a svedomí" a vyjadril ľútosť nad "smrťou, ničením, vysídľovaním, hladom, stratou a smútkom" za posledných 120 dní.

Vyzdvihol neutíchajúce bombardovanie a konflikt a povedal: "Prebiehajúci konflikt a neutíchajúce bombardovanie izraelskými silami v pásme Gazy má za následok zabíjanie civilistov a ničenie v takom tempe a rozsahu, aké sme v posledných rokoch nezažili."

Guterres poukázal na vážny dopad na civilnú infraštruktúru, keďže "viac ako 70 %... vrátane domov, nemocníc, škôl, vodovodných a hygienických zariadení v Gaze bolo zničených alebo vážne poškodených", čo viedlo k vysídleniu 1,7 milióna ľudí.

Potvrdil zásady medzinárodného humanitárneho práva a zdôraznil, že "žiadna strana ozbrojeného konfliktu nie je nad medzinárodným právom".

Generálny tajomník sa venoval aj závažným obvineniam voči zamestnancom Agentúry OSN pre palestínskych utečencov na Blízkom východe (UNRWA) a povedal, že "tieto obvinenia ma osobne zdesili". Uviedol kroky, ktoré sa prijímajú na ich riešenie, a zdôraznil význam "životne dôležitej práce" UNRWA.

Keďže humanitárny systém v Gaze je na pokraji kolapsu a 2,2 milióna ľudí čelí "neľudským podmienkam", generálny tajomník vyzval na "rýchly, bezpečný, neobmedzený, rozšírený a trvalý prístup humanitárnej pomoci do celej Gazy".

Zdôraznil potrebu väčšieho počtu hraničných priechodov, aby sa zmiernilo preťaženie a zabezpečil nepretržitý humanitárny prístup, a zároveň požiadal o "okamžité humanitárne prímerie".

Guterres na záver vyzval na dosiahnutie pokroku smerom k riešeniu v podobe dvoch štátov. "Iba dvojštátne riešenie môže zabezpečiť realizáciu neodňateľných práv palestínskeho ľudu, ako aj spravodlivý a trvalý mier a stabilitu v regióne."

Naliehavo vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby zostalo nezlomné vo svojom záväzku napredovať v zmysluplnom mierovom procese.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj, Foto: Xinhua News Agency
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies