Je 15-tisíc podpisov na prezidentskú kandidatúru veľa? V susednom Česku treba 50.000!

NETKY.SK • 1 Február 2024, 15:30 • 2 min
Je 15-tisíc podpisov na prezidentskú kandidatúru veľa? V susednom Česku treba 50.000!

O post prezidenta Slovenskej republiky sa hlási 11 kandidátov, ktorí museli vyzbierať najmenej 15-tisíc podpisov od občanov SR. V Česku sú však tieto pravidlá o dosť prísnejšie.

slovakia

left justify in out

Niektorým ohláseným kandidátom na prezidenta sa nepodarilo vyzbierať potrebných 15.000 podpisov od občanov. Na mieste je otázka, či je toto číslo veľké? Poďme si porovnať podmienky kandidatúry so susedným Českom, kde majú tiež priamu voľbu prezidenta.


Podmienky na kandidatúru na pre
zidenta v Slovenskej republike:

Za prezidenta možno zvoliť každého občana Slovenskej republiky, ktorý je voliteľný za poslanca Národnej rady Slovenskej republiky a v deň voľby dosiahol vek 40 rokov.

Kandidátov na prezidenta Slovenskej republiky navrhuje najmenej 15 poslancov Národnej rady Slovenskej republiky alebo občania, ktorí majú právo voliť do Národnej rady Slovenskej republiky, a to na základe petície podpísanej najmenej 15 000 občanmi.

Návrhy na voľbu sa odovzdávajú predsedovi Národnej rady Slovenskej republiky najneskôr do 21 dní od vyhlásenia volieb. Predseda Národnej rady Slovenskej republiky preskúmava do štrnástich dní od doručenia návrhu na kandidáta, či návrh alebo petícia obsahujú zákonom ustanovené údaje.

Podmienky na kandidatúru na prezidenta v Českej republike:

Občan, ktorý sa uchádza o miesto prezidenta musí okrem kandidátnej listiny pripojiť aj petíciu podpísanou aspoň 50 000 občanmi oprávnenými voliť prezidenta republiky. Právo navrhnúť kandidáta má najmenej 20 poslancov alebo najmenej 10 senátorov.

Prezidentom republiky môže byť zvolený štátny občan Českej republiky, ktorý má najmenej 40 rokov a nie je obmedzený vo svojprávnosti k výkon z volebného práva. Zoznam kandidátov sa predkladá ministerstvu vnútra najneskôr 66 dní pred dňom konania voľby prezidenta republiky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj: Ministerstvo vnútra ČR, NR SR, Foto: Bystricoviny.sk
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies