Vedci na Antarktíde zhromažďujú informácie, aby sa dozvedeli dôležité tajomstvá klímy

NETKY.SK • 1 Február 2024, 12:06 • 2 min
Vedci na Antarktíde zhromažďujú informácie, aby sa dozvedeli dôležité tajomstvá klímy

WELLINGTON - Vedci úspešne prevŕtali 580 metrov ľadu a zhromaždili dôležité informácie, aby pochopili minulú reakciu západoantarktického ľadového štítu na otepľovanie klímy.

slovakia

left justify in out

Medzinárodný tím výskumníkov pod vedením GNS Science, Victoria University of Wellington a Antarktídy Nový Zéland získal najdlhšie jadro sedimentu, aké sa kedy podarilo získať zo vzdialeného Siple Coast, čo pomáha pochopiť životne dôležité tajomstvá klímy.

 

"Je to špičková veda a neuveriteľne náročná práca," povedal v stredu Richard Levy z GNS Science a Victoria University of Wellington.

 

Očakáva sa, že jadro dosiahne stovky tisíc rokov, potenciálne dokonca milióny rokov, povedal Levy a dodal, že takýto záznam by zahŕňal posledné medziľadové obdobie pred 125 000 rokmi, keď bola Zem asi o 1,5 stupňa Celzia teplejšia ako predindustriálne teploty, podobné teplotám, ku ktorým sa tento rok v dôsledku klimatických zmien približuje.

27-členný tím pozostávajúci z vedcov, vŕtačov a posádky postavil tábor 860 km od základne Scott, kde od konca novembra do januára žil a pracoval v stanoch na ľade, ako súčasť SWAIS 2C (Senzitivity of the West Antarktic Ice Sheet to 2 °C) projektu.

 

"Sme na hranici, vŕtame cez ľadový šelf do morského dna, aby sme získali vzorky sedimentov, ktoré sa predtým nikomu nepodarilo získať," povedal Levy, ktorý je tiež spoluvedúci SWAIS 2C.

 

Tina van de Flierdt, spoluvedkyňa SWAIS 2C z Imperial College London, uviedla, že ľadová pokrývka Západnej Antarktídy v súčasnosti stráca hmotu „bezprecedentnou rýchlosťou“"Je to jedna z najzraniteľnejších zložiek zemského systému voči zvyšujúcemu sa otepľovaniu. V podstate však nevieme, kedy a ako rýchlo sa rozpadne a zdvihne globálnu hladinu mora o niekoľko metrov," povedala Tina van de Flierdt.

 

Postupnosť hornín v sedimente by mala povedať, ako sa západoantarktický ľadový štít správal, keď bolo o niečo teplejšie ako dnes, čo vytvorí oveľa lepší obraz o tom, ako bude antarktický ľad reagovať na budúce otepľovanie, ktoré časti sa roztopia ako prvé a ktoré časti zostanú, povedal Levy.

 

Podľa Tiny van de Flierdt je to obrovský krok vpred ku konečnému cieľu získať sediment potrebný na zodpovedanie veľkých otázok, ktoré sú pre ľudstvo kľúčové, keď sa svet prispôsobuje a plánuje zvýšenie hladiny morí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Xinhua, Foto: The Guardian / AFP / Getty Images / Mark Ralston (na titulnej foto zamrznutá časť Rossovho mora na Scottovej základni v Antarktíde)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies