Priemerný vek slovenských prezidentov bol 59 rokov, teraz kandiduje až šesť 40-tnikov

NETKY.SK • 1 Február 2024, 07:54 • 2 min
Priemerný vek slovenských prezidentov bol 59 rokov, teraz kandiduje až šesť 40-tnikov

Podmienkou kandidatúry je mať v deň volieb aspoň 40 rokov. Vo voľbách v tomto roku kandiduje šesť štyridsiatnikov, traja päťdesiatnici, jeden šesťdesatnik a jeden sedemdesiatnik.

slovakia

left justify in out

V priamej voľbe prezidenta kandiduje 11 mužov, ktorých priemerný vek je 53 rokov. Čo dnes už vieme s istotou je, že Slovensko nebude mať najmladšieho prezidenta vo svojej novodobej histórii. V prípade víťazstva Jána Kubiša by sme však mali prezidenta najstaršieho.

Prvým slovenským prezidentom bol Michal Kováč, ktorý nastúpil na pozíciu vo veku 62 rokov. Rudolf Schuster sa stal prezidentom, keď mal 65. Tretí prezident v poradí Ivan Gašparovič do prvého funkčného obdobia nastupoval ako 63-ročný a na začiatku druhého funkčného obdobia mal 68 rokov.

Prezident Andrej Kiska mal v deň inaugurácie 51 rokov a stal sa tak prvým prezidentom pod 60 rokov. Úplne najmladšou prezidentkou SR sa však stala v roku 2019 Zuzana Čaputová, keď nastúpila na pozíciu ako prvá žena vo veku 45 rokov.

V deň nástupu do výkonu funkcie bol tak priemerný vek doterajších prezidentov 59 rokov, s tým, že v posledných dvoch volebných obdobiach malo Slovensko výrazne mladšie hlavy štátu ako predtým.

Najmladším kandidátom v tohtoročnej priamej voľbe je 46-ročný Marian Kotleba. Naopak najstarším je 71-ročný Ján Kubiš. Vekový rozdiel medzi nimi je 25 rokov.

Na zozname kandidátov je viac ako polovica, spolu až šesť, štyridsiatnikov. Traja z nich majú cez 50 rokov, Zoznam dopĺňajú jeden šesťdesiatnik a jeden sedemdesiatnik.      

Zatiaľ najmladší prezidenti SR Andrej Kiska a Zuzana Čaputová:



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Rastislav Čižmár
Foto: Zuzana Čaputová s bývalými hlavami štátu na spoločnom obede v roku 2023. (www.prezident.sk)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies