Neočakávaný zvrat v aukčnom procese: Online dražba predmetov Nelsona Mandely je dočasne pozastavená

NETKY.SK • 1 Február 2024, 17:00 • 2 min
Neočakávaný zvrat v aukčnom procese: Online dražba predmetov Nelsona Mandely je dočasne pozastavená

KAPSKÉ MESTO 31. januára - kontroverzná dražba 70 osobných predmetov bývalého juhoafrického prezidenta Nelsona Mandelu bola pozastavená, informovali v utorok miestne médiá.

slovakia

left justify in out

Internetová aukcia naplánovaná na 22. februára 2024, ktorú v mene Mandelovej najstaršej dcéry Makaziwe uskutoční newyorský aukčný dom Guernsey's, mala zahŕňať predaj Mandelovho dokladu totožnosti a niekoľkých ďalších významných osobných predmetov.

Spoločnosť Guernsey's však 30.1.2024 na svojej webovej stránke oznámila, že "táto aukcia bola pozastavená" bez uvedenia vysvetlenia. Miestne médiá v Juhoafrickej republike však uviedli, že toto rozhodnutie bolo reakciou na protesty v krajine, najmä zo strany vlády a úradu na ochranu kultúrneho dedičstva.

Médiá citovali Juhoafrickú agentúru South African Heritage Resources Agency (SAHRA), ktorá uviedla, že dražba bola pozastavená po žiadosti od spoločnosti Guernsey's, aby počkala, kým sa neukončia všetky súdne konania týkajúce sa tejto záležitosti.

SAHRA sa už predtým na súde snažila o vydanie súdneho zákazu, aby zabránila Makaziwe dražiť predmety, ale koncom minulého roka tento spor prehrala. Vo vyhlásení vydanom 19. januára 2024 SAHRA uviedla, že podala žiadosť o odvolanie proti rozsudku.

Juhoafrický minister športu, umenia a kultúry Zizi Kodwa 6.1.2024 tiež povedal, že "Nelson Mandela je neoddeliteľnou súčasťou dedičstva Juhoafrickej republiky. Je preto dôležité, aby sme zachovali odkaz bývalého prezidenta Mandelu a zabezpečili, že jeho životné dielo a skúsenosti zostanú v krajine pre ďalšie generácie."

Mandela zomrel v roku 2013 vo veku 95 rokov. Za boj proti apartheidu bol takmer 30 rokov väznený a v roku 1994 sa stal prvým čiernym prezidentom Juhoafrickej republiky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj, Foto: Xinhua News Agency
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies