Situácia so sekundárnou tranzitnou migráciou sa upokojuje, viaceré krajiny prechádzajú na náhodné kontroly

NETKY.SK • 1 Február 2024, 20:07 • 2 min
Situácia so sekundárnou tranzitnou migráciou sa upokojuje, viaceré krajiny prechádzajú na náhodné kontroly

BRATISLAVA - Počet nelegálnych migrantov na sekundárnej tranzitnej trase, ktorí boli zadržaní na slovenských hraniciach sa výrazne znížil, v niektorých týždňoch dosiahol dokonca nulu. Aj to bol dôvod na zrušenie kontrol a prechod do režimu náhodných kontrol, ktoré majú fungovať ako prevencia.

slovakia

left justify in out

K rovnakému kroku pristupujú aj v Českej republike, kde hraničné kontroly na hraniciach so Slovenskom končia 2. februára. Ako povedal český minister vnútra Vít Rakušan, situácia s migráciou sa lepší a stabilné kontroly môžu prejsť do miernejšieho režimu. Podobne reagujú aj v Rakúsku, kde plánujú strážiť hranice s Českom do 16. februára.


„Už koncom októbra sme vydali, po absolútnej ignorácii predošlej vlády, jasnú správu prevádzačom, že slovenská hranica bude strážená a eldorádo, na aké boli zvyknutý za Mikulca a Ódora skončilo,“ upozornil minister vnútra Matúš Šutaj Eštok. 

 

To dokazujú aj čísla zachytených osôb, ktoré sa pokúsili nelegálne prekročiť hranice našej republiky. Za mesiac január evidujeme 66 osôb, ktoré sa na Slovensku nachádzajú s neoprávneným pobytom.  

 

„Oproti 43. týždňu minulého roka, kedy ich bolo vyše 1100, keďže Ódor a Mikulec neriešili bezpečnosť Slovenska, je to rapídny pokles zachytených osôb. Chcem zdôrazniť, že ani v jednom z týchto 66 prípadov nešlo o sekundárnu tranzitnú migráciu po tzv. západobalkánskej trase, ktorá dovtedy prekvitala,“ dodal minister vnútra Matúš Šutaj Eštok.

V prípade osôb, ktoré spadajú do kategórie sekundárnej tranzitnej migrácie stále platí, že po zadržaní sú osoby presunuté do príslušných útvarov policajného zaistenia za účelom preverenia ich totožnosti.


Vzhľadom k tomu, že nasadenie príslušníkov polície na kontrolu hraníc si vyžaduje nemalé finančné náklady, postupujeme efektívne a s verejným financiami narábame zodpovedne. Preto je situácia denne vyhodnocovaná a v prípade narušenia hraníc zvýšeným počtom nelegálnych migrantov na sekundárnej tranzitnej trase bude ministerstvo vnútra promptne reagovať nasadením zvýšených kontrol a zvýšením počtu hraničnej polície.


Ako ukazujú reporty Európskej komisie, migračná trasa sa presunula na hranicu Chorvátska a Bosny a Hercegoviny, aj tu je však evidovaný pokles o 14%. Na maďarsko-srbskej hranici je evidovaný až 99 % pokles sekundárnej tranzitnej migrácie.


Všetkých občanov Slovenska môžeme uistiť, že bezpečnosť našich hraníc je zaistená a prebieha nepretržitá komunikácia s hraničnou a cudzineckou políciou aj Európskou komisiou


„Akákoľvek zmena stavu počtu zachytených migrantov bude urýchlene vyhodnotená a budú prijaté náležité opatrenia, aby bolo Slovensko naďalej bezpečnou krajinou a prevádzači sa nám vyhýbali oblúkom,“ uzavrel minister vnútra.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Tlačový odbor MV SR, Foto: SITA / Martin Medňanský (ilustračná foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies