Diaľničné známky čakajú zmeny, pribudne jednodňová

NETKY.SK • 1 Február 2024, 10:37 • 2 min
Diaľničné známky čakajú zmeny, pribudne jednodňová

BRATISLAVA - Diaľničné známky pre rok 2024 zostávajú fungovať v rovnakom móde ako v predchádzajúcom roku. Napriek tomu ich v nasledujúcom období čaká niekoľko zmien. V priebehu roka má pribudnúť jednodňová známka, skončiť má celoročná a uvažuje sa aj o úprave ich cien smerom nahor.

slovakia

left justify in out

Z fyzických digitálne

Zakúpenie diaľničnej známky je predpokladom pre využívanie spoplatnených úsekov ciest, čo upravuje zákon č. 488/2013 Z. z. Jazda bez diaľničnej známky je dôvodom na udelenie pokuty od 100 do 500 eur a v blokovom konaní od 50 do 200 eur. Výnimku majú len osoby s preukazom ťažkého zdravotného postihnutia (ŤZP).

 

Elektronická diaľničná známka sa kupuje buď cez mobilnú aplikáciu, samoobslužné automaty, vybrané obchodné miesta, alebo cez portál eznamka.sk. Tento portál slúži aj na kontrolu platnosti a podanie žiadostí, podnetov alebo reklamácií. Do roku 2016 sa diaľničné známky nakupovali fyzicky a lepili sa na čelné sklo automobilu, aby bolo zrejmé, že vodič si splnil svoju povinnosť.


Pozor však pri prekročení hraníc, pretože diaľničné známky sú povinné aj na spoplatnených úsekoch ciest v Česku, Maďarsku aj Rakúsku. V krajinách, ako napríklad Taliansko alebo Chorvátsko a v niektorých ďalších, sa zase využíva takzvaný mýtny systém.

Pribudne jednodňová známka

Aktuálne je v pripomienkovom konaní návrh novely zákona o diaľničnej známke. Vyplýva z neho, že pravdepodobne od konca marca 2024 pribudne v ponuke žiadaná jednodňová známka. Keďže zavedenie novej známky do praxe si vyžiada zvýšené náklady, uvažuje sa aj o zvýšení cien ostatných známok, ktoré sa naposledy upravovali vlani. Prípadné načasovanie ani navýšenie cien zatiaľ neboli komunikované.

 

Aktuálne ceny diaľničných známok

Ročná známka: 60 eur
365-dňová známka: 60 eur
30-dňová známka: 17 eur
10-dňová známka: 12 eur



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: FinReport / NDS, Foto: Garage Slovakia (ilustračná foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies