Škodlivosť fajčenia je už desaťročia známou hrozbou: Ktoré náhrady cigariet sú najzdravšie?

NETKY.SK • 1 Február 2024, 14:00 • 2 min
Škodlivosť fajčenia je už desaťročia známou hrozbou: Ktoré náhrady cigariet sú najzdravšie?

Existuje niekoľko metód, ktoré môžu pomôcť fajčiarom prestať fajčiť, ale nie všetky sú rovnako účinné, bezpečné a vhodné pre každého. Napríklad akupunktúra je stará čínska technika, ktorá využíva malé ihličky na stimuláciu určitých bodov na tele, ktoré ovplyvňujú závislosť, túžbu a abstinenčné príznaky.

slovakia

left justify in out

Fajčenie je jednou z najzávažnejších hrozieb pre ľudské zdravie. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) je fajčenie príčinou viac ako 8 miliónov úmrtí ročne, z toho viac ako 7 miliónov súvisí s priamym fajčením a zvyšok s pasívnym fajčením.  Fajčenie zvyšuje riziko rakoviny, srdcových a cievnych chorôb, dýchacích ochorení, cukrovky a mnohých ďalších problémov.

Mnohí fajčiari sa snažia nájsť spôsob, ako znížiť škodlivosť fajčenia alebo sa zbaviť závislosti od nikotínu.

Existuje niekoľko náhrad cigariet, ktoré sú propagované ako menej škodlivé, bezpečnejšie alebo účinné pri odvykaní. Medzi najznámejšie patria elektronické cigarety, náplaste, žuvačky, spreje, inhalátory, tabakové výrobky bez dymu, fajky, cigary a vodné fajky. No sú tieto náhrady skutočne zdravšie ako klasické cigarety? Ako ovplyvňujú zdravie fajčiarov a ich okolia?

Elektronické cigarety

Elektronické cigarety, tiež nazývané e-cigarety, sú zariadenia, ktoré vytvárajú aerosól zahrievaním tekutiny obsahujúcej nikotín, príchute a iné chemikálie. Fajčiari vdychujú tento aerosól do pľúc, podobne ako pri fajčení cigariet. Elektronické cigarety sa stali veľmi populárnymi, najmä medzi mladými ľuďmi, ktorí ich považujú za módny trend, alternatívu k fajčeniu alebo prostriedok na odvykanie.

Podľa WHO nie je dostatok dôkazov o tom, že elektronické cigarety sú účinné pri pomoci fajčiarom prestať fajčiť. Naopak, existujú obavy, že elektronické cigarety môžu byť vstupnou bránou k fajčeniu, najmä pre deti a mladistvých, ktorí by inak nefajčili. Elektronické cigarety tiež nie sú neškodné pre zdravie.

Hoci obsahujú menej toxických látok ako cigarety, stále vystavujú fajčiarov a ich okolie riziku vzniku rakoviny, srdcových a pľúcnych ochorení, poškodenia mozgu a iných zdravotných problémov. Navyše, elektronické cigarety môžu spôsobiť popáleniny, výbuchy, otravy alebo alergické reakcie.

Náplaste, žuvačky, spreje, inhalátory...?

Nikotínová náhrada je spôsob liečby závislosti od nikotínu, ktorý poskytuje fajčiarom malé množstvo nikotínu bez tabaku a iných škodlivých látok. Nikotínová náhrada môže mať rôzne formy, ako sú náplaste, žuvačky, spreje, inhalátory, tablety, pastilky alebo lízanky. Cieľom nikotínovej náhrady je pomôcť fajčiarom zmierniť abstinenčné príznaky, znížiť túžbu po fajčení a postupne znížiť dávku nikotínu, až kým sa úplne nezbavia závislosti.

Podľa WHO je nikotínová náhrada jednou z najúčinnejších metód na podporu odvykania od fajčenia, ak je kombinovaná s poradenstvom a podporou. Nikotínová náhrada je považovaná za bezpečnú a dobre tolerovanú formu liečby, ktorá nezvyšuje riziko rakoviny, srdcových a cievnych chorôb ani iných zdravotných problémov spojených s fajčením.

Nikotínová náhrada však nie je vhodná pre každého. Niektorí ľudia môžu mať alergické reakcie, nežiaduce účinky alebo kontraindikácie na používanie nikotínovej náhrady. Preto je dôležité poradiť sa s lekárom pred začatím liečby a dodržiavať pokyny na obale.

Tabakové výrobky bez dymu

Tabakové výrobky bez dymu sú výrobky, ktoré obsahujú tabak, ale nie sú určené na spaľovanie a vdychovanie dymu. Medzi tabakové výrobky bez dymu patria napríklad tabakové prípravky na žuvanie, šnupanie, fúkanie, lízanie alebo vkladanie do ústnej dutiny. Tieto výrobky sú často považované za tradičné, kultúrne alebo náboženské v niektorých častiach sveta, najmä v Ázii, Afrike a Latinskej Amerike.

Podľa WHO sú tabakové výrobky bez dymu rovnako škodlivé ako cigarety a iné formy fajčenia. Tabakové výrobky bez dymu obsahujú viac ako 30 karcinogénov a mnohé ďalšie toxické látky, ktoré môžu spôsobiť rakovinu ústnej dutiny, hrdla, pažeráka, žalúdka, pečene, obličiek, močového mechúra a pankreasu.

Tabakové výrobky bez dymu tiež zvyšujú riziko srdcových a cievnych chorôb, mozgovej porážky, cukrovky, tuberkulózy, infekcií dýchacích ciest, paradentózy a iných ochorení. Tabakové výrobky bez dymu tiež vytvárajú závislosť od nikotínu a môžu ovplyvniť plodnosť, tehotenstvo a vývoj dieťaťa.

Fajky, cigary a vodné fajky

Podľa WHO sú fajky, cigary a vodné fajky rovnako alebo dokonca viac škodlivé ako cigarety. Fajky, cigary a vodné fajky obsahujú rovnaké alebo vyššie množstvo nikotínu, dechtu, oxidu uhoľnatého a iných karcinogénov ako cigarety. Fajky, cigary a vodné fajky tiež zvyšujú riziko rakoviny ústnej dutiny, hrdla, pažeráka, pľúc, žalúdka, pečene a iných orgánov.

Fajky, cigary a vodné fajky tiež zvyšujú riziko srdcových a cievnych chorôb, mozgovej porážky, infekcií dýchacích ciest, tuberkulózy, paradentózy a iných ochorení. Fajky, cigary a vodné fajky tiež vytvárajú závislosť od nikotínu a môžu ovplyvniť plodnosť, tehotenstvo a vývoj dieťaťa.

Z toho vyplýva, že žiadna náhrada cigariet nie je zdravá ani bezpečná. Jediný spôsob, ako sa vyhnúť škodlivým účinkom fajčenia, je úplne prestať fajčiť. Prestať fajčiť je ťažké, ale nie nemožné. Existujú rôzne metódy, ktoré môžu pomôcť fajčiarom odvyknúť, ako súnikotínová náhrada, lieky, poradenstvo, podpora, hypnóza, akupunktúra, meditácia, cvičenie a iné.

Každý fajčiar by mal nájsť tú, ktorá mu najviac vyhovuje, a vytrvať v nej. Prestať fajčiť je najlepšia investícia do vlastného zdravia a kvality života.

Zdroje:

https://www.spolusmesilnejsi.sk/skodlivost-fajcenia-co-sa-stane-ak/

https://www.tvojezdravie.sk/zdravie-a-prevencia/pasivne-fajcenie/26617

https://vedanadosah.cvtisr.sk/zdravie/svetova-zdravotnicka-organizacia-vyzdvihla-skodlivost-e-cigariet-a-apeluje-na-ochranu-deti-a-mladistvych/

https://www.cdc.gov/tobacco/data_statistics/fact_sheets/health_effects/effects_cig_smoking/index.htm

https://www.who.int/news-room/q-a-detail/electronic-nicotine-delivery-systems-and-electronic-non-nicotine-delivery-systems-(ends-enns)

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
titulná foto: nbcnews.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies