Archív článkov za November 2023, strana 1

Otvor článok

Sviatok Všetkých svätých je dňom pracovného pokoja

1.11 2023 10:20

BRATISLAVA - Sviatok Všetkých svätých, ktorý pripadá na 1. novembra, je na Slovensku od roku 1994 dňom pracovného pokoja. V Rímskokatolíckej cirkvi je slávnosťou a súčasne prikázaným sviatkom, ktorý sa slávi omšami v kostoloch alebo na cintorínoch. Je spojený s masívnym navštevovaním cintorínov, zapaľovaním sviečok, spomínaním na zosnulých a tiež modlitbami za ich spásu a vzkriesenie.

Otvor článok

Vancouver zdolal Nashville 5:2, Pettersson sa blysol hetrikom

1.11 2023 11:10

NEW YORK - Hokejisti Vancouveru zvíťazili v noci na stredu v zámorskej NHL nad Nashvillom 5:2. Hetrikom sa v drese Canucks blysol Švéd Elias Pettersson, Quinn Hughes si pripísal na konto tri asistencie. Los Angeles Kings uspeli v Toronte 4:1.

Otvor článok

Toto varenie cestovín vám ušetrí kopec času

1.11 2023 11:30

Možno si vravíte, že uvariť cestoviny nie je nič náročné. Omyl! Dá sa na nich pokaziť veľa.

Otvor článok

Nová legislatíva o majetku obcí rieši aj prevod vlastníctva

1.11 2023 12:00

BRATISLAVA - Od stredy je účinná novela zákona o majetku obcí. Zmena sa týka prevodu vlastníctva majetku obce i prevodu majetku hlavného mesta SR Bratislavy a mesta Košice na mestské časti.

Otvor článok

Ukrajina hlási najrozsiahlejšie ruské ostreľovanie od začiatku roka

1.11 2023 14:30

KYJEV - Ukrajina v stredu oznámila, že Rusko počas uplynulých 24 hodín ostreľovalo viac než 100 ukrajinských miest a obcí, čo je najviac za jeden deň od začiatku tohto roka.

Otvor článok

Orechy v každodennej strave môžu pomôcť znížiť riziko vzniku cukrovky

1.11 2023 14:30

Každodenná konzumácia vlašských orechov môže pomôcť pacientom čeliacim riziku vzniku cukrovky druhého typu. Tvrdia to americkí vedci v štúdii publikovanej v magazíne BMJ Open Diabetes Research & Care. Ako napísali, u účastníkov experimentu, ktorí počas šiestich mesiacov konzumovali denne 56 gramov vlašských orechov, sa zlepšila funkcia cievnej sústavy a tiež sa im znížila hladina rizikového LDL cholesterolu.

Otvor článok

Jesenné variácie. Tekvicový džús a pečené tekvicové jadierka

1.11 2023 15:00

Jeseň si bez lúskania jadierok nevieme ani predstaviť. A ak ich budeme zapíjať tým správnym džúsom, nie je čo riešiť.

Otvor článok

Z pásma Gazy odchádzajú do Egypta prví cudzinci

1.11 2023 15:40

KÁHIRA - Desiatky držiteľov zahraničných pasov začali v stredu odchádzať z pásma Gazy po tom, ako Egypt po prvý raz od začiatku vojny medzi Izraelom a hnutím Hamas zo 7. októbra otvoril hraničný priechod Rafah.

Otvor článok

Mimoriadnu situáciu po zosuve zatiaľ mesto Handlová neodvolalo

1.11 2023 16:20

HANDLOVÁ - Mesto Handlová zatiaľ neodvolalo mimoriadnu situáciu po náhlom zlyhaní stavebnej konštrukcie na stavbe obchodného centra na Okružnej ulici z konca júna tohto roka. Investor na stavbe naďalej zabezpečuje sanačné práce. Informovala o tom hovorkyňa mesta Jana Paulínyová.

Otvor článok

Jozef OKLAMČÁK prijal do zoskupenia osobnosti ČESKOSLOVENSKÝ LEV Janette Jakubiskovú a Milenu Minichovú

1.11 2023 19:48

Trnava - v týchto dňoch sa v trnavskom hoteli HOLIDAY INN konala ROCKOVÁ PARTY 2O23, na ktorej nechýbali ani členovia zoskupenia osobnosti ČESKOSLOVENSKÝ LEV v čele s jeho prezidentom Jozefom OKLAMČÁKOM.

Otvor článok

Britániu zasiahla smršť Ciarán,vo viacerých oblastiach vydali výstrahy

2.11 2023 09:20

LONDÝN - Spojené kráľovstvo v noci na štvrtok zasiahla smršť Ciarán. Úrady v niektorých oblastiach na južnom pobreží Anglicka vyhlásili núdzový stav a vydali výstrahy pred vetrom.

Otvor článok

Z kráľovnej večierkov matkou na plný úväzok: Paris Hilton nechala svoju divokú minulosť za sebou

2.11 2023 09:30

Spore odetá bývala ozdobou všetkých večierkov a nenechala si ujsť jedinú príležitosť, kedy by sa mohla ukazovať po boku slávnych a bohatých mužov.

Otvor článok

Česko predĺži kontroly na hraniciach so SR o ďalších 20 dní

2.11 2023 09:40

PRAHA - Česko predĺži dočasné náhodné kontroly na hraniciach so Slovenskom o ďalších 20 dní, platiť tak budú do 22. novembra. V stredu to na sociálnej sieti X oznámil český minister vnútra Vít Rakušan

Otvor článok

Kórejská profesionálna skupina COLOR CREW spôsobila v RDS Art Group tanečný ošiaľ!

2.11 2023 10:00

Do Bratislavy zavítala jedinečná kórejská tanečná skupina COLOR CREW. Štyria chalani pochádzajú z mesta Soul a na Slovensko prišli z Paríža v rámci celosvetového turné. V Dome umenia RDS Art Group predviedli unikátnu show aj dva tanečné workshopy. Nechýbala ani autogramiáda a fotenie s fanúšikmi, ktorí si talentovaných Kórejčanov dokonale užili.

Otvor článok

Philadelphia prišla o brankára Harta, zranil sa v zápase s Buffalom

2.11 2023 10:10

PHILADELPHIA - Brankár Carter Hart z Philadelphie Flyers nedohral štvrtkový zápas proti Buffalu Sabres (2:5). V polovici prvej tretiny odstúpil zo zápasu a klub informoval, že utrpel zranenie v strednej časti tela.

Otvor článok

Martin Dúbravka vychytal v pohári triumf proti obhajcovi Manchestru United

2.11 2023 10:20

LONDÝN - Slovenský futbalový brankár Martin Dúbravka vychytal víťazstvo Newcastlu United nad svojím bývalým klubom a obhajcom trofeje v Ligovom pohár Manchestrom United. "Straky" v repríze vlaňajšieho finále triumfovali 3:0 a postúpili do štvrťfinále.

Otvor článok

Granule, konzervy, alebo BARF? Možnosti kŕmenia vášho psíka a časté chyby vo výžive

2.11 2023 10:30

Prehľadu, čo a ako vo výžive psov, čo áno a čo určite nie.

Otvor článok

Minister vnútra Šutaj Eštok avizoval možné posilnenie hliadok vo vlakoch

2.11 2023 10:40

BRATISLAVA - Hliadky vo vlakoch by sa mohli dočasne posilniť. Avizoval to minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) na stredajšom Výbore Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť v súvislosti so stredajším (1. 11.) incidentom. Zranenej žene zaželal skoré uzdravenie.

Otvor článok

V Ponitrianskom múzeu sa bude hovoriť o rozvoji dopravy v prvej ČSR

2.11 2023 11:00

NITRA - Prvému autu v Topoľčanoch, výstavbe prvých čerpacích staníc i plánom na nové letecké linky sa bude venovať prednáška v Ponitrianskom múzeu v Nitre. Rozprávanie Bohuša Saska o rozvoji automobilizmu v Topoľčanoch za prvej Československej republiky (ČSR) sa tam bude konať 9. novembra.

Otvor článok

Z pásma Gazy má vo štvrtok odísť asi 600 držiteľov zahraničných pasov

2.11 2023 11:15

KÁHIRA - Približne 600 držiteľov zahraničných pasov a Palestínčanov s dvojakým občianstvom má podľa plánu vo štvrtok odísť s pásma Gazy do Egypta cez hraničný priechod Rafah.

Otvor článok

Údajne zdravé potraviny spôsobujúce zápaly v tele

2.11 2023 11:30

Vieme, že jedlo nie je len zdrojom energie. Tiež, že existujú niektoré potraviny, ktoré majú zdraviu prospešné aspekty.

Otvor článok

Najkrajšie mesto na jeseň? Český Krumlov!

2.11 2023 12:00

A nielen vtedy. Český Krumlov sa považuje za jedno z najkrajších miest u našich západných susedov vôbec. Nádherné historické budovy, okolie a príroda, architektúra, umelecké a kulinárske podujatia, zámocká atmosféra, kláštory, galérie, prechádzky...

Otvor článok

Minister Raši zastavil vydávanie Remišovej propagačného časopisu Lepšie Slovensko

2.11 2023 12:30

BRATISLAVA - Minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Richard Raši dnes zastavil vydávanie časopisu Lepšie Slovensko, ktorý ministerstvo platilo z eurofondov.

Otvor článok

Prezidentka: Šikovní a poctiví úradníci sú motorom nášho štátu

2.11 2023 13:00

BRATISLAVA - Šikovní a poctiví úradníci sú motorom štátu. Často je to práve ich odhodlanie a práca, ktorá určuje, ako verejné služby fungujú a aká je naša skúsenosť so štátom. Prezidentka SR Zuzana Čaputová to uviedla na sociálnej sieti po tom, ako v Prezidentskom paláci prijala tohtoročných laureátov ocenenia Úradnícky čin roka.

Otvor článok

Zadržali útočníka, ktorý mal vo vlaku na Spiši pobodať študentku

2.11 2023 13:30

SPIŠKÁ NOVÁ VES - Polícia zadržala podozrivého, ktorý mal v stredu (1.11.) večer vo vlaku na Spiši pobodať 22-ročnú ženu. Umiestnili ho do policajnej cely. Informoval o tom Policajný zbor (PZ) SR - Košický kraj na sociálnej sieti s tým, že v jednom z vlakov smerujúcich z Košíc do Žiliny mal útočník bez zjavného dôvodu a náhle zaútočiť na 22-ročnú ženu, ktorá s ním sedela v spoločnom kupé.

Otvor článok

Husacina na Slovensku – ako vznikla jej tradícia?

2.11 2023 14:00

Pochutnávanie si na chrumkavom husacom mäsku je na jeseň tradícia, patriaca do Strednej Európy. Okrem nás ju pestujú a odovzdávajú po generáciách aj v susednom Rakúsku či Česku.

Otvor článok

Mária Podhradská predstavuje novinku Kam kráčam, klip nakrúcala priamo pod Kriváňom!

2.11 2023 14:30

Kam kráčam. Tak sa volá nová autorská skladba Márie Podhradskej, ktorú všetci poznáme ako Spievanku z unikátneho Spievankova. Fenomenálna skladateľka, speváčka, zakladateľka a umelecká šéfka najúspešnejšieho detského projektu na Slovensku sa však okrem detskej tvorby venuje piesňam pre dospelých. Jej novinka Kam kráčam pochádza z albumu Muzika a klip nakrúcala pri západe slnka v prekrásnej tatranskej prírode pod Kriváňom.

Otvor článok

Ukrajinský minister zahraničných vecí D. Kuleba: Ukrajina je na dobrej ceste k začatiu rokovaní o vstupe do EÚ

2.11 2023 15:30

BERLÍN - Ukrajina je na dobrej ceste splniť svoje záväzky na začatie rokovaní o vstupe do Európskej únie. Vo štvrtok to uviedol ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba.

Otvor článok

Zastavme voľne dostupné drogy v automatoch, kvôli našim deťom!

2.11 2023 16:00

Poslanec NRSR Igor ŠIMKO za stranu HLAS podal trestné oznámenie na GP, kvôli drogám v automatoch

Otvor článok

Na zápas Slovana s Lille predali už viac ako 15.000 vstupeniek

2.11 2023 16:30

BRATISLAVA - Týždeň pred zápasom 4. kola Európskej konferenčnej ligy medzi Slovanom Bratislava a LOSC Lille predal slovenský klub viac ako 15.000 vstupeniek. Na A-tribúne a B-tribúne zostávajú posledné voľné miesta.

Otvor článok

Vlhovej tréner Pini po Söldene: "Petra bola neskutočná, v Levi zabojujeme o triumf"

2.11 2023 17:00

LEVI - Tréner olympijskej víťazky v slalome Petry Vlhovej je spokojný so vstupom do novej sezóny Svetového pohára. Dvadsaťosemročná lyžiarka obsadila v úvodnom obrovskom slalome v Söldene tretiu priečku, pričom od triumfu ju delilo len štrnásť stotín sekundy. Mauro Pini verí, že vydarený vstup ju nabudí a v najbližších pretekoch vo fínskom Levi (10. a 11. novembra) "zabojuje o víťazstvo".

Otvor článok

Polovica slovenských žien má záujem o investovanie, ukázal nový prieskum spoločnosti Amundi

2.11 2023 17:30

BRATISLAVA - Takmer polovica (49 %) slovenských žien sa zaujíma o investovanie, v porovnaní s mužskou časťou populácie, je to o 13 percent menej. Celých 92 % Sloveniek investuje pravidelne a inklinujú k menej rizikovým investíciám, predovšetkým do podielových fondov, do ktorých investuje 44 % žien. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu investičnej spoločnosti Amundi, najväčšieho európskeho správcu aktív, uskutočneného v spolupráci s výskumnou agentúrou STEM/MARK v októbri tohto roka.

Otvor článok

Zápasil v Glory, teraz pôjde o titul RFA: Nepôjde to na 5 kôl, šampiónom budem veľmi dlho!

2.11 2023 18:00

BARTISLAVA - Chorvátsky bojovník Teo Mikelič absolvuje svoje druhé vystúpenie v rámci organizácie RFA. Vo svojej premiére ukončil Jakuba Kadáša na TKO v 2. kole, no ešte predtým zápasil v najprestížnejšej svetovej organizácii Glory Kickboxing.

Otvor článok

Vláda vyčlenila 1,5 milióna eur na pomoc po zemetrasení na východe SR

2.11 2023 18:30

BRATISLAVA - Vláda vyčlenila 1,5 milióna eur na pomoc obciam a právnickým osobám po zemetrasení, ktoré zasiahlo východné Slovensko 9. októbra. Rozhodla o tom na štvrtkovom zasadnutí. Z vyčlenenej sumy má ísť 1.156.750 eur dotknutým obciam. Ďalších 343.250 eur má ísť farnostiam a cirkvám.

Otvor článok

Stres,  vyhorenie, preťaženie ženy na materskej či obava z role otca. Aj toto sú spúšťače partnerských preblémov

2.11 2023 19:00

BRATISLAVA - Partnerské vzťahy sú jedným z najdôležitejších aspektov nášho života. Pre mnohých z nás predstavujú zdroj lásky, podpory a spokojnosti. Avšak, ako to býva v živote, aj v partnerských vzťahoch sa môžu objaviť rôzne problémy. Kedy vznikajú a ako ich vyriešiť? Odpovedá terapeutka z Hedepy, Miroslava Albertová.

Otvor článok

Jednou z priorít vicepremiéra Kmeca je aj koordinácia aktivít pri obnove Ukrajiny

2.11 2023 19:16

Podpredseda vlády Peter Kmec po uvítacom stretnutí s premiérom Ficom vidí prioritu svojho pôsobenia aj pri koordinácii aktivít vo vzťahu k obnove Ukrajiny. „Dohodli sme sa pri Pláne obnovy a odolnosti na koordinácii politík v oblasti výskumu, vedy a inovácii a takisto koordinácií aktivít Slovenska vo vzťahu k obnove Ukrajiny.