Orechy v každodennej strave môžu pomôcť znížiť riziko vzniku cukrovky

NETKY.SK • 1 November 2023, 14:30 • 2 min
Orechy v každodennej strave môžu pomôcť znížiť riziko vzniku cukrovky

Každodenná konzumácia vlašských orechov môže pomôcť pacientom čeliacim riziku vzniku cukrovky druhého typu. Tvrdia to americkí vedci v štúdii publikovanej v magazíne BMJ Open Diabetes Research & Care. Ako napísali, u účastníkov experimentu, ktorí počas šiestich mesiacov konzumovali denne 56 gramov vlašských orechov, sa zlepšila funkcia cievnej sústavy a tiež sa im znížila hladina rizikového LDL cholesterolu.

slovakia

left justify in out

Vedci zapojili do štúdie 31 mužov a 81 žien vo veku 25 až 75 rokov, ktorí čelili vysokému riziku vzniku cukrovky. Časť účastníkov na začiatku pokusu dostala školenie, ako znížia príjem kalórií v strave. Následne v rámci oboch skupín rozdelili účastníkov na podskupiny, pričom jedným odporučili do jedálnička pridať vlašské orechy a druhí sa im mali vyhýbať. Po šiestich mesiacoch nasledovala trojmesačná pauza. Následne pokračovala ďalšia fáza experimentu, v ktorej si podskupiny vymenili úlohy.


Výsledky ukázali, že pridanie vlašských orechov do stravy pomohlo účastníkom, bez ohľadu na to, či dostali úvodné školenie o nutričných hodnotách potravín, zvýšiť celkovú kvalitu ich jedálnička. Okrem toho sa im zlepšila funkcia vnútornej výstelky ciev a znížili sa hodnoty LDL cholesterolu. Napriek tomu index telesnej hmotnosti, percento tuku v tele, množstvo vnútorného tuku, krvný tlak či hladina glukózy v krvi ostali bez výraznej zmeny.

 

"Pridanie vlašských orechov do jedálnička, zvýšilo jeho kvalitu a zdravie účastníkov, predovšetkým zdravie srdca a metabolizmu," vysvetlil David L. Katz z Yale University. "Orechy môžete konzumovať bez strachu, že by ste z nich pribrali, pretože sú veľmi sýte a zdá sa, že dokážu celkom spoľahlivo vytlačiť iné kalórie a urobiť si miesto pre seba," povedal tiež.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies