Ukrajinský minister zahraničných vecí D. Kuleba: Ukrajina je na dobrej ceste k začatiu rokovaní o vstupe do EÚ

NETKY.SK • 2 November 2023, 15:30 • 2 min
Ukrajinský minister zahraničných vecí D. Kuleba: Ukrajina je na dobrej ceste k začatiu rokovaní o vstupe do EÚ

BERLÍN - Ukrajina je na dobrej ceste splniť svoje záväzky na začatie rokovaní o vstupe do Európskej únie. Vo štvrtok to uviedol ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba.

slovakia

left justify in out

"Sme optimistickí. Urobili sme veľa reforiem a schválili sme legislatívu potrebnú na splnenie, na implementáciu odporúčaní," povedal Kuleba v Berlíne.

Šéf ukrajinskej diplomacie verí, že tieto reformy "vydláždia cestu k rozhodnutiu Európskej rady o otvorení prístupových rokovaní s Ukrajinou".

Ukrajina požiadala o členstvo v EÚ iba niekoľko dní po začiatku ruskej invázie vlani vo februári. Následne jej bol v júni udelený štatút kandidátskej krajiny.

Šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v septembri uviedla, že Kyjev urobil veľký pokrok vo svojej snahe o členstvo v EÚ.

Rozširovanie EÚ bude kľúčovou témou summitu EÚ 14. a 15. decembra v Bruseli. Európska komisia dovtedy predloží správy o žiadostiach Ukrajiny a Moldavska.

Kuleba vyzval, aby prebiehajúca reforma EÚ nespomaľovala prístupový proces. "Musíme nájsť správnu rovnováhu medzi procesom reformy Európskej únie a pokračovaním v rozširovaní," povedal.

Členovia EÚ vedú debaty o tom, či je potrebné dokončiť reformy eurobloku pred alebo po prijatí nových členských krajín.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Teraz / TASR, Foto: SITA
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies