Údajne zdravé potraviny spôsobujúce zápaly v tele

NETKY.SK • 2 November 2023, 11:30 • 2 min
Údajne zdravé potraviny spôsobujúce zápaly v tele

Vieme, že jedlo nie je len zdrojom energie. Tiež, že existujú niektoré potraviny, ktoré majú zdraviu prospešné aspekty.

slovakia

left justify in out

Vyvážená a zdravá strava môže dokonca pomôcť znížiť zápal v našom tele a obmedziť choroby, ako je osteoartritída a reumatizmus. Nie všetky „zdravé“ potraviny majú v skutočnosti pre telo pozitívne zdravotné účinky. Zdravé sú predovšetkým ovocie a zelenina, lesné plody a orechy. Majú mnoho vitamínov a užitočných fytochemikálií. Na vrchole zoznamu protizápalových látok stojí potom brokolica, špenát, kurkuma, zázvor a chilli. Omega-3-mastné kyseliny z rastlinných olejov a niektorých druhov rýb tiež pôsobia protizápalovo – najmä pri reumatických ochoreniach. Ale rovnako ako je možné telo pozitívne ovplyvniť jedlom, existujú aj potraviny, ktoré pôsobia negatívne a podporujú alebo dokonca spúšťajú zápaly. Patrí sem alkohol, ktorý môže spôsobiť dlhodobé poškodenie mozgu a orgánov. Škodí aj cukor, náhrady cukru a sladké potraviny. Napríklad priemyselne spracované potraviny cukru obsahujú viac ako je naša denná potreba, rovnako ako množstvo rafinovaných solí a farbív, ktoré tiež telu škodia. Zdrojom zápalov sú ale aj iné, údajne zdravé potraviny. 
Mäso a údeniny
Keď jeme mäso, v našom tele sa produkuje kyselina arachidónová, ktorá zapaľuje a zosilňuje existujúce oblasti zápalu. Každý, kto bojuje s reumatickými ťažkosťami, by sa preto mal mäsu a údenárskym výrobkom úplne vyhýbať. Je dôležité vedieť, že po vytvorení kyseliny arachidónovej trvá mesiace, kým sa z tela uvoľní. Kto sa vyhýba mäsu, musí chýbajúci príjem vitamínu B12 rozhodne nahradiť adekvátnymi potravinami alebo doplnkami výživy. Inak hrozia príznaky nedostatok, ktoré sa prejavia únavou, zlou koncentráciou a problémy s pamäťou.
Mlieko a mliečne výrobky
Mlieko je hlavnou príčinou chronických zápalov aj vo forme syrov alebo jogurtov. Mlieko a mliečne výrobky sú pre mnoho ľudí ťažko stráviteľné kvôli nedostatku enzýmu laktázy, a preto sa telo môže prejaviť obrannou reakciou v podobe zápalu. 
Omega-6 mastné kyseliny
Takmer všetky kuchynské oleje, ako je kukuričný, slnečnicový a hroznový olej, rovnako ako sójové produkty a majonéza obsahujú omega-6 mastné kyseliny. Narúšajú telesný pomer medzi omega-3 a omega-6 mastnými kyselinami. Aby sa tomu zabránilo, sú vhodné produkty s veľkým množstvom omega-3 mastných kyselín z potravín, ako je losos, olivový olej, orechy, ľanové a tekvicové semienka.
Biela ryža
Ak ste si mysleli, že ryža je vždy zdravá, mýlili ste sa. Namiesto bielej verzie by ste sa mali rozhodnúť pre hnedú ryžu alebo náhradné produkty, ako je quinoa, jačmeň, kuskus alebo proso. Špalda a zelená špalda sú tiež dobrou alternatívou bielej ryže. Pozor ale na pšeničné krúpy alebo bulgur, pretože aj tie môžu podporovať zápal.
Pšeničné výrobky
Pšenica a všetko, čo sa z nej vyrába, ako múka typu 405 alebo rožky, obsahujú lepok. To zase môže vyvolať zápal kdekoľvek v tele, ale je známy predovšetkým tým, že spôsobuje astmu, reumatizmus a Crohnovu chorobu. Výrobky z ražnej alebo špaldovej celozrnnej múky sú v mnohých ohľadoch zdravšie ako výrobky z pšenice, tiež dlhšie zasýtia a priaznivo pôsobia na tráviaci systém.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Monika
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies