Husacina na Slovensku – ako vznikla jej tradícia?

NETKY.SK • 2 November 2023, 14:00 • 2 min
Husacina na Slovensku – ako vznikla jej tradícia?

Pochutnávanie si na chrumkavom husacom mäsku je na jeseň tradícia, patriaca do Strednej Európy. Okrem nás ju pestujú a odovzdávajú po generáciách aj v susednom Rakúsku či Česku.

slovakia

left justify in out

No dá sa povedať, že práve na Slovensku sme v tejto kulinárskej tradícii najpoctivejší – husacina sa tu je prakticky od septembra až do Vianoc, existujú populárne sezónne „výjazdy“, či už rodinné, firemné alebo kamarátske, keď sa v početných skupinách vyberáme hľadať tú najlepšiu husacinku...

Podľa portálu Bratislava Tourist Board sú dokonca husacie hody jedny z top jesenných atrakcií aj pre zahraničných turistov. Existuje u nás aj cech husacinárov, ktorý garantuje kvalitu husaciny v určitých prevádzkach.

Cech husacinárov Slovenského Grobu má dokonca aj punc od Európskej komisie, keď ho vybrala ako najlepší spomedzi všetkých projektov v oblasti malého a stredného podnikania za dodržiavanie tradície husaciny.

A odkiaľ sem vlastne tradícia pochutnávania si na husacine prišla? Hovorí sa, že za to môže svätý Martin Tourský – syn rímskeho dôstojníka zo 4. storočia, ktorý sa stal biskupom v Tours a keďže vraj húsky z okolia často vyrušovali pri kázňach, mnohé napokon skončili na pekáči.

Iná legenda zasa hovorí, že Martin sa medzi husami skrýval, keď otec po neho poslal vojakov, aby ho priviedli naspäť do tábora. Či už týmto legendám uveríte, alebo nie, faktom zostáva, že svätomartinské husacie hodovanie u nás zostalo obľúbenou tradíciou.

Ak ani vy neodoláte, tu je niekoľko tipov na najlepšiu husacinu. Penzión Karolína v Slovenskom Grobe (hlavnom meste husaciny na Slovensku) ponúka okrem chrumkavej húsky aj iné grobské špeciality (husací vývar či lokše s domácim slivkovým lekvárom), degustáciu vín, ubytovanie.

Husacina u Zápražných v Slovenskom Grobe je príjemný rodinný podnik, ktorí dnešní majitelia zdedili ešte po starých rodičoch, kde vás nalákajú okrem mäsových špecialít aj skvelou makovo-višňovou či jablkovou štrúdľou.

Pivnica u zlatej husi v Slovenskom Grobe sa pýši tým, že pripravuje svoje dobroty podľa zachovaných storočných receptov – v hlinených pekáčoch, čo husi dodáva jedinečnú chuť a arómu.

Jedinečný jesenný výlet do kopcov Malých Karpát si môžete spojiť so skvelou husacinkou na Zochovej chate. V Bratislave vás svojou husacou ponukou určite poteší Hotel Matyšák, kde vám k mäsku vyberú to správne špičkové víno, Leberfinger na brehu Dunaja, či Bratislavský meštiansky pivovar.



 

     



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies