Z pásma Gazy odchádzajú do Egypta prví cudzinci

NETKY.SK • 1 November 2023, 15:40 • 2 min
Z pásma Gazy odchádzajú do Egypta prví cudzinci

KÁHIRA - Desiatky držiteľov zahraničných pasov začali v stredu odchádzať z pásma Gazy po tom, ako Egypt po prvý raz od začiatku vojny medzi Izraelom a hnutím Hamas zo 7. októbra otvoril hraničný priechod Rafah.

slovakia

left justify in out

Cez priechod Rafah dosiaľ umožňovali len vstup humanitárnej pomoci pre obyvateľov Gazy.

V stredu sa na palestínskej strane priechodu zhromaždilo množstvo ľudí. Prvá skupina už vstúpila do tranzitnej zóny, uviedla s odvolaním sa na predstaviteľa egyptského Červeného polmesiaca agentúra DPA.

Podľa AFP sa očakáva, že prejsť z pásma Gazy do Egypta bude môcť celkovo približne 545 cudzincov a osôb s dvojakým občianstvom.

Okrem toho by z Gazy mali do egyptských nemocníc previezť približne 90 zranených a vážne chorých Palestínčanov, na ktorých na egyptskej strane priechodu čakali sanitky.

Zahraničné vlády tvrdia, že v pásme Gazy sa nachádzajú držitelia pasov 44 krajín, ako aj 28 organizácií vrátane agentúr OSN.

V malom pobrežnom pásme s rozlohou približne Bratislavy žije celkovo 2,4 milióna ľudí, ktorí čelia nedostatku potravín, vody a ďalších potrieb po takmer úplnej blokáde, ktorou Izrael reagoval na rozsiahly útok Hamasu zo 7. októbra.

Militanti pri tomto najhoršom útoku v dejinách Izraela zabili 1400 ľudí, prevažne civilistov. Vláda Hamasu v Gaze tvrdí, že izraelské vojenské údery v pásme si odvtedy vyžiadali vyše 8500 mŕtvych.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Teraz / TASR Foto: Arab News
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies