Najkrajšie mesto na jeseň? Český Krumlov!

NETKY.SK • 2 November 2023, 12:00 • 2 min
Najkrajšie mesto na jeseň? Český Krumlov!

A nielen vtedy. Český Krumlov sa považuje za jedno z najkrajších miest u našich západných susedov vôbec. Nádherné historické budovy, okolie a príroda, architektúra, umelecké a kulinárske podujatia, zámocká atmosféra, kláštory, galérie, prechádzky...

slovakia

left justify in out

To všetko robí z Českého Krumlova jednu z najlepších destinácií v každom ročnom období. Ak ste toto jedinečné mesto ešte nenavštívili, neváhajte!

Prechádzky jeho uličkami, zahalenými do príjemného jesenného oparu sa stanú nezabudnuteľným zážitkom. A čo konkrétne by ste nemali počas návštevy Českého Krumlova vynechať?

Veľkolepo historický

Určite sa poprechádzajte v okolí zámockého komplexu (druhý najväčší hradný komplex v ČR), nechajte sa unášať geniom loci v spleti stredovekých uličiek, romatikou menadry rieky Vltava, vstúpte do zámockej záhrady. Samotný hrad z 13. storočia vás nadchne svojimi interiérmi, rokokovou maškarnou sálou, hradným múzeom, vystúpte po 162 schodoch až na vrchol zámockej veže.

Krumlov „na prírodno“

Okrem skvostov v podobe historických budov má Český Krumlov aj bonus nádhernej prírody a okolia. Už samotná prechádzka zámockou záhradou je zážitok sám o sebe. Vydajte sa popri zámockých múroch alejou pamätných stromov až ku statku Kvítkův Dvůr. Cestou si užijete výnimočné výhľady na krajinu. Najvyšším bodom je tu Líščia diera (641 m.n.m.). Samotný statok je v súkromnom vlastníctve, no konajú sa to organizované prehliadky aj rôzne kultúrne a gastronomické podujatia.
Až do začiatku decembra tu prebieha Festival vína Český Krumlov, koná sa tu mnoho koncertov, vrátane adventných.

Mesto piva

Alebo sa radšej pozriete na Český Krumlov očami jeho pivovarníckej histórie? Tradícia varenia piva tu trvá už od 14. storočia. Dokonca si tu môžete objednať tematickú pivnú prehliadku po najvýznamnejších miestach Krumlova, spojených s týmto nápojom. Uvidíte pôvodný panský pivovar, pivovar radu klarisiek, spojený s návštevou kláštorného múzea, či historický pivovar, kde sa dodnes po celé storočia varí pivo. Ponúkajú tu skvelé pivá – ležáky aj sezónne špeciality, ktoré môžete ochutnať priamo v pivovarskej reštaurácii. Najlepšie tankové pivo vraj ochutnáte v Hostinci Depo a Krumlovských Mlynoch.

Čapkov Krumlov

Mesto sa pýši aj tým, že o jeho nezvyčajnej kráse písal aj samotný Karel Čapek. Vydajte sa na originálnu tematickú vychádzku „Očima Karla Čapka“, počas ktorej zo zámockej veže uvidíte, „koľkokrát sa tu točí Vltava“, nájdete všetky skryté poklady, fresky, sošky a iné starodávnosti hlavnej ulice starého mesta Latrán, navštívite kostol Sv. Jošta, poprechádzate sa pri južnom meandre Vltavy aj na predmestí Plešivec s typickými nízkymi domčekmi a vrátite sa impozantným Plášťovým mostom späť do mesta.

Čo jesť, kde spať

Kávičkári, určite nevynechajte nádhernú Kavárnu Zlatý Anděl alebo romanticky rustikálne Café In Vivo, hostinec Glokner vás poteší pivom Glock z vlastného pivovaru, niečím ostrejším z domácej destilérky Svach, či dobrotami z čokoládovne Duetino. Všetky ich manufaktúry môžete tiež navštíviť. Řízková restaurace Pivoňka je klasika, ktorá nesklame.

Keďže Český Krumlov rozhodne nie je mestom len na pár hodín, kam si odskočíte a bežíte ďalej, odporúčame tu vychutnať si minimálne jeden celý deň aj s prenocovaním. Apartments U Zvonu majú jedinečnú polohu hneď na okraji centra pamiatkovej rezervácie UNESCO, na dosah všetkých historických pamiatok. Príjemná je aj blízkosť Vltavy a štýlové historické zariadenie apartmánov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies