Archív článkov za September 2023, strana 2

Otvor článok

Hrdinský akt: Policajti v Nitre zachránili život v kritickom momente

1.9 2023 22:00

Keď policajti v uniformách nastupujú do služby, nevedia, čo ich čaká.

Otvor článok

Netopiere patria k silne ohrozeným druhom

2.9 2023 08:00

Netopiere patria k silne ohrozeným druhom. V mnohých európskych krajinách klesá ich populácia. Dôvodom je, že sú počas svojho života odkázané na špecifické typy stanovíšť a sú citlivé na všetky aktivity realizované v ich okolí.

Otvor článok

Najdôležitejšie jedlo dňa

2.9 2023 08:30

Raňajky sú energetický štart dňa a kľúč k zdravému životnému štýlu

Otvor článok

Úroda väčšiny plodín vzrastie dvojciferným tempom - produkcia druhej najpestovanejšej plodiny, kukurice na zrno vrastie o 50 percent

2.9 2023 09:00

Bratislava - Úroda väčšiny plodín vzrastie dvojciferným tempom, pri kukurici dokonca presiahne 50 %. Očakáva sa výrazný rast úrody aj ostatných sledovaných komodít s výnimkou hrachu. Viac bude zemiakov i cukrovej repy.

Otvor článok

Prečo je dobré ponoriť sa do kníh?

2.9 2023 09:30

Samotné čítanie je jednou z najzábavnejších aktivít, ktoré nám umožňujú uniknúť do sveta fantázie a objavovať nové skutočnosti.

Otvor článok

Ukrajina: Pri páde dvoch armádnych vrtuľníkov zahynulo šesť ľudí

2.9 2023 09:30

Kyjev - Všetkých šesť osôb na palube zahynulo pri páde dvoch ukrajinských vojenských vrtuľníkov na východe Ukrajiny.

Otvor článok

V Gazdovskom dvore v Myjave bude 14. ročník podujatia Dni sliviek

2.9 2023 10:00

Myjava - Gazdovský dvor v myjavskej mestskej časti Turá Lúka sa v sobotu 9. septembra stane dejiskom podujatia nazvaného Dni sliviek. Ide už o 14. ročník podujatia, ktoré je zamerané na prezentáciu a revitalizáciu tradičného ovocinárstva, prednostne na pestovanie a spracovanie sliviek v myjavskom regióne.

Otvor článok

Omega-3 mastné kyseliny a ich pozitívny vplyv na zdravie

2.9 2023 10:30

Tieto mastné kyseliny majú mnoho pozitívnych účinkov na náš organizmus a významný vplyv na naše zdravie.

Otvor článok

V septembri vyjde vianočný album Hany Zagorovej

2.9 2023 11:00

Bratislava - Pamätnú bankovku Hany Zagorovej predstavil tento týždeň v Prahe i v Bratislave manžel populárnej speváčky, operný spevák Štefan Margita. Na stretnutí s médiami potvrdil, že koncom septembra vyjde vianočný album Hany Zagorovej. V sobotu si hudobní priaznivci a fanúšikovia pripomínajú prvé výročie úmrtia umelkyne.

Otvor článok

Káva očami vedy: Čo všetko má vplyv na obsah kofeínu?

2.9 2023 12:00

Milovníci kávy pijú svoju šálku zvyčajne z dvoch dôvodov: lebo ich baví jej chuť a preto, že chcú povzbudenie. Obsah kofeínu, ktorý stav nabudenia spôsobuje, sa však môže v jednotlivých kávach zásadne líšiť. Dokonca aj espresso a cappuccino urobené z tej istej kávy na telo pôsobia inak.

Otvor článok

Cyklus O Trnave pod vežou bude o cestovaní i trnavských četníkoch

2.9 2023 13:00

Trnava - Prednáškový cyklus O Trnave pod vežou už niekoľko rokov prináša obyvateľom nahliadnutie do minulosti mesta, ako ho obyvatelia nepoznali. Na tohtoročný september doň Štátny archív v Trnave zaradil štyri prednášky, ktoré sa budú konať v jeho sídle na Štefánikovej ulici. Informovala o tom riaditeľka Júlia Ragačová.

Otvor článok

Fukušima naďalej vypúšťa kontaminovanú vodu do mora. Hladiny rádioaktívneho trícia ostávajú nízke

2.9 2023 13:30

Fukušima pokračuje vo svojom pláne a nepretržite vypúšťa kontaminovanú vodu do Tichého oceána. Po kontrolách ostávajú hladiny rádioaktívneho trícia veľmi nízke a zodpovedajú povoleným normám.

Otvor článok

Dizajnové prvky, ktoré rozžiaria vašu kúpeľňu

2.9 2023 14:00

V dnešnej dobe sa dizajn interiéru v mnohých prípadoch stal prednejším ako jeho funkčnosť. Ideálnym príkladom sú viaceré „okrasné“ miestnosti ako napríklad kuchyne, kúpeľne či hosťovské spálne v miliónových vilách. Ak chcete svoju kúpeľňu skrášliť, no zachovať jej maximálnu funkčnosť, poradíme vám, ako to docieliť.

Otvor článok

Dôvera reaguje na enormný záujem o Nemocnicu Bory

2.9 2023 14:00

Nemocnica Bory je najväčšia súkromná investícia do zdravotníctva v histórii Slovenska. O jej existencii vedia v každej slovenskej dedine od západu až po východ krajiny. Fotky z jej otvorenia obehli celé Slovensko. Každý tak mal možnosť vidieť, ako vyzerá moderná nemocnica, a porovnať to so štandardom, na ktorý bol zvyknutý.

Otvor článok

Progresívne Slovensko predstavilo volebný program s názvom Plán pre budúcnosť

2.9 2023 15:00

BRATISLAVA - Progresívne Slovensko dnes predstavilo volebný program s názvom Plán pre budúcnosť. Na Programovej konferencii hnutie priblížilo svoje tri priority a tiež desať konkrétnych opatrení ilustrujúcich, akú budúcnosť pre Slovensko chce.

Otvor článok

Divadlo Jozefa Gregora Tajovského vo Zvolene otvára svoju 75. sezónu

2.9 2023 17:00

Zvolen - volenské Divadlo Jozefa Gregora Tajovského (DJGT) otvára novú, 75. divadelnú sezónu. Divákom prinesie tradičné podujatia, premiéru i návrat Hamleta.

Otvor článok

Keď sa z lásky stane poslanie: Šikovný mladý Slovák si ide splniť svoj detský sen

2.9 2023 18:00

Slovenský MMA bojovník Dávid Šajben aktuálne zápasí na amatérskej scéne. Ešte pred vstupom medzi profesionálov plánuje nadobudnúť čo najviac skúseností a jedna taká ho čaká presne o týždeň 9. septembra na RFA 12 v Považskej Bystrici.

Otvor článok

Náš zákon o ľahšom manažovaní splátok hypoték už pomáha ľuďom

2.9 2023 19:00

Od 1. septembra je účinná zmena zákona, vďaka ktorej môžu ľudia ľahšie manažovať splácanie svojich hypoték, ktorú v parlamente presadil poslanec NR SR a člen predsedníctva strany Demokrati Juraj šeliga.

Otvor článok

Policajti krajskej kriminálky vykonali policajnú pátraciu akciu na území Bratislavského kraja

2.9 2023 20:00

Policajti Odboru kriminálnej polície Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave uskutočnili v priebehu piatka dňa 31.08.2023 celokrajskú pátraciu akciu. Do samotnej akcie, ktorá trvala od 06.00 h do 14.00 hod bolo zapojených niekoľko desiatok príslušníkov viacerých útvarov Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave, pričom cieľom akcie bolo pátranie po osobách a veciach pochádzajúcich z trestnej činnosti.

Otvor článok

Horná Nitra bude vďaka eurofondom zelenšia. Ďalšia výzva podporí verejnú dopravu bez emisií.

3.9 2023 08:00

Nováky, Prievidza, 25. august 2023 – Pomáhame regiónom s prechodom na uhlíkovú neutralitu. Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR (MIRRI SR) vyhlásilo v poradí trinástu výzvu z Programu Slovensko, táto najnovšia je zameraná na podporu verejnej osobnej dopravy s nulovými emisiami. Vyhlásenie výzvy oznámil minister investícií Peter Balík počas pracovného výjazdu na hornej Nitre.

Otvor článok

Vznikla Virtuálna galéria Mikuláša Klimčáka: Prezentované sú v nej aj nájdené stratené diela

3.9 2023 09:30

BRATISLAVA - Po dlhoročnom úsilí sa konečne podarilo skompletizovať celoživotné dielo významného slovenského výtvarníka akademického maliara Mikuláša Klimčáka.

Otvor článok

Nedostatok zinku môže vplývať na zdravie pokožky, vlasov a nechtov

3.9 2023 10:00

Zinok patrí medzi esenciálne (nepostrádateľné) stopové prvky a v ľudskom organizme sa podieľa na podpore aktivity mnohých enzýmov. Môžeme ho nájsť predovšetkým v koži, kostiach a svaloch.

Otvor článok

Mariánske leto príde, no nie bez chyby

3.9 2023 10:30

Pravé leto máme už definitívne pred sebou, no o to príjemnejšie Mariánske leto ešte len pred sebou. To však samozrejme nebude úplne bez zrážok.

Otvor článok

Zapekané cestoviny s paradajkami a mozzarellou

3.9 2023 12:00

Rýchlo, lacno, chutne a originálne! Recepty na zapekané cestoviny, ktorým jednoducho neodoláte.

Otvor článok

Navarte si s Netkami ! Nedeľná klasika - rezeň .

3.9 2023 12:00

Ako urobiť rezne, aby boli mäkkučké, šťavnaté a chrumkavé?

Otvor článok

Pred začiatkom školy je vhodné deťom nastaviť pravidelný spánok

3.9 2023 14:00

Pred začiatkom školského roku je vhodné, aby rodičia nastavili deťom pravidelný spánkový režim. Týmto spôsobom si dieťa skôr zvykne na nový rytmus a stihne si ho osvojiť.

Otvor článok

Osvedčené dovolenkové hity - najnavštevovanejšie európske pamiatky a čo v nich vidieť

3.9 2023 14:30

Niekedy si ani neuvedomujeme, aké šťastie máme, že žijeme na kontinente, ktorého pamiatky a história dokážu ohúriť celý svet. Sú krajiny, mestá a miesta starého kontinentu, kde akoby zastal čas a my si môžeme doslova nahmatať kúsok slávnej európskej minulosti. Spoznávať umelecké štýly jednotlivých pamiatok, no cez ne aj veľké príbehy, ktoré sa na týchto miestach písali...

Otvor článok

Bratislava otvára cestu pre školské zóny bez áut

3.9 2023 16:00

Školské zóny, osvedčené v mnohých mestách za hranicami našej krajiny, budú od septembra k dispozícii aj v Bratislave. Nový režim, ktorý obmedzuje prístup motorových vozidiel do bezprostredného okolia školy počas príchodu žiakov, bol úspešne otestovaný na Základnej škole na Nevädzovej v Ružinove a teraz sa plánuje jeho rozšírenie na ďalšie školy.

Otvor článok

Ako sa nebáť v škole?

4.9 2023 08:00

BRATISLAVA - Prvý školský deň je veľkou zaťažkávajúcou skúškou pre deti i pre nás, rodičov. Skúsený pedagóg a psychologička vám poradia, ako na to.

Otvor článok

Rusko v noci útočilo na ukrajinský prístav Izmajil

4.9 2023 08:15

KYJEV - Rusko podniklo v noci na pondelok vzdušný útok na jeden z ukrajinských prístavov, cez ktorý sa vyváža obilie.

Otvor článok

Zámorské Inter Miami zdolalo majstra Los Angeles FC, Messi pridal dve asistencie

4.9 2023 08:45

LOS ANGELES - Argentínsky futbalista Lionel Messi režíroval triumf Interu Miami nad úradujúcim majstrom zámorskej MLS Los Angeles FC 3:1.

Otvor článok

Volejbalistky Turecka prvýkrát získali zlato na ME, zdolali Srbsko 3:2

4.9 2023 09:00

BRUSEL - Volejbalistky Turecka získali prvýkrát v histórii titul majsteriek Európy. V nedeľnom finále v Brusel vyhrali nad Srbskom v päťsetovej dráme 3:2. Predtým mali na kontinentálnych šampionátoch na konte dve druhé a tri tretie miesta.

Otvor článok

Našiel Ykos druhý domov? Majú inú mentalitu, ale sám sa cítim ako Slovák

4.9 2023 09:30

Azerbajdžanský bojovník Ykos Ibragimov je jedným z účastníkov RFA 12 v Považskej Bystrici. Aj keď oficiálne reprezentuje Azerbajdžan, na Slovensku žije od roku 2018 a podľa jeho slov sa sám cíti ako Slovák.

Otvor článok

Energie: Rusko zníži v septembri vývoz ropy o ďalších 300.000 barelov denne

4.9 2023 09:30

Rusko sa pripravuje k ďalšiemu kroku v oblasti svojho ropného vývozu, a to prostredníctvom ďalšieho znižovania denného objemu. V septembri plánuje krajina znížiť vývoz ropy o ďalších 300 000 barelov denne, čo predstavuje významný krok v rámci jej energetického sektora.

Otvor článok

Chcete urobiť všetko pre zdravie svojich detí?

4.9 2023 09:45

BRATISLAVA - Pozývame Vás sledovať online moderovanú diskusiu PRE ZDRAVIE DETÍ. Diskutovať sa bude o témach, ktoré sa týkajú prevencie, zvládania bežných ochorení, manažment náhleho zhoršenia zdravotného stavu dieťaťa a úrazov.

Otvor článok

Pred 25 rokmi sa zrodil technologický gigant Google

4.9 2023 10:00

MOUNTAIN VIEW / BRATISLAVA - Napriek tomu, že webové vyhľadávače existovali už od počiatkov internetu, k usporiadaniu svetových informácii a ich všeobecnej dostupnosti dopomohol až Google. Slovo "googlovanie" sa stalo synonymom pre "vyhľadávanie" akejkoľvek informácie.