Netopiere patria k silne ohrozeným druhom

NETKY.SK • 2 September 2023, 08:00 • 2 min
Netopiere patria k silne ohrozeným druhom

Netopiere patria k silne ohrozeným druhom. V mnohých európskych krajinách klesá ich populácia. Dôvodom je, že sú počas svojho života odkázané na špecifické typy stanovíšť a sú citlivé na všetky aktivity realizované v ich okolí.

slovakia

left justify in out

"K akútnym hrozbám patrí predovšetkým strata úkrytov v dôsledku renovačných a obnovných stavebných činností, ako aj intenzívnych postupov lesného hospodárstva," priblížili ochranári. Negatívny vplyv na populáciu netopierov má tiež rýchlo rastúce svetelné znečistenie, veterné turbíny či úbytok hmyzu.

Mnoho európskych netopierov je ohrozených a niektoré vyhynuli. Na Slovensku sa vyskytuje 28 druhov netopierov, ktoré sú podľa legislatívy chránenými druhmi živočíchov. Medzi územia európskeho významu, v ktorých sú predmetom ochrany aj netopiere, patrí napríklad Chránený areál Dubnické bane, Chránený areál Bradlo či Chránený areál Tunel pod Dielikom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Vinceová
TASR/ Foto: pixabay
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies