Osvedčené dovolenkové hity - najnavštevovanejšie európske pamiatky a čo v nich vidieť

NETKY.SK • 3 September 2023, 14:30 • 2 min
Osvedčené dovolenkové hity - najnavštevovanejšie európske pamiatky a čo v nich vidieť

Niekedy si ani neuvedomujeme, aké šťastie máme, že žijeme na kontinente, ktorého pamiatky a história dokážu ohúriť celý svet. Sú krajiny, mestá a miesta starého kontinentu, kde akoby zastal čas a my si môžeme doslova nahmatať kúsok slávnej európskej minulosti. Spoznávať umelecké štýly jednotlivých pamiatok, no cez ne aj veľké príbehy, ktoré sa na týchto miestach písali...

slovakia

left justify in out

 

Isté je, že v rozmanitosti a kráse historických pamiatok – od romantických palácov až po majestátne hrady sa našej Európe môže rovnať len máloktorý kút zeme. Tu je zoznam evergreenov – najnavštevovanejších dovolenkových monumentov, aj s našimi špeciálnymi tipmi pre vás. Chystáte sa k niektorému aj vy?

 

Bazilika sv. Petra, Vatikán

Veľkolepý chrám v renesančnom štýle je jedným z najnavštevovanejších miest Európy pre svoj umelecký aj duchovný význam. Jeho kupola nezameniteľne dotvára panorámu Ríma a láka každoročne turistov do najväčšieho, ale aj jedného z najkrajších kostolov na svete. Jedno z vrcholných diel renesancie je potešením pre dušu aj oko, Michelangelove dych berúce výtvory príde ročne obdivovať viac ako 10 miliónov návštevníkov.

Náš tip: Neobíďte Vatikánske múzeum s 54 kolekciami a 9 tisíc kusmi umenia, vrátane diel od Rafaela, da Vinciho, Michelangela. V Sixtínskej kaplnke určite zdvihnite zrak k stropu a nechajte si vziať dych nádhernými freskami. Len tak sa prechádzajte po Námestí sv. Petra, Vatikánskych záhradách a nasávajte genius loci.

 

Brandenburská brána, Berlín

Neoklasicistický monument z 18. storočia je jedným z najznámejších miest Nemecka aj Európy, ktorým prejde ročne cca 12 miliónov turistov. Pôvodne bola brána postavená ako oslava víťazstva pruských kráľov, no dnes je symbolom nemeckej jednoty a slobody. Hrdo sa týčiaca v v srdci Berlína je obkolesená rušnými bulvármi a uličkami, hmýriacimi sa neustále turistami.

Náš tip: Všimnite si majstrovské reliéfy v chodbách brány. Zobrazujú scény z gréckej mytológie, napríklad Herkula bojujúceho s obrom. V severnom krídle brány sa nachádza Miestnosť ticha, kde sa môžete stíšiť a vnímať veľkoleposť tohto miesta.

 

img

Brandenburská brána

 

Hofburg, Viedeň

Aj my to máme blízko k jednej z najkrajších pamiatok v Strednej Európe. Hofburg v neďalekej Viedni slúžil ako sídlo panovníkov monarchie, počas Druhej svetovej vojny si ho vybrali nacisti za jednu zo svojich centrál. Ani oni neodolali kráse tejto pamiatky.

Náš tip: Určite nevynechajte Sisi Museum, pozrite si kolekciu panovníckych klenotov v Imperial Apartments, ak ste romantici, prejdite sa okolo paláca na koči ťahanom koňmi.

 

Notre Dame, Paríž

Jedna z najikonickejších gotických katedrál vo svete. Preslávil ju príbeh Zvonára od matky božej, no na titulné stránky médií sa dostala aj „vďaka“ hrozivému požiaru z roku 2019. Bola postavená už v 12. storočí, ročne ju navštívi okolo 14 miliónov turistov. Pohľad na jej nádherné priečelie a vitráže je nezabudnuteľným zážitkom, tak ako návšteva celého Paríža.

Náš tip: Ak si chcete vychutnať Notre Dame bez tlačenice, príďte čím skôr ráno, ak chcete naopak zažiť niečo pompézne, navštívte niektorú z omší (býva ich tu aj päť za deň). Ak sa vám chce vyjsť 422 schodov nahor, zažijete neopakovateľný výhľad zhora Notre Dame na Paríž!

 

img

Notre Dame

 

Tower of London

Jeden zo skvostov svetového kultúrneho dedičstva, ktorý sa počas vojen používal ako väzenie. Je dôležitým miestom kráľovskej rodiny minimálne od alžbetínskeho obdobia, kedy slúžil ako panovnícka rezidencia, a odvtedy záujem o túto veľkolepú ozdobu Londýna neutícha.

Náš tip: Spriateľte sa s Beefeaterom! Typicky oblečení muži – strážcovia veže vám vysypú z rukáva všetky informácie o histórii tejto pamiatky. Určite neobíďte kráľovské klenoty, Bielu vežu, stredoveký palác, strašidelnými historkami opradenú Krvavú vežu, či priľahlú kaplnku.

 

Koloseum, Rím

Jeden zo siedmich divov sveta a najnavštevovanejších európskych krás. Najväčší antický amfiteáter, aký bol kedy postavený, existuje od roku 80 n. l., hoci to, čo z neho zostalo, je len zlomok jeho pôvodnej rozlohy. Obľúbené miesto gladiátorských súťaží a verejných predstavení je ikonickým symbolom cisárskeho Ríma a jednou z njaviac kopírovaných turistických atrakcií na svete.

Náš tip: Je dobré vedieť, že keď si kupujete lístky do Kolosea, niektoré umožňujú vstup iba do univerzálnych priestorov, niektoré aj do arény, kde bojovali gladiátori a niektoré vás vpustia aj do najzaujímavejšej časti – podzemia!

 

img

Tower of London

 

Sagrada Familia, Barcelona

Katedrála ako žiadna iná, hlavná atrakcia Barcelony, opradená mnohými príbehmi. Jej „otcom“, autorom je známy rojko a veľký umelec Antonio Gaudí, ktorý jej dal naozaj netradičný vzhľad a netradične – po nehode s električkou – aj odišiel z tohto sveta. Preto zostala katedrála nedokončená, napriek tomu ročne láka cca 5 miliónov turistov.

Náš tip: Pripravte sa na to, že túto netradičnú krásavicu budete milovať, alebo nenávidieť! Niekto ju nazýva aj vyslovene škaredou stavbou, no ak ste milovníci netradičného umenia, určite na vás zapôsobí. Ak ju dokončia podľa plánov v roku 2026, jej rekonštrukcia bude trvať 147 rokov.

 

img

Sagrada Familia



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies