Ako sa nebáť v škole?

NETKY.SK • 4 September 2023, 08:00 • 2 min
Ako sa nebáť v škole?

BRATISLAVA - Prvý školský deň je veľkou zaťažkávajúcou skúškou pre deti i pre nás, rodičov. Skúsený pedagóg a psychologička vám poradia, ako na to.

slovakia

left justify in out

Pedagóg, Mgr.Dušan Varju učí na prestížnom bilingválnom Gymnáziu v Bratislave na Bilíkovej už 27 rokov. ,,Mnoho detí, či študentov má obavy, či predmety matematika a fyzika, ktoré učím, zvládnu. Vždy im prízvukujem, že dôležité je počúvať a pýtať sa v škole, na hodinách. Ak ktosi pre chorobu vymešká, nikdy ho z kabinetu nepošlem preč a rád mu učivo vysvetlím. Verím, že to tak robia aj kolegovia na iných školách. V kabinete sedím spolu s kolegami, ktorí učia rovnaké predmety a všímam si, že to tak robia tiež," hovorí skúsený pedagóg. ,,Rovnako sa teším, keď sa u mňa zastavia deti, ktoré niečomu nerozumejú, pretože len takto mám spätnú väzbu a môžem na prípadnej nultej hodine dovysvetľovať učivo. Teším sa, že v kabinete mám chápavých kolegov, za všetkých spomeniem aspoň pani profesorku Šošovičkovú, ktorí sa rovnako snažia o to, aby študenti pochopili to, čo preberajú na hodinách. Na škole máme skvelé vedenie, pán riaditeľ Kasala nás spolu so svojimi zástupcami všemožne podporuje a vytvára nám tak tak ideálne pracovné podmienky, dodáva.

Ak vaše dieťa odmieta vaše dieťa chodiť do školy, môže trpieť fóbiou, či separačnou úzkosťou. Čo sa za jeho správaním skrýva? Podľa PhDr. Juliány Kordovanovej, detskej klinickej psychologičky a psychoterapeutky, zohrávajú kľúčovú rolu pri zisťovaní týchto informácií o stave dieťaťa práve rodičia.

Fóbia je úzkostná porucha

Najčastejšie sa objavuje medzi šiestym až desiatym rokom, ale vyskytuje sa aj u mladších alebo starších detí. Fóbia je extrémny stav odmietania čohokoľvek, čo je spojené so školským prostredím. Separačnú úzkosť (úzkosť z odlúčenia) pociťuje mnoho žiakov, kým si postupne nezvyknú. „Vo svojej praxi sa stretávam s odmietaním detí chodiť do školy najmä v jesenných mesiacoch. Niekedy je strach taký silný, že ho možno označiť ako fóbia zo školy. Aby sme však mohli diagnostikovať školskú fóbiu, musíme vedieť presnú príčinu, čoho sa dieťa bojí. Pri školskej fóbii sú to situácie týkajúce sa vyučovania a navštevovania školy - strach zo skúšania, z prísneho učiteľa a pod. Treba odlíšiť, nakoľko je strach dieťaťa iracionálny a nakoľko reálny. Strach zo školy a odmietanie chodenia do nej, môže mať napr. dieťa, ktoré je reálne ohrozované šikanovaním zo strany spolužiakov. Zdanlivo iracionálny strach naberá celkom konkrétne rozmery. Vtedy však nehovoríme o školskej fóbii." hovorí Kordovanová. V takomto prípade je vhodná návšteva školského psychológa, či poradne.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Petras
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies