Cyklus O Trnave pod vežou bude o cestovaní i trnavských četníkoch

NETKY.SK • 2 September 2023, 13:00 • 2 min
Cyklus O Trnave pod vežou bude o cestovaní i trnavských četníkoch

Trnava - Prednáškový cyklus O Trnave pod vežou už niekoľko rokov prináša obyvateľom nahliadnutie do minulosti mesta, ako ho obyvatelia nepoznali. Na tohtoročný september doň Štátny archív v Trnave zaradil štyri prednášky, ktoré sa budú konať v jeho sídle na Štefánikovej ulici. Informovala o tom riaditeľka Júlia Ragačová.

slovakia

left justify in out

Prvou bude 5. septembra prednáška Barbory Kollárovej nazvaná podľa diela básnika Jána Botta Zasvitlo - predsa časy sa už menia... ruku podáva bratu brat! o neľahkých začiatkoch prvých československých četníkov v Trnave. O týždeň 12. septembra si Ján Melich pripravil Analýzu zmien dispozície roľníckeho domu v prvej polovici 20. storočia v trnavskom regióne na základe stavebných plánov vo fondoch trnavského archívu.
"Pokračovať budeme 19. septembra rozprávaním Romany Luchavovej o cestovnom ruchu trnavského regiónu v prvej polovici 20. storočia," uviedla Ragačová. Jej prednáška 26. septembra tohtoročný cyklus O Trnave pod vežou ukončí, bude na tému nútených odchodov Trnavčanov za lepším životom v druhej polovici 20. storočia. O tejto kapitole dejín mesta a o všeličom inom rozpráva aj aktuálna výstava archívu s názvom Túlavé topánky našich predkov. Otvorená je do polovice novembra, v archíve do nej vytiahli z fondov všetko, čo sa týka vandrovania minulých generácií po svete.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Vinceová
TASR/ Foto: FB Budova štátny archív Trnava
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies