Bratislava otvára cestu pre školské zóny bez áut

NETKY.SK • 3 September 2023, 16:00 • 2 min
Bratislava otvára cestu pre školské zóny bez áut

Školské zóny, osvedčené v mnohých mestách za hranicami našej krajiny, budú od septembra k dispozícii aj v Bratislave. Nový režim, ktorý obmedzuje prístup motorových vozidiel do bezprostredného okolia školy počas príchodu žiakov, bol úspešne otestovaný na Základnej škole na Nevädzovej v Ružinove a teraz sa plánuje jeho rozšírenie na ďalšie školy.

slovakia

left justify in out

Ranná dopravná špička pri základných školách často pôsobí chaoticky: deti vyskakujú z áut, prechádzajú medzi autami, ktoré prišli pešo alebo na verejnej doprave, pričom niektoré najmladšie deti vedú svoji rodičia až k bráne. Všetci musia byť obozretní, aby predišli nebezpečným situáciám. Ešte nedávno bolo bežné, že rodičia priviezli svoje deti až pred budovu, kde zastavili, vysadili deti a hneď odtiaľ odchádzali, no ich autá často blokovali celú ulicu. To však už nie je prípustné pre prvých škôl v našom meste.

Vďaka nedávnemu testovaniu pred Základnou školou na Nevädzovej sme videli, že to môže byť inak. Počas pracovných dní v mesiaci júni sa časť Nevädzovej od krížovatky so Sedmokráskovou až po školu stala pešíkom a cyklistickou zónou od 7:30 do 8:00. Tým sa zabezpečila bezpečná a pohodlná cesta žiakov do školy. V minulosti sa ráno desiatky áut snažili dostať čo najbližšie k budove a potom sa otočili a odchádzali, pričom často cúvali medzi chodcami, ktorí išli do školy. Teraz tí rodičia, ktorí stále potrebujú priviezť svoje deti zo vzdialenejších častí mesta, ich môžu vyložiť v tzv. "drop-off zóne". Z drop-off zóny vedie bezpečný priechod pre chodcov až k vchodu do školy.

Je prekvapujúce, že viac ako 97 percent domácností v Bratislave má k najbližšej základnej škole iba 15 minút pešej chôdze, ale napriek tomu mnoho žiakov stále cestuje autom, hoci by mohli ísť pešo. "Neexistuje dôvod, prečo by rodičia mali deti vozit autom, hoci by mohli ísť pešo, zdôraznil starosta Ružinova Martin Chren počas testovania nového dopravného režimu pred Základnou školou na Nevädzovej.

Dôvodom pre toto správanie nie je iba pohodlie rodičov, ale aj obava o bezpečnosť detí. Školské zóny bez áut majú za cieľ zmeniť túto situáciu.

Prvých desať škôl zapojených do projektu "Mesto pre deti" postupne zlepšuje svoje okolie, aby sa žiaci mohli bezpečne dostať do školy, či už pešo, na bicykli alebo na kolobežke. K Základnej škole na Nevädzovej sa pridávajú aj staromestské základné školy na Vazovovej a Mudroňovej ulici, kde sa nový dopravný režim testuje tento mesiac.

Zmeny sa plánujú aj pred ZŠ Tbiliská a ZŠ Plicková v Rači, kde od septembra bude medzi 7:30 a 8:00 zakázaný vjazd všetkých vozidiel okrem záchranných služieb.

Projekt "Mesto pre deti" zahŕňa aj festival "Ulica na hranie".

Školy zapojené do projektu "Mesto pre deti":
• Projekt momentálne prebieha na 11 školách v celom meste: ZŠ Tbiliská, ZŠ Biskupická, ZŠ Budatínska, ZŠ Černyševského, ZŠ Drieňová, ZŠ Malokarpatské námestie, ZŠ Mudroňova, ZŠ Nevädzová, ZŠ Riazanská, ZŠ Vazovova a ZŠ Za kasárňou.

• Okolie týchto škôl sa postupne upravuje, aby sa zabezpečila bezpečná cesta žiakov do školy, či už pešo, na bicykli alebo na kolobežke. V budúcnosti sa plánuje rozšírenie projektu na ďalšie školy.

• Odborníci z Metropolitného inštitútu Bratislavy (MIB) najprv vybrali vhodné školy pre tento projekt na základe analýzy dopravnej situácie, stavu verejných priestorov a percentuálneho zastúpenie detí so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami.

Zdroj: www.bratislavskenoviny.sk



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miroslav Rimaszombati
bratislavskenoviny.sk, Zdroj foto: old.zsnevadzova.sk
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies