Rusko v noci útočilo na ukrajinský prístav Izmajil

NETKY.SK • 4 September 2023, 08:15 • 2 min
Rusko v noci útočilo na ukrajinský prístav Izmajil

KYJEV - Rusko podniklo v noci na pondelok vzdušný útok na jeden z ukrajinských prístavov, cez ktorý sa vyváža obilie.

slovakia

left justify in out

K útoku prišlo len niekoľko hodín pred stretnutím ruského prezidenta Vladimira Putina s tureckým lídrom Recepom Tayyipom Erdoganom, ktorý chce oživiť dohodu o vývoze ukrajinského obilia cez čiernomorské prístavy.

Ukrajinské vzdušné sily vyzvali v noci na pondelok obyvateľov prístavného mesta Izmajil v ukrajinskej Odeskej oblasti, aby si našli úkryt. V Izmajle sa pritom nachádza jeden z dvoch hlavných prístavov na rieke Dunaj vyvážajúcich obilie. Miestne médiá tiež hlásili, že v oblasti bolo počuť výbuchy.

Vzdušné sily neskôr na sociálnej sieti Telegram uviedli, že na Odeskú oblasť mierilo niekoľko dronov, pričom presný počet zostrelených vzdušných cieľov a prípadných obetí zverejnia neskôr.

Putin a Erdogan sa majú stretnúť v pondelok v ruskom čiernomorskom letovisku Soči. Ankara pritom toto stretnutie označila za kľúčové pre čiernomorskú obilnú dohodu, o ktorej obnovenie sa Turecko usiluje spolu s Organizáciou Spojených národov.

Rusko od tejto dohody odstúpilo v júli s tým, že samo čelí prekážkam pri vývoze svojho obilia a hnojív. Okrem toho sa tiež odvolalo na to, že do krajín v núdzi neputuje dostatok vyvážaného ukrajinského obilia.

Po odstúpení od dohody začalo Rusko podnikať často útoky na ukrajinské prístavy na rieke Dunaj, ktorá sa stala hlavnou cestou pre vývoz ukrajinského obilia.

Pondelkový útok, ktorého rozsah nebol bezprostredne známy, sa pritom uskutočnil po tom, čo Rusko v nedeľu zaútočilo aj na ďalší veľký ukrajinský prístav na Dunaji – na prístav Reni. Pri tomto nedeľňajšom útoku bola poškodená infraštruktúra prístavu a zranenia utrpeli najmenej dvaja ľudia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Teraz / TASR / Reuters Foto: The Hindu
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies