Mariánske leto príde, no nie bez chyby

NETKY.SK • 3 September 2023, 10:30 • 2 min
Mariánske leto príde, no nie bez chyby

Pravé leto máme už definitívne pred sebou, no o to príjemnejšie Mariánske leto ešte len pred sebou. To však samozrejme nebude úplne bez zrážok.

slovakia

left justify in out

Až do konca víkendu si užívajme  Mariánske leto. Teploty porastú na hodnoty od 20 – 22 °C na severe po 25-27 °C na juhu. V prípade dlhšieho slnečnejšieho počasia aj o 2 °C – 3 °C viac. Navyše, vzduch by mali byť suchší, čo vylučuje výskyt nepríjemného dusna.

Mariánske leto nebude neprerušované
V istých intervaloch budú príjemné teploty prerušené na 1 deň a to vo forme zväčšenej oblačnosti s výraznejším výskytom prehánok. Ako najbližšie „prerušenia“ sa javia byť pondelok 4.9. a piatok 8.9.

Avšak medzi týmito dňami nás čaká naozaj pekné neskoroletné – Mariánske leto. Teploty, ktoré budú počas neho dosahované, budú primerané dlhodobému normálu maxím teplôt platným pre prvé septembrové dni. V novom týždni budú zväčša na úrovni od 20 °C na severe po 25 °C na juhu.

Noci už výrazne chladnejšie
Napriek príjemnému a teplému (v žiadnom prípade nie horúcemu) počasiu už teploty budú pri málooblačnej oblohe a absencii vetra v noci výraznejšie klesať. Minimálne nočné teploty budú na severe klesať k 5 °C – 9 °C, na juhu na cca 10 °C – 13 °C.

 

 

Vystrieda Mariánske leto tvrdá jeseň?
V ďalšom výhľade (ku koncu budúceho týždňa) však hrozí od severu do našej oblasti vyliatie studeného vzduchu od severu. Znamenalo by to veľkú oblačnosť a poriadne nízke denné maximá teploty. Na severe iba okolo 12 °C, na juhu okolo 18 °C.

Uvedená situácia sa však v modeloch musí naďalej potvrdzovať. Ak by aj vyšla, stále je veľká šanca že aj po eventuálnom silnom ochladení by sa počasie znova mohlo podobať na teplé neskoroletné počasie a teda sychravá jeseň by sa v septembri (ako býva zvykom) dlho neohriala.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Vinceová
Počasie & Radar Slovensko/ Foto FB Počasie & Radar, pixabay
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies