Fukušima naďalej vypúšťa kontaminovanú vodu do mora. Hladiny rádioaktívneho trícia ostávajú nízke

NETKY.SK • 2 September 2023, 13:30 • 2 min
Fukušima naďalej vypúšťa kontaminovanú vodu do mora. Hladiny rádioaktívneho trícia ostávajú nízke

Fukušima pokračuje vo svojom pláne a nepretržite vypúšťa kontaminovanú vodu do Tichého oceána. Po kontrolách ostávajú hladiny rádioaktívneho trícia veľmi nízke a zodpovedajú povoleným normám.

slovakia

left justify in out

Japonsko 24. augusta začalo s masívnym vypúšťaním viac ako 1 milióna metrických ton upravenej rádioaktívnej vody z jadrovej elektrárne Fukušima do Tichého oceánu. 
Prevádzkovateľ poškodenej jadrovej elektrárne Fukušima Daiichi tvrdí, že vykonáva pravidelné rozbory vody v okolí elektrárne. Spoločnosť Tokyo Electric Power Company (TEPCO) odoberá vzorky z mora v okruhu 3 kilometrov od elektrárne každý deň, aby pravidelne monitorovala hladiny trícia, rádioaktívneho izotopu vodíka. 

Hlavným problémom v kontaminovanej vode vo Fukušime je práve trícium, ktorý je rádioaktívny a vo všeobecnosti sa považuje za silnú rakovinotvornú látku. Práve táto látka, ktorá sa nijak nedá z upravenej vody odstrániť, vzbudzuje obavy v širokej verejnosti. 
Trícium síce bežne vyrábajú aj iné jadrové reaktory a uvoľňujú ju do mora elektrárne po celom svete. Aj keď sa považuje za relatívne málo škodlivý, ak je dostatočne zriedený, často sa udáva, že súvisí so zvýšeným rizikom vzniku rakoviny.
Japonské ministerstvo životného prostredia taktiež nezavisle od TEPCA oznámilo, že posledné týždenné výsledky testov vzoriek vody z 11 miest okolo výpustu ukázali, že hladiny trícia boli vo všetkých prípadoch nízke a v rámci stanovenej normy. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Vinceová
FB IMeteo/ Foto: AlertaGeo
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies