Náš zákon o ľahšom manažovaní splátok hypoték už pomáha ľuďom

NETKY.SK • 2 September 2023, 19:00 • 2 min
Náš zákon o ľahšom manažovaní splátok hypoték už pomáha ľuďom

Od 1. septembra je účinná zmena zákona, vďaka ktorej môžu ľudia ľahšie manažovať splácanie svojich hypoték, ktorú v parlamente presadil poslanec NR SR a člen predsedníctva strany Demokrati Juraj šeliga.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Od 1. septembra môžu ľudia dať mimoriadnu splátku bez poplatku raz za mesiac. A bez poplatku môžu splatiť 30% istiny. V praxi to znamená, že ak má niekto voľných hoc aj 10 eur nemusí čakať celý rok, ako to bolo doteraz, ale môže dať takúto mimoriadnu splátku každý mesiac. Táto splátka sa započítava na istinu teda znižuje dlžnú sumu a teda sumu z ktorej sa vypočítavajú aj úroky. “Je to praktický krok, ktorý pomôže ľuďom lepšie sa rozhodovať o tom, ako chcú manažovať svoje splátky. Ak to nebudú chcieť využiť nemusia, ale ak áno, vedia si takto znížiť celkovú dlžnú sumu bez poplatku a teda si znížia aj sumu, ktorú platia na úrokoch. Toto je legislatíva, ktorú sme prijali v parlamente. Všetci tí, ktorí dnes vykrikujú o pomoci ľuďom s hypotékami so Smeru a Hlasu pokrytecky tento zákon nepodporili,” hovorí Juraj šeliga.

Šeliga zároveň upriamuje pozornosť na ďalšie opatrenia, ktoré navrhuje strana Demokrati. “Máme však pripravené ďalšie opatrenia a to je zvýšenie daňového bonusu na úroky - čo znamená, že mesačne by ľudia šetrili 50 eur. Rovnako máme pripravenú úpravu tzv. sociálneho fondu, pre tých ktorí by nezvládali splácať hypotéku, tak aby neprišli o strechu nad hlavou. Tieto opatrenia v kombinácii s možnosťou odkladu splátok pomôžu ľuďom, aby zvládli aj zvýšenie úrokových sadzieb. A zároveň sú to opatrenia, ktoré nerobia so Slovenska socialistický štát a rovnako nezruinuje štátny rozpočet. Pomáhať ľuďom sa dá aj zodpovedne a bez populizmu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miroslav Rimaszombati
Demokrati, Zdroj foto: FB demokrati
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies