Nedostatok zinku môže vplývať na zdravie pokožky, vlasov a nechtov

NETKY.SK • 3 September 2023, 10:00 • 2 min
Nedostatok zinku môže vplývať na zdravie pokožky, vlasov a nechtov

Zinok patrí medzi esenciálne (nepostrádateľné) stopové prvky a v ľudskom organizme sa podieľa na podpore aktivity mnohých enzýmov. Môžeme ho nájsť predovšetkým v koži, kostiach a svaloch.

slovakia

left justify in out

Pokiaľ ide o vnútorné orgány, zinok sa nachádza napríklad v očiach, obličkách, u mužov potom v semenníkoch a v prostate. Aj keď bol vplyv zinku objavený pomerne nedávno, jeho užitočnosť a význam je v dnešnej medicíne vysoko cenený.

Zinok v potravinách a strave
Zinok je prirodzená látka vyskytujúca sa v prírode a teda aj v potravinách. Medzi potraviny bohaté na zinok patria predovšetkým morské plody ako ustrice, homáre a kraby. Pokiaľ ide o potraviny vyskytujúce sa vo vnútrozemských oblastiach, nájdeme zinok napríklad v otrubách, pšeničných klíčkoch, tekvicových jadierkach. Zo živočíšnych produktov sú to vaječné žĺtka a kuracie a bravčové mäso.

Prečo je zinok užitočný
Zinok potrebujú bunky ľudského tela pre správne fungovanie. Je užitočný pre reprodukčnú a mozgovú činnosť, má pozitívny vplyv na posilňovanie imunity a v čase výskytu respiračných ochorení tak môže pomôcť skrátiť dobu ochorenia a znížiť potrebu preskripcie antibiotík (1). Zinok je pre naše telo dôležitý aj z dermatologického hľadiska a je základom pre zdravé vlasy, nechty a pleť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Vinceová
TASR/ Foto: zinkorot
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies