Archív článkov za Apríl 2023, strana 2

Otvor článok

Zvyšovanie počtu hodín telesnej výchovy nie je dostatočne podložené

3.4 2023 09:45

BRATISLAVA - Zvyšovanie počtu hodín telesnej výchovy nie je dostatočne podložené. Uviedli to analytici z Centra vzdelávacích analýz (CVA) na svojom webe v reakcii na zvýšenie počtu povinných hodín telesnej výchovy na školách, ktoré počas marca posunul parlament do druhého čítania.

Otvor článok

Príjmy hudobného priemyslu na Slovensku za rok 2022 činia 21 miliónov eur

3.4 2023 10:00

BRATISLAVA - Celkové príjmy hudobného priemyslu na Slovensku za rok 2022 činia 21 miliónov eur, oproti roku 2021 vzrástli o 18,6 percenta. Hlavným lídrom trhu sú streamingové služby, ktoré v uplynulom roku zaznamenali nárast o viac ako 20 percent, čo je spôsobené zvýšením záujmu o počúvanie hudby on-line aj vďaka covidovým obmedzeniam. Pomer digitálnych predajov k predaju fyzických nosičov je 82 : 18 %. Informoval o tom zástupca Medzinárodnej federácie hudobného priemyslu IFPI CZ Leoš Bednář.

Otvor článok

Pri požiari v berlínskej nemocnici sa zranili 4 ľudia

3.4 2023 10:10

BERLÍN - Štyria ľudia utrpeli vážne zranenia pri požiari v noci na pondelok v berlínskej nemocnici. Jeden z pacientov má život ohrozujúce zranenia, informovali úrady. V súvislosti s požiarom zadržali muža.

Otvor článok

V Banskej Bystrici zadržali muža, ktorý útočil nožom na 15-ročné dievča

3.4 2023 10:22

BANSKÁ BYSTRICA - Na sídlisku Fončorda na Tulskej ulici v Banskej Bystrici napadol v nedeľu (2. 4.) krátko po 19.00 h muž 15-ročné dievča. Zaútočil na ňu nožom a spôsobil jej bodné zranenie, ktoré si vyžiadalo okamžitý prevoz do nemocnice. Informovala o tom v pondelok na sociálnej sieti banskobystrická krajská polícia.

Otvor článok

Úmyselné vypúšťanie žumpy ohrozuje životné prostredie a ľudské zdravie

3.4 2023 10:30

BRATISLAVA - Úmyselné vypúšťanie žumpy je nezákonné, ohrozuje životné prostredie a ľudské zdravie. Fekálne baktérie môžu kontaminovať spodné vody a dostať sa až do priľahlých studní a odtiaľ do domácností. Zelená linka Ministerstva životného prostredia SR o tom informovala na sociálnej sieti.

Otvor článok

Tri košické univerzity chcú vytvoriť konzorcium

3.4 2023 10:45

BRATISLAVA - Univerzita Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach chce v spolupráci s Technickou univerzitou v Košiciach a Univerzitou veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach vytvoriť konzorcium. Potvrdilo to vedenie UPJŠ s tým, že tri univerzity na východe Slovenska plánujú reagovať na vyhlásenú výzvu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ), ktorej cieľom je investičná podpora pri strategickom rozvoji vysokých škôl.

Otvor článok

Učenie pre život dáva deťom zo znevýhodnených rodín šancu na lepší život

3.4 2023 11:00

BRATISLAVA - Program Učenie pre život už piaty rok pomáha deťom a ich rodinám zo znevýhodneného prostredia postaviť sa na rovnakú štartovaciu čiaru s deťmi z majority. Cieľom programu je prostredníctvom správnej výchovy detí vo veku 0-6 rokov rozvíjať ich potenciál tak, aby sa v budúcnosti plnohodnotne začlenili do spoločnosti.

Otvor článok

5 filmových tipov na Apríl

3.4 2023 11:09

Po Marcových výšinách s filmami ako John Wick: Chapter 4 a Scream VI si možno budete myslieť, že to v Apríli pôjde trochu z kopca. Zdá sa však, že aprílová filmová sezóna sa bude na rovnakej úrovni ako marcová. Prinášame Vám 5 tipov na Aprílové premiéry.

Otvor článok

Vodičov v Trenčianskom kraji čakajú výrazné dopravné obmedzenia

3.4 2023 11:30

KOŠICE - Dnešným dňom začínajú v okrese Partizánske rozsiahle dopravné obmedzenia, predpokladá sa, že potrvajú 12 mesiacov. Obmedzenia súvisia s blížiacou sa rekonštrukciou úseku na ceste II/511. Stavebné práce bude pre Trenčiansky samosprávny kraj realizovať Združenie Veľké Uherce – Skýcov – 3. etapa, ktorého členmi sú spoločnosti EUROVIA SK a ViOn.

Otvor článok

V Piešťanoch otvorili obnovené multifunkčné ihrisko

3.4 2023 12:30

PIEŠŤANY - Obnovené futbalové ihrisko s umelým trávnikom a multifunkciou si môžu nanovo užívať piešťanskí športovci. Mesto ukončilo rekonštrukciu športoviska pri atletickom štadióne za 331.600 eur. Informoval o tom primátor Peter Jančovič.

Otvor článok

"Som hrdý, že môžem byť súčasťou show ako je Let´s dance." Mario Cimmaro prezradil detaily zo zákulisia, ale aj z osobného života

3.4 2023 13:00

„Prvý tréning mi začala opúchať noha, doslova som mal dva členky.“ Aj takto opísal svoje prvé tréningy herec a hviezda tanečnej show Let´s dance, Mario Cimmaro.

Otvor článok

Na odpočívadle D2 zaistili colníci 110 balení cigariet a 71 fliaš alkoholu

3.4 2023 13:15

BRATISLAVA - Colníci zaistili na diaľničnom odpočívadle D2 Závod v smere do Česka 110 spotrebiteľských balení cigariet a 71 fliaš alkoholu. Informovala o tom hovorkyňa Colného úradu (CÚ) Bratislava Drahomíra Adamčíková.

Otvor článok

V Michalovciach sa zrazili dve autá, štyria ľudia sa zranili

3.4 2023 13:20

MICHALOVCE - Štyria ľudia sa zranili pri zrážke dvoch osobných áut, ku ktorej došlo v nedeľu (2. 4.) pred 18.00 h v Michalovciach. Vodička bez vodičského oprávnenia viedla auto zn. VW Bora.

Otvor článok

Rusko zatklo protivojnovú aktivisktu po výbuchu, ktorý zabil blogera

3.4 2023 13:24

Ruské úrady zadržali 26-ročnú protivojnovú demonštrantku, ktorá tvrdila, že bola zapojená do výbuchu, ktorý v nedeľu zabil známeho vojenského blogera Vladlena Tatarského v kaviarni v Petrohrade.

Otvor článok

Pracovníci pasových úradov v Británii žiadajú zvýšenie platov, začali päťtýždňový štrajk

3.4 2023 13:30

LONDÝN - Pracovníci pasových úradov v Británii v pondelok začali päťtýždňový štrajk. Žiadajú zvýšenie platov v reakcii na rastúcu infláciu v krajine.

Otvor článok

Maloletý cyklista utrpel po náraze do auta ťažké zranenia

3.4 2023 13:38

KOŠICE - Maloletý cyklista utrpel ťažké zranenia po tom, ako v Medzeve v okrese Košice-okolie narazil do auta. Informovala o tom košická krajská policajná hovorkyňa Lenka Ivanová.

Otvor článok

Cez miesto tragickej nehody v Grécku už premávajú vlaky

3.4 2023 14:00

ATÉNY - Päť týždňov po najhoršom železničnom nešťastí v Grécku v pondelok čiastočne obnovili premávku na hlavnej železničnej trase spájajúcej Atény so Solúnom.

Otvor článok

Bratislavský kraj začal s rekonštrukciou kilometrového úseku za Tomášovom

3.4 2023 14:30

BRATISLAVA - Bratislavský samosprávny kraj (BSK) začal v pondelok s rekonštrukciou kilometrového úseku cesty II. triedy medzi Tomášovom a hranicou Bratislavského a Trnavského kraja.

Otvor článok

Majolika je nielen významný zamestnávateľ, ale aj nositeľ tradície

3.4 2023 15:00

BRATISLAVA - Slovenská ľudová majolika znamená pre mesto Modra nielen významného zamestnávateľa a podnikateľský subjekt, ale aj nositeľa našej tradície a súčasť komunity. Skonštatoval to primátor mesta Juraj Petrakovič pri príležitosti 140. výročia Slovenskej ľudovej majoliky.

Otvor článok

Rusko: Kamčatku zasiahlo silné zemetrasenie, nehlásia obete ani veľké škody

3.4 2023 15:30

MOSKVA - V pondelok zasiahlo ruský polostrov Kamčatka zemetrasenie s magnitúdou 6,9. Ruské úrady nehlásia nijaké obete ani nejaké veľké škody.

Otvor článok

Počty cestujúcich nízkonákladových aerolínií Ryanair a Wizz Air v marci vzrástli

3.4 2023 15:30

DUBLIN/BUDAPEŠŤ - Írska letecká spoločnosť Ryanair zvýšila v marci počet prepravených cestujúcich, a to ako medziročne, tak v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom. Medziročný vývoj v nemalej miere ovplyvnila vojna na Ukrajine, ktorá zasiahla do leteckej dopravy v marci minulého roka, uviedla spoločnosť. Výsledky oznámili aj maďarské nízkonákladové aerolínie Wizz Air, ktoré medziročne zaznamenali zvýšenie počtu cestujúcich o viac než 72 %. Informovali o tom servery RTE, RTTNews a Alliance News.

Otvor článok

Yellowstone - ako sa obliekajú americkí cowboys?

3.4 2023 15:45

USA - Americký seriál Yellowstone mapuje život rodiny Duttonových, ktorí spravujú obrovský ranč. Výrazným prvkom tohto seriálu je aj typické outdoorové oblečenie. Môžeme v ňom spozorovať klasické značky oblečenia ako Carhartt či Wrangler, ale aj netradičnejšie ako napríklad Freenoth Cloth.

Otvor článok

Vodič sanitky nafúkal viac ako dve promile, viezol dvoch ľudí

3.4 2023 15:49

ROŽŇAVA - Polícia v pondelok obmedzila na osobnej slobode 47-ročnú osobu, ktorá viedla po ceste I/16 sanitné vozidlo pod vplyvom alkoholu. Vodič pri dychovej skúške nafúkal viac ako dve promile. Na sociálnej sieti o tom informovalo Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Košiciach.

Otvor článok

Pred 200 rokmi sa narodil Wilhelm Siemens, veľkopriemyselník a vynálezca

3.4 2023 16:00

LENTHE/BRATISLAVA - Pred 200 rokmi sa narodil Wilhelm Siemens. Priekopník v technologickom a telekomunikačnom odvetví sa preslávil vynálezom vodomeru, položil podmorské káble v Stredozemnom mori medzi Sardíniou a Alžírskom a spolu s bratom Wernerom založil úspešnú firmu Siemens.

Otvor článok

Recykláciou textilu a výrobou ľadviniek sa v Sliači venujú ekológii

3.4 2023 16:00

SLIAČ - Ochrana životného prostredia recykláciou textilu a zapájanie do týchto aktivít ľudí so zdravotným postihnutím sú ciele občianskeho združenia Ši a nechaj šiť. Tvorbou aktivistov zo Sliača vo Zvolenskom okrese sú v súčasnosti látkové ľadvinky, uviedla Lenka Slavkovská.

Otvor článok

V bratislavskej zoo zomrela biela tigrica Shilang, mala takmer 18 rokov

3.4 2023 16:15

BRATISLAVA - V bratislavskej zoologickej záhrade v pondelok zomrela biela tigrica Shilang. Podstúpila eutanáziu. Mala takmer 18 rokov a dlhší čas trpela bolesťami. Patrila k ikonickým zvieratám záhrady. Informovala o tom hovorkyňa zoo Slavomíra Šindelářová.

Otvor článok

V meste Svit začali s revitalizáciou vnútroblokov na dvoch sídliskách

3.4 2023 16:30

SVIT - V pondelok začali s prácami, ktoré bezprostredne súvisia s projektom Revitalizácie vnútroblokov sídlisk Jilemnického a kpt. Nálepku

Otvor článok

Obsadenosť vlakov počas Veľkej noci stúpa každým dňom

3.4 2023 16:30

BRATISLAVA - Obsadenosť vlakov počas Veľkej noci stúpa každým dňom. K pondelku je priemer obsadenosti najvyťaženejších vlakov približne 79 %. Informoval o tom riaditeľ odboru komunikácie a hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) Tomáš Kováč.

Otvor článok

Polícia udelila na Veľký piatok výnimku na dojazd nákladných vozidiel

3.4 2023 16:45

BRATISLAVA - Polícia udelila na Veľký piatok (7. 4.) výnimku na dojazd nákladných vozidiel. Informovala o tom hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

Otvor článok

Polícia počas Veľkej noci posilní kontroly, spustí dopravno-bezpečnostnú akciu

3.4 2023 17:00

BRATISLAVA - Polícia spustí počas veľkonočných sviatkov dopravno-bezpečnostnú akciu Život. Začne sa vo štvrtok (6. 4.) a potrvá až do utorka (11. 4.). Hliadky budú kontrolovať najmä dodržiavanie rýchlosti jazdy či zákaz požívania alkoholu. Do akcie sa zapoja dopravní, poriadkoví aj železniční policajti. Informovala o tom hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

Otvor článok

Rimavská Sobota vyhlásila súťaž na bazén s vlnobitím za takmer 1,2 milióna eur

3.4 2023 17:30

RIMAVSKÁ SOBOTA - Mesto Rimavská Sobota vyhlásilo verejné obstarávanie na nový bazén s vlnobitím, ktorý plánuje vybudovať v rekreačnej oblasti Kurinec – Zelená voda. Celková predpokladaná hodnota zákazky je takmer 1,2 milióna eur. Vyplýva to z oznámenia zverejnenom vo vestníku Úradu pre verejné obstarávanie.

Otvor článok

Výstavba električkovej trate v Petržalke by sa mala zintenzívniť

3.4 2023 18:00

BRATISLAVA - Na niektorých stavebných objektoch predĺženia električkovej trate v bratislavskej Petržalke by sa mohli v najbližších dňoch práce zintenzívniť. Tvrdí to hlavné mesto odvolávajúc sa na uzatvorené zmluvy medzi zhotoviteľom stavby a novými poddodávateľmi. Uviedol to bratislavský magistrát s tým, že niektoré prvky mostov sa vyrábajú mimo staveniska a v príhodný čas budú privezené a zabudované.

Otvor článok

V Krásne nad Kysucou chcú využívať zachytenú vodu zo striech

3.4 2023 18:30

KRÁSNO NAD KYSUCOU - Projekt Zadržiavanie vody v prírode pomôže samospráve v Krásne nad Kysucou, okres Čadca, využiť vodu zo striech v areáli školy a futbalového štadióna. Podľa primátora Jozefa Grapu chcú v školskom areáli zachytávať vodu zo striech tak, aby nemusela odtekať do kanalizácie.

Otvor článok

Počet zahraničných turistov v Španielsku vo februári vzrástol o 35,9 %

3.4 2023 19:00

Madrid - Počet zahraničných turistov v Španielsku sa vo februári 2023 výrazne zvýšil, medziročne o 35,9 % na 4,32 milióna. Priblížil sa tak k úrovni, akú v tomto mesiaci roka dosahoval pred pandémiou ochorenia COVID-19.

Otvor článok

Košický kraj nakúpi 40 elektrobicyklov, pre študentov budú zadarmo

3.4 2023 19:30

KOŠICE - Košický samosprávny kraj (KSK) obstaráva nákup 40 elektrobicyklov, ktoré by mali byť súčasťou zdieľanej dopravy, tzv. bikesharingu. Celková predpokladaná hodnota podľa oznámenia vo vestníku verejného obstarávania je 66.460 eur bez DPH.

Otvor článok

Projekt Slovenská Veľká noc sa zameriava na tradičné slovenské potraviny

3.4 2023 20:00

BRATISLAVA - Blížiace sa veľkonočné sviatky a zvýšený dopyt spotrebiteľov po potravinách núti potravinárov ešte viac hovoriť o kvalite a poukazovať na zdravé slovenské výrobky. Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) odštartovala tretí ročník projektu Slovenská Veľká noc. Informovala o tom Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK.