Úmyselné vypúšťanie žumpy ohrozuje životné prostredie a ľudské zdravie

NETKY.SK • 3 Apríl 2023, 10:30 • 2 min
Úmyselné vypúšťanie žumpy ohrozuje životné prostredie a ľudské zdravie

BRATISLAVA - Úmyselné vypúšťanie žumpy je nezákonné, ohrozuje životné prostredie a ľudské zdravie. Fekálne baktérie môžu kontaminovať spodné vody a dostať sa až do priľahlých studní a odtiaľ do domácností. Zelená linka Ministerstva životného prostredia SR o tom informovala na sociálnej sieti.

slovakia

left justify in out

Vlastník nehnuteľnosti so žumpou je podľa zákona o vodách povinný zneškodňovať ich odvozom do čistiarne odpadových vôd. "Na výzvu obce alebo orgánu štátnej vodnej správy je takisto povinný predložiť doklady o odvoze odpadových vôd najviac za posledné dva roky. Je dôležité vedieť, že odvoz odpadových vôd môže vykonávať len prevádzkovateľ verejnej kanalizácie, obec alebo na to osoba oprávnená," poukázali environmentalisti. Uviedli, že ten, kto vykonáva odvoz odpadových vôd, je povinný vydať doklad o odvoze tomu, kto oň požiadal. Ten obsahuje meno, priezvisko a adresu toho, komu bol odvoz odpadových vôd vykonaný, dátum odvozu, miesto umiestnenia žumpy, množstvo vyvezených odpadových vôd, názov osoby, ktorá odvoz vykonala, a adresu čistiarne odpadových vôd. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies