Rusko zatklo protivojnovú aktivisktu po výbuchu, ktorý zabil blogera

NETKY.SK • 3 Apríl 2023, 13:24 • 2 min
Rusko zatklo protivojnovú aktivisktu po výbuchu, ktorý zabil blogera

Ruské úrady zadržali 26-ročnú protivojnovú demonštrantku, ktorá tvrdila, že bola zapojená do výbuchu, ktorý v nedeľu zabil známeho vojenského blogera Vladlena Tatarského v kaviarni v Petrohrade.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo vnútra krajiny pridalo po výbuchu Dariu Trepovú na zoznam hľadaných osôb a krátko na to vyšetrovací výbor Ruska oznámil jej zatknutie na Telegrame.
Štátne médiá TASS uviedli, že „predbežne to bola Trepová, kto podal Tatarskému figúrku s výbušninami“ v kaviarni. Ruské médiá priniesli informácie, že Tatarského mohlo zabiť zariadenie ukryté v soche, ktorú mu predložila žena.

img

Daria Trepova (zdroj: Twitter)

 

CNN nie je schopná nezávisle overiť tvrdenia.
Tatarsky, jastrabský bloger, ktorý sa dostal do povedomia svojim komentárom k ruskej invázii na Ukrajinu, bol zabitý pri výbuchu kaviarne, kde vystupoval ako hosť provojnovej skupiny Cyber Front Z.
Trepová bola zatknutá v prvých dňoch konfliktu za demonštráciu proti nemu, informovala agentúra TASS.
Trepová sa zúčastnila na nepovolenom zhromaždení v deň, keď sa na Ukrajine začala špeciálna vojenská operácia a bola administratívne zatknutá,“ píše sa v článku a dodáva, že súdne záznamy potvrdili, že Trepová bola zatknutá 9. marca 2022 a odsúdená na 10 dní väzenia.


Podľa článku agentúry TASS vykonali strážcovia zákona v nedeľu večer prehliadku v rezidencii Trepovej v Petrohrade, kde boli vypočuté aj jej sestra a matka. Trepovej manžel Dmitrij Rylov bol členom Libertariánskej strany Ruska, uvádza sa v článku. Trepová však nebola spojená s malou politickou stranou.
Libertariánska strana vo vyhlásení v pondelok uviedla, že Trepová „nikdy nebola členkou našej strany. Podľa našich záznamov ani ona nikdy nebola prívrženkyňou libertariánskej strany.
Skupina uviedla, že jej manžel Rylov, ktorý je členom strany, „je už dlho v zahraničí a podľa neho nemá nič spoločné s údajnými činmi Darie a ani o nich nevedel“.
Medzitým Ruský Národný protiteroristický výbor (NAC) v pondelok tvrdil, že výbuch zahŕňal agentov ukrajinských špeciálnych služieb a spolupracovníkov väzneného opozičného vodcu Alexeja Navaľného, pričom k obvineniam sa okamžite pristupovalo skepticky.
Ivan Ždanov, dlhoročný spolupracovník Navaľného, povedal, že obvinenie je pokusom predĺžiť Navaľného väzenie. „Toto je dosť idiotská situácia. Vyvracať skutočnosť, že sme to urobili, je hlúposť. Je zrejmé, že do toho nie sme zapojení,“ povedal.

 

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov na tlačovom brífingu zopakoval tvrdenie, že za vraždou Tatarského môže byť Ukrajina, pričom jeho zabitie označil za „teroristický útok“.
Americkí a ukrajinskí predstavitelia v minulosti varovali, že Rusko plánovalo takzvané „falošné“ útoky na ruskom území ako zámienku na vojenskú eskaláciu, vrátane ruských tvrdení pred minuloročnou rozsiahlou inváziou, že Ukrajina posiela „sabotérov“ na ruské hranice.
Ruské štátne médiá Ria Novosti citovali jedného svedka nedeľného výbuchu, ktorý povedal: „Táto žena sedela pri našom stole. Videl som ju zozadu, keď bola odvrátená. Keď mu darovala figúrku, išla si sadnúť na iné miesto k oknu a zabudla si telefón pri našom stole.
Svedok dodal: „Moderátor na pódiu vybral figúrku z krabice a predviedol ju, Vladlen ju chvíľu držal. Dal ju naspäť do krabičky a krátko na to zaznel výbuch... Bežal som a mal som upchaté uši. Bolo tam veľa zakrvavených ľudí."
Nezávislý telegramový kanál Astra Press citoval svedka, ktorý povedal: „Keď došlo k výbuchu, všetci sa ponáhľali k východu. Ja sám som to dievča videl len do momentu výbuchu, kým dávala darček. Vyzerala ako obyčajný človek."

 

Kto bol Tatarsky?
Tatarsky podporoval vojnu na Ukrajine a získal popularitu od začiatku špeciálnej vojenskej operácie poskytovaním analýz a komentárov.
Tatarsky, vlastným menom Maxim Fomin, vytvoril svoj Telegramový kanál v roku 2019 a pomenoval ho na počesť hlavného hrdinu románu Victora Pelevina „Generácia ‚P‘“ podľa ruskej štátnej tlačovej agentúry Vesti. Odvtedy napísal niekoľko kníh.
Predtým, v roku 2014, sa Tatarskij zúčastnil bojov po boku ruských síl v oblasti Donbas na východnej Ukrajine, uvádza Vesti s odvolaním sa na verejné zdroje, keď bojovníci prezidenta Vladimira Putina prvýkrát vtrhli do krajiny.
Tatarsky mal v Telegrame viac ako pol milióna sledovateľov, a hoci bol agresívne zástancom vojny, niekedy kritizoval ruské neúspechy na Ukrajine.


V máji minulého roka pre CNN povedal, že nekritizuje celkovú operáciu, ale „jednotlivé epizódy“, a že stále verí, že Rusko dosiahne svoje ciele na Ukrajine.
Tatarsky sa dostal do popredia po tom, čo sa zúčastnil na ceremónii v Kremli, ktorá pripomenula nezákonnú anexiu štyroch ukrajinských regiónov.
Nedeľný výbuch je ozvenou bombového útoku na auto, ktorý v auguste 2022 zabil Darju Duginovú, dcéru vplyvného ultranacionalistického filozofa Alexandra Dugina. Alexander Dugin je považovaný za architekta alebo „duchovného sprievodcu“ ruskej invázie na Ukrajinu. Dugina a Tatarsky sa pohybovali v rovnakých kruhoch a boli spolu niekoľkokrát odfotografovaní.
 


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miroslav Rimaszombati
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies