Yellowstone - ako sa obliekajú americkí cowboys?

NETKY.SK • 3 Apríl 2023, 15:45 • 2 min
Yellowstone - ako sa obliekajú americkí cowboys?

USA - Americký seriál Yellowstone mapuje život rodiny Duttonových, ktorí spravujú obrovský ranč. Výrazným prvkom tohto seriálu je aj typické outdoorové oblečenie. Môžeme v ňom spozorovať klasické značky oblečenia ako Carhartt či Wrangler, ale aj netradičnejšie ako napríklad Freenoth Cloth.

slovakia

left justify in out

Americký seriál Yellowstone vyobrazuje rodinu Duttonovcov na čele s Johnom Duttonom, ktorého hrá hviezdny Kevin Costner. Duttonovci spravujú obrovský ranč s dobytkom v americkom štáte Montana. Ide teda o akýsi novodobý western, kde sa prirodzene jazdí na koňoch a všetci nosia kovbojské klobúky.

 

Diváci môžu sledovať okrem bežného diania na americkom ranči aj okolnosti meniacich sa aliancií, nevyriešených vrážd či starých rán. Ústredným motívom je teda ťažko získaný rešpekt na základe neustálych konfliktov so svojimi susedmi, rozrastajúcim sa mestom či indiánskou rezerváciou.

 

Yellowstone bol uvedený v roku 2018, odkedy jeho tvorcovia Taylor Sheridan a John Linson natočili už 5 sérií. Seriál zožal úspech najmä na udelení cien Zlatý Glóbus či Western Heritage Awards, a bol aj mnohonásobne nominovaný v udeľovaní cien Critics Choice Awards či American Society of Cinematographers.

 

V seriáli nesmie chýbať ani klasické oblečenie, typické pre amerických cowboys. Kožené bundy, klobúky, džíny a vesty, ktoré má na starosti kostýmová dizajnérka Ruth E. Carter. Je to prvá afroameričanka, ktorá získala cenu Oscar za kostýmový dizajn z filmu Black Panther z roku 2018. Carter chcela, aby outfity seriálu boli autentické, ale zároveň aj trochu prehnané, aby to doplnilo dramatické zápletky. Môžeme si to všimnúť aj na postave Beth Dutton (ktorú stvárňuje herečka Kelly Reilly), ktorá si oblieka tradičnú americkú značku Carhartt, ale dopĺňa ju taškou výrazne luxusnejšej značky Bottega Veneta. Nevyhneme sa však ani custom oblečeniu, ktoré nosí najmä hlavná postava John Dutton. Postava Jimmyho (Jefferson White) zase oblieka značku Wrangler alebo divákmi obľúbená postava Rip Wheeler (Cole Hauser) má v obľube značku outdoorového oblečenia Filson.

 

Mnoho kúskov oblečenia z tohto seriálu si môžu diváci zakúpiť online. V predaji nájdeme napríklad bundu Freenote Cloth Waxed Canvas Riders Jacket, ktorú mala oblečená postava Kayce Dutton či čiernu košeľu Filson Tin Cloth Short Lined Cruiser, ktorú sme mohli vidieť na už spomenutej postave Ripa Wheelera. Treba si však dávať pozor, pretože s narastajúcou popularitou seriálu narastá na trhu aj počet fake oblečenia.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies