Archív článkov za Apríl 2023, strana 3

Otvor článok

Vítanie vtáčích poslov jari otvorí sezónu v arboréte Borová hora

4.4 2023 07:00

Zvolen - Vítanie vtáčích poslov jari otvorí v utorok (4.3.) návštevnú sezónu v arboréte Borová hora Technickej univerzity vo Zvolene. Návštevníci budú mať v spolupráci s odborníkmi z tamojšieho Ústavu ekológie lesa SAV možnosť zažiť odchyt a krúžkovanie vtákov a ich pozorovanie, spolu s poznávaním ich spevu.

Otvor článok

Dopravná akcia s krycím názvom Život začne už o pár dní

4.4 2023 08:00

Snahou polície je pozitívne ovplyvňovať cestnú premávku a cieľom je znížiť počet nehôd, pri ktorých sa zrania alebo zomrú nevinné osoby. Polícia počas veľkonočných sviatkov pripravila dopravno-bezpečnostnú akciu s krycím názvom Život. Začne už vo štvrtok (6.4.2023) a potrvá až do utorka (11.4.2023). Zapoja sa dopravní, poriadkoví aj železniční policajti.

Otvor článok

Pre viac ako 62.000 detí sa začali zápisy do základných škôl

4.4 2023 08:30

Bratislava - Pre viac ako 62.000 detí sa začal od začiatku apríla zápis do základných škôl. Miesto a čas zápisu určí zriaďovateľ pre školy vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti. Zápisy potrvajú do konca apríla.

Otvor článok

V utorok má byť na Slovensku vo viacerých okresoch veterno

4.4 2023 09:00

BRATISLAVA - Meteorológovia vydali na utorok pre viaceré okresy výstrahy prvého stupňa pred silným vetrom. Platiť majú až do večera pre celý Bratislavský a Trnavský kraj, pre takmer celý Trenčiansky, Košický a Nitriansky kraj a pre okresy Brezno, Kežmarok, Poprad, Prešov a Vranov nad Topľou. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na svojom webe.

Otvor článok

USA: V Montane sa vykoľajilo 25 vlakových vagónov; obete nehlásia

4.4 2023 09:15

USA, MONTANA - Približne 25 vagónov sa vykoľajilo na severozápade amerického štátu Montana. Nehoda si nevyžiadala žiadne obete či zranených.

Otvor článok

NHL: Arizona v zostave s Kelemenom prehrala v Seattli 1:8

4.4 2023 09:30

NEW YORK - Hokejisti Minnesoty prehrali v noci na utorok v zámorskej NHL v Vegas Golden Knights 3:4 po nájazdoch, ale aj napriek tomu si zabezpečili postup do play off. V Západnej konferencii si postup do vyraďovačky zabezpečil aj Dallas, ktorý zdolal Nashville 5:1.

Otvor článok

Dovoz jazdených áut zo zahraničia v marci dramaticky narástol

4.4 2023 09:45

Dovoz jazdených áut zo zahraničia v marci dramaticky narástol.

Otvor článok

Pri vlakovej nehode v Holandsku utrpeli zranenia desiatky ľudí

4.4 2023 09:55

AMSTERDAM - Niekoľko desiatok ľudí utrpelo v utorok vážne zranenia pri vykoľajení osobného vlaku v Holandsku.

Otvor článok

Prečítajte si rozhovor s predstaviteľom spoločnosti Detectair o ich novom zariadení HydroFogg, ktoré spája dvoch svetových hráčov - Sanosil SK a TESLA, akciová společnost

4.4 2023 10:00

BRATISLAVA - Spoločnosť Detectair sa zameriava na vývoj a následnú výrobu certifikovaných zariadení určených na dezinfekciu a čistenie vzduchu. Cieľom spoločnosti je poskytnúť zákazníkov riešenia, ktoré zaručia bezpečné a čisté prostredie vo vnútri budov. V rozhovore konateľ spoločnosti Detectair, pán Mgr. Pavlovič, priblížil dôvod spojenia so spoločnosťami Sanosil SK a TESLA, akciová společnost a predstavil ich najnovšie zariadenie HydroFogg.

Otvor článok

V Sadoch nad Torysou sa po zrážke prevrátil traktor, jeho vodič zahynul

4.4 2023 10:05

SADY NAD TORYSOU - K tragickej dopravnej nehode, pri ktorej zomrel 30-ročný vodič traktora, došlo v pondelok (3. 4.) popoludní v obci Sady nad Torysou v časti Zdoba v okrese Košice-okolie. Do traktora pred jedným z rodinných domov podľa doterajších zistení polície pred 14.00 h narazilo osobné vozidlo značky Mazda, ktoré viedla 36-ročná vodička.

Otvor článok

Kickbox: Štvornásobný majster sveta Merinov zahynul vo vojne na Ukrajine

4.4 2023 10:10

Kyjev - V meste Ivano-Frankivsk na západe Ukrajiny v pondelok pochovali Vitalija Merinova, štvornásobného majstra sveta v kickboxe a ukrajinského vojaka.

Otvor článok

V obci Pataš horela drevená stavba, pri požiari vznikla škoda 50.000 eur

4.4 2023 10:15

PATAŠ - Pri požiari obývanej drevenej stavby v obci Pataš v okrese Dunajská Streda zasahovali v pondelok (3. 4.) popoludní hasičské jednotky z Dunajskej Stredy, Veľkého Medera, Šamorína, Galanty, Trnavy a Komárna. Pri požiari vznikla materiálna škoda predbežne odhadnutá na sumu 50.000 eur. Informovala o tom hovorkyňa Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Trnave Lenka Košťálová.

Otvor článok

V obci Toporec ukradli stavebný materiál za tisícky eur

4.4 2023 10:20

TOPOREC - Polícia vyšetruje krádež stavebného materiálu za tisícky eur v obci Toporec, okres Kežmarok. Informovala o tom krajská policajná hovorkyňa z Prešova Jana Ligdayová s tým, že ku krádeži došlo na jednom z pozemkov na prelome marca a apríla.

Otvor článok

Slafkovský si už v tejto sezóne nezahrá

4.4 2023 10:30

MONTREAL - Slafkovský si už v tejto sezóne nezahrá. Okrem neho bude Montreal do konca sezóny bez Alexa Belzilea a Seana Monahana. Doplnili tak šesticu David Savard, Josh Anderson, Christian Dvorak, Cole Caufield, Kaiden Guhle a Arber Xhekaj.

Otvor článok

Muguruzová sa nezúčastní na Roland Garros, vynechá aj Wimbledon

4.4 2023 10:45

MADRID - Muguruzová sa nezúčastní na Roland Garros, vynechá aj Wimbledon. Bývalá svetová jednotka tak predĺžila svoju prestávku a vynechá celú tohtoročnú sezónu.

Otvor článok

Cena Dogecoinu vyskočila po tom, čo Elon Musk nahradil vtáka z Twitteru logom Shiba Inu

4.4 2023 10:53

Tradičná ikona vtáka na Twitteri bola nahradená obrázkom Shiba Inu, vtipnou kryptomenou, kvôli ktorej je žalovaný generálny riaditeľ Elon Musk.

Otvor článok

Neplodnosť postihuje každého šiesteho človeka na svete

4.4 2023 11:00

ŽENEVA - Neplodnosť postihuje každého šiesteho človeka na svete, vyplýva zo správy Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) zverejnenej v pondelok.

Otvor článok

Ukrajinská armáda zneškodnila pri nočných ruských útokoch 14 zo 17 dronov

4.4 2023 11:30

KYJEV - Ukrajinská armáda zneškodnila pri nočných ruských útokoch 14 zo 17 dronov. Celkovo bolo zaznamenaných 17 útokov bezpilotnými lietadlami, pravdepodobne z oblasti východného pobrežia Azovského mora, ako uvádza ukrajinská armáda v príspevku na platforme Telegram.

Otvor článok

Minister zahraničných vecí Rastislav Káčer odcestuje do Bruselu na rokovanie NATO

4.4 2023 11:45

BRATISLAVA - Šéf slovenskej diplomacie Rastislav Káčer sa v utorok a stredu zúčastní v Bruseli na ministerskom rokovaní Severoatlantickej aliancie NATO.

Otvor článok

Volodin: Západní lídri majú na rukách krv za podporu Ukrajiny

4.4 2023 11:46

Moskva - Západní lídri majú krv na rukách za podporu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, čo viedlo k vytvoreniu "teroristického štátu", vyhlásil v utorok predseda ruskej Štátnej dumy Viačeslav Volodin.

Otvor článok

Od zrážky delilo vlaky vo Vrútkach 100 metrov

4.4 2023 12:00

VRÚTKY - Vo Vrútkach sa v sobotu (1. 4.) oproti sebe stretli na jednej koľaji vlaky. Po zastavení ich od zrážky delilo 100 metrov. Mimoriadna udalosť vznikla kvôli nepozornosti, potvrdil hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) Tomáš Kováč.

Otvor článok

Messi by mohol zostať v PSG len ak bude súhlasiť so znížením platu

4.4 2023 12:15

Paríž - Argentínsky futbalista Lionel Messi sa chystá po skončení tejto sezóny opustiť Paríž St. Germain. Informáciu priniesol internetový portál ge.globo.com, ktorý sa odvolal na denník L´Équipe.

Otvor článok

V Nových Zámkoch chcú zachrániť 70-ročný smrek na námestí

4.4 2023 12:30

NOVÉ ZÁMKY - Mesto Nové Zámky chce zachrániť dominantu vianočnej výzdoby mesta, vyše 70-ročný smrek pichľavý. Koncom minulého roka podporilo jeho výživu hnojivami a podpornými látkami na rast a vitalitu, výčiny počasia ho však značne poškodili.

Otvor článok

Vo Švédsku zatkli osoby podozrivé z plánovania terorizmu

4.4 2023 12:45

ŠTOKHOLM - Švédska bezpečnostná služba (SÄPO) v utorok oznámila, že zatkla päť osôb podozrivých v plánovania teroristických činov po januárovom pálení koránu pred budovou tureckého veľvyslanectva v Štokholme.

Otvor článok

Skončia od nového roka pôrodnice, kde sa ročne narodí menej ako 400 detí ? Ktorých okresov sa to bude týkať?

4.4 2023 13:00

Bratislava - Pôrodnice, v ktorých sa ročne narodí menej ako 400 detí, by mali od nového roka skončiť. Vyplýva to z vyjadrení štátneho tajomníka Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Michala Palkoviča. Podľa medializovaných informácií ide o pôrodnice v v Partizánskom, Snine, Revúcej, Myjave a Kráľovskom Chlmci. Nemocnice zatiaľ informáciu o rušení nemajú.

Otvor článok

V Starej Turej začali s rekonštrukciou cesty II/581

4.4 2023 13:15

STARÁ TURÁ - Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) odštartoval rekonštrukciu štvorkilometrového úseku cesty II/581 v Starej Turej. Ide o šiestu etapu rekonštrukcie cesty Nové Mesto nad Váhom – Myjava. Informoval o tom predseda TSK Jaroslav Baška.

Otvor článok

Bratislavská spoločnosť OLO opätovne upozorňuje na falošných smetiarov

4.4 2023 13:30

BRATISLAVA - Bratislavská mestská spoločnosť Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) s blížiacimi sa veľkonočnými sviatkami opätovne upozorňuje na prípadných falošných smetiarov. Tí si od obyvateľov Bratislavy pýtajú finančnú odmenu. Od takýto praktík i osôb sa spoločnosť, rovnako ako v minulosti, dištancuje. Zároveň obyvateľom prináša rady, ako podvodníkom nenaletieť.

Otvor článok

V predajniach textilu v okrese Rimavská Sobota zaistili fejky za 105.740 eur

4.4 2023 13:45

BANSKÁ BYSTRICA - Banskobystrickí ozbrojení príslušníci finančnej správy vo februári odhalili v niekoľkých prevádzkach v okrese Rimavská Sobota tovar, ktorý niesol znaky identické a zameniteľné so zapísanými ochrannými známkami držiteľov práv rôznych módnych značiek. Tovar zaistili a z dôvodu porušovania práv duševného vlastníctva, ako aj možného ohrozenia zdravia spotrebiteľov ho zničia. V utorok o tom informovala hovorkyňa Colného úradu Banská Bystrica Katarína Podhorová.

Otvor článok

V rámci inflačnej pomoci vyplatil štát takmer 110 miliónov eur

4.4 2023 14:00

BRATISLAVA - Inflačnú pomoc spustil štát v polovici minulého roka. Jednorazový príspevok pre rodiny s deťmi, poberateľov pomoci v hmotnej núdzi a ďalších vo výške 100 eur slúžil na pokrytie zvýšených výdavkov napríklad na bývanie, energie či stravu. V rámci prvého balíka pomoci vyplatili úrady práce ľuďom celkovo 99 miliónov eur. Počas vyplácania druhého balíka štát podporu rozšíril a vyplatil ďalším skupinám ľudí dodatočných 10 miliónov eur.

Otvor článok

V Bratislave si uctili 78. výročie jej oslobodenia od fašizmu

4.4 2023 14:30

Bratislava - V Bratislave si na viacerých miestach uctili v utorok 78. výročie oslobodenia hlavného mesta. Viac ako stovka ľudí prišla aj k pamätníku Slavín uctiť si pamiatku padlých vojakov.

Otvor článok

Na železničnej trati v Banskej Bystrici zahynul 14-ročný chlapec

4.4 2023 14:45

BANSKÁ BYSTRICA - Na železničnej trati v Banskej Bystrici došlo v utorok dopoludnia k tragickej udalosti. Zahynul pri nej len 14-ročný chlapec. Informovala o tom na sociálnej sieti banskobystrická krajská polícia.

Otvor článok

Fínsko sa oficiálne stalo 31. členom NATO

4.4 2023 15:00

BRUSEL - Fínsko sa v utorok oficiálne stalo 31. členskou krajinou Severoatlantickej aliancie. Prístupové dokumenty Fínska odovzdal v Bruseli minister zahraničných vecí Pekka Haavisto.

Otvor článok

Bude eutanázia legálna aj vo Francúzsku? Pripojí sa Francúzsko ku krajinám Belgicko, Holandsko, Luxembursko, Nemecko a Španielsko?

4.4 2023 15:00

Brusel/Paríž - Francúzsky prezident Emmanuel Macron v pondelok oznámil, že od vlády "do konca leta" očakáva návrh zákona o asistovanom umieraní. Zákon má byť výsledkom procesu priamych konzultácií s občanmi o eutanázii, ktorý Macron spustil vlani v septembri.

Otvor článok

Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku spustilo pre školy koncept EdUtajner: Európa hrou

4.4 2023 15:15

Bratislava - Zastúpenie Európskej komisie (EK) na Slovensku začiatkom apríla spúšťa nový koncept EdUtajner: Európa hrou, pričom hry privezie do základných i stredných škôl. EdUtajner – bielo modrý kontajner so symbolmi Európskeho roka zručností 2023, postupne zaparkuje pred viacerými školami naprieč Slovenskom, momentálne sa nachádza pri Spojenej škole na Pankúchovej v Bratislave.

Otvor článok

Last Of Us - od megaúspešnej hry k seriálu

4.4 2023 15:30

SANTA MONICA, CALIFORNIA - Last Of Us je strhujúca postapokalyptická hra, ktorá hráčom umožní nahliadnuť do zničenej Ameriky. V roli Joela - skúsenosťami ošľahaného preživšieho, a v roli Ellie - dievča, ktoré je imúnne, budú bojovať proti hordám nakazených, taktizovať či pomáhať si rôznymi vylepšeniami. Hra sa stala až natoľko úspešnou, že sa tvorcovia rozhodli v spolupráci s HBO natočiť aj seriál.

Otvor článok

Talentovaná Sarah C predstavuje novinku Harmónia a mieri do Hollywoodu!

4.4 2023 15:35

Sarah C je mladý talent na slovenskej hudobnej scéne! Šikovná speváčka a tanečníčka si k 13. narodeninám darovala novú pieseň. K novinke Harmónia nakrútila pod taktovkou režiséra Michala Nemtudu jedinečný klip v Nízkych Tatrách. Na Chopku si spolu so štábom užila veľkú zábavu, zimu aj sneh. Sarah však mieri ešte vyššie! Nedávno absolvovala iPOP event Los Angeles, kde si ju americký producent vybral na ďalšiu spoluprácu!