Archív článkov za Apríl 2023, strana 1

Otvor článok

Cieľom projektu Clim4Cast je vytvoriť viacdennú predpoveď sucha či horúčav informuje Slovenský hydrometeorologický ústav

1.4 2023 08:00

Bratislava - Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) sa zapojil do stredoeurópskeho projektu Clim4Cast. Jeho hlavným cieľom je vytvoriť viacdennú predpoveď nebezpečných javov ako sucho, vlny horúčav a požiarne nebezpečenstvo. Meteorológovia o tom informujú na svojom webe s tým, že realizácia projektu sa začala v marci.

Otvor článok

Bratislavské bábkové divadlo pripravuje novú inscenáciu

1.4 2023 09:00

Bratislava - Bratislavské bábkové divadlo (BBD) pripravuje inscenáciu Hugov svet podľa zápiskov štvorročného chlapca. "Bude prvou spoluprácou oceňovaného režiséra Jiřího Adámka Austerlitza s divadlom na Slovensku," informuje BBD o novom dramaturgickom počine.

Otvor článok

V Múzeu slovenskej dediny predstavia veľkonočné zvyky na dedine

1.4 2023 10:00

MARTIN - Tradície a zvyky predkov, ktoré sprevádzali veľkonočné obdobie, predstavia v nedeľu (2. 4.) v Múzeu slovenskej dediny Slovenského národného múzea (SNM) v Martine na podujatí Veľká noc na dedine. Informovala o tom kultúrno-propagačná manažérka SNM v Martine Milena Kiripolská.

Otvor článok

Počas veľkonočných sviatkov vypraví ZSSK o 18 vlakov viac

1.4 2023 11:00

BRATISLAVA - Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) posilní vlakovú dopravu počas veľkonočných sviatkov o 18 vlakov, z toho šesť expresov a 12 rýchlikov medzi Bratislavou a východným i stredným Slovenskom.

Otvor článok

1. apríl Deň vtákov - operenci majú sviatok

1.4 2023 12:30

Bratislava - Svetový deň vtáctva si pripomínajú odborníci aj laickí milovníci prírody v mnohých krajinách, no korene tejto tradície siahajú na Slovensko. Prvý apríl zasvätil vtákom slovenský prírodovedec Oto Hermann (1835 – 1914), ktorý sa narodil v Brezne, no väčšinu života strávil v Budapešti.

Otvor článok

Nedeľňajší bratislavský maratón pozmení trasy liniek MHD i prímestských autobusov

1.4 2023 13:00

BRATISLAVA - Nedeľňajší (2. 4.) bratislavský maratón dočasne obmedzí viacero liniek mestskej hromadnej dopravy (MHD) i prímestských autobusov, respektíve zmení ich trasy. Upozorňuje na to Eva Vozárová, hovorkyňa Bratislavskej integrovanej dopravy (BID), koordinátora Integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji (IDS BK).

Otvor článok

Meky vždy chcel, aby všetko bolo dokonalé, hovorí Katka Knechtová

1.4 2023 14:00

Bratislava - V Zimnej jazdiarni Bratislavského hradu je od 3. februára otvorená výstava Miro Žbirka: Roky a dni. Viac ako 300 artefaktov na 28 paneloch mapuje viac ako 50-ročnú dráhu tohto skvelého interpreta. Speváčka Katarína Knechtová bola jednou z mála, ktorá ho poznala nielen z koncertného pódia, ale aj zo zákulisia a súkromia. Ich spolupráca trvala viac ako desať rokov.

Otvor článok

V sliačskych kúpeľoch vystavujú viac ako 300 kraslíc

1.4 2023 15:00

Sliač - Výstavu venovanú slovenskej kraslicovej tradícii s názvom To vajíčko maľovanô sprístupniLI v piatok v spoločenskej miestnosti KH Palace Kúpeľov Sliač. Výstavu pripravilo Stredoslovenské múzeum (SSM) v Banskej Bystrici v spolupráci s Kúpeľmi Sliač a spoločnosťou MANA.

Otvor článok

Počasie vlani znížilo úrodu o 15 percent,výrobu vína tento rok nezvýšime

1.4 2023 16:00

Veľký Krtíš - Na menšiu úrodu hrozna a nižšiu výrobu vína vo veľkokrtíšskom vinohradníckom regióne malo vlani rozhodujúci vplyv veľké sucho, ktoré na úrodu vplývalo v období rastu, naopak, v období dozrievania vplývalo na úrodu množstvo dažďa. Najväčší tamojší pestovateľ hrozna, spoločnosť Movino, mal tak úrodu o 15 percent nižšiu ako v roku 2021.

Otvor článok

Muž vykrádal autá v uliciach Nových Zámkov pomocou praku

1.4 2023 17:00

Nové Zámky - V novozámockých uliciach vykrádal autá 35-ročný muž pomocou praku. Ten nabil kovovou ložiskovou guličkou a v priebehu dvoch dní rozbil prakom okná na štyroch vozidlách.

Otvor článok

Od apríla sa zavádzajú elektronické skúšobné testy na vodičský preukaz

1.4 2023 18:00

BRATISLAVA - Od apríla sa zavádzajú elektronické skúšobné testy na vodičský preukaz. Tvoriť sa majú zo širšieho spektra otázok. Testovať sa bude v skúšobných miestnostiach na okresných dopravných inšpektorátoch. Rezort vnútra od novinky očakáva zvýšenie bezpečnosti v cestnej premávke. Elektronický test si možno vyskúšať na webe Ministerstva vnútra SR. Informovala o tom hovorkyňa MV SR Zuzana Eliášová.

Otvor článok

V Zoo Bratislava sa tento rok narodilo tretie ťavie mláďa

1.4 2023 19:00

BRATISLAVA - V zoologickej záhrade v Bratislave sa tento rok narodilo tretie ťavie mláďa. Je to samec a dostal meno Liam. Návštevníci zoo ho môžu vidieť spolu s ostatnými ťavami vo vonkajšom výbehu. Informovala o tom hovorkyňa zoo Slavomíra Šindelářová.

Otvor článok

Ľudia, ktorí nedostali inflačnú pomoc, majú nárok na 100-eurový príspevok

1.4 2023 20:00

BRATISLAVA - Obyvatelia Slovenska, ktorí majú mesačný príjem za posledných šesť mesiacov najviac vo výške 1,81-násobku životného minima a nebola im poskytnutá dotácia na podporu humanitárnej pomoci, alebo v roku 2022 nedostali žiadnu z doterajších foriem inflačnej pomoci, budú mať nárok na jednorazový príspevok vo výške 100 eur. V piatok o tom na tlačovej konferencii informoval dočasne poverený minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina).

Otvor článok

USA otvoria veľvyslanectvo na Vanuatu

2.4 2023 08:00

Washington - Spojené štáty v piatok oznámili, že plánujú otvoriť veľvyslanectvo na Vanuatu. Pôjde o najnovší krok v ich úsilí posilniť prítomnosť v južnom Tichomorí, kde sa svoj vplyv snaží rozširovať Čína.

Otvor článok

Pred 50 rokmi sa začala výstavba panelového sídliska v bratislavskej Petržalke

2.4 2023 09:00

Bratislava - Petržalka je mestská časť Bratislavy, v ktorej podľa posledného sčítania z roku 2021 býva 114.000 ľudí. Na jej území vyrástlo v druhej polovici 20. storočia najväčšie panelové sídlisko v strednej Európe. Od začiatku výstavby sídliska uplynie dnes 50 rokov.

Otvor článok

Dobrovoľníci vyčistia po Veľkej noci brehy Liptovskej Mary

2.4 2023 09:30

LIPTOVSKÁ SIELNICA - Brehy Liptovskej Mary budú vo štvrtok 13. apríla čistiť dobrovoľníci. Okolie vodnej nádrže uprace približne 150 ľudí - študentov, zamestnancov cestovného ruchu a tamojších obyvateľov. Informovala o tom Katarína Šarafínová z Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Liptov.

Otvor článok

Koniec zimy oslávia tento rok v Trnávke pri Bernolákovej bráne

2.4 2023 10:00

Trnava - Rozlúčku so zimou pripravili na nedeľu 2. apríla v Trnave. Tradičný folklórny program Na kvetnú nedzelu má z roka na rok viac priaznivcov, ktorých zaujíma hádzanie Moreny do vody aj v mestskom prostredí. Tento rok bude v podaní folkloristov zo súborov Trnafčan, Trnavček, Drienka a Vieska. Informovala o tom Terézia Krupčíková z Mestského kultúrneho strediska – Zaži v Trnave.

Otvor článok

JASNÚ CEZ VÍKEND OVLÁDOL RED BULL JUMP & FREEZE POZNÁME VÍŤAZA NAJBLÁZNIVEJŠEJ AKCIE SEZÓNY

2.4 2023 10:30

Tak toto Jasná ešte nezažila! Presne tak hodnotili sobotné podujatie Red Bull Jump & Freeze nie len súťažné tímy a porotcovia, ale aj samotní diváci. Na svahu sa predviedlo neskutočných 25 tímov, ktorých hviezdna porota v zložení Becca, Selassie, Andreas Žampa, Jakub Grigar a Zitron hodnotili za šou a kostýmy, sane, s ktorými sa spustili rovno do studeného bazéna, a aj za samotný skok. Svoje prvenstvo a zážitok na celý život si s najvyšším počtom bodov odniesol tím MOMENTUM.

Otvor článok

Nedostatok čerstvej zeleniny sa v Británii môže stať bežnejším

2.4 2023 11:00

Londýn - Obyvatelia Spojeného kráľovstva, ktorí sa ešte nespamätali z najväčšieho nárastu cien potravín od roku 1977, si možno budú musieť zvyknúť na nedostatok čerstvej zeleniny. Domácu produkciu zasiahli totiž prudko rastúce náklady a nepredvídateľné počasie.

Otvor článok

Navarte si s Netkami ! Kuracie prsia s banánom

2.4 2023 12:00

Máte radi netradičné kombinácie? Toto jedlo pre vás ako stvorené.

Otvor článok

Detskí psychiatri upozornili na nárast duševných ochorení mládeže

2.4 2023 13:00

MARTIN - Duševné ochorenia u detí a mládeže sa za posledných desať rokov zvýšili o viac ako 100 percent. Detskí psychiatri na to upozornili na celoslovenskom pedopsychiatrickom kongrese Hlavolamy v detskej psychiatrii, ktorý sa konal tento týždeň v Martine. Informovala o tom Zuzana Marčeková z oddelenia marketingovej komunikácie Univerzitnej nemocnice Martin (UNM).

Otvor článok

Polícia: Pri Dunajskej Strede sa stala v priebehu 36 hodín druhá tragická nehoda

2.4 2023 13:30

Dunajská Streda - Vodič vo veku 70 rokov zahynul v nedeľu (2.4.2023) pri dopravnej nehode medzi obcami Okoč a Topoľníky v okrese Dunajská Streda.

Otvor článok

V nemocnici v Zlatých Moravciach vyzbierali 140kg trvanlivých potravín

2.4 2023 14:00

Zlaté Moravce - Potraviny poputujú do centra Humanit Slovakia, Azylovému domu Levice a sociálne slabším rodinám s deťmi v regióne, informovala riaditeľka nemocnice Nina Horniaková.

Otvor článok

Pietna spomienka na Vladimíra Obšila bude v novej budove SND

2.4 2023 15:00

BRATISLAVA - Vedenie Slovenského národného divadla s veľ kým zármutkom prijalo správu o úmrtí dlhoročného člena Činohry SND. Česť tvojej pamiatke! Pietna spomienka bude v novej budove SND 6. apríla 2023 o 11.30 hod.

Otvor článok

Slovensko sa podľa prognóz mení na jednu z najstarších krajín EÚ, systém na to nie je pripravený

2.4 2023 16:00

BRATISLAVA - Prognózy Eurostatu predpovedajú, že Slovensko bude starnúť najintenzívnejšie zo všetkých krajín Európskej únie. Podiel populácie staršej než 65 rokov vzrastie zo súčasných 16 % na vyše 24 % do roku 2040.

Otvor článok

Vlasy koruna krásy: Viete aké prípravky sú vhodné pre vaše vlasy?

2.4 2023 16:29

BRATISLAVA - Vlasy sú korunou krásy každej ženy. Či už má dlhé, krátke, farbené, alebo nefarbené, vlasom by mala každý z nás venovať dostatočnú starostlivosť. Ako sa starať o farbené aj nefarbené vlasy a tiež aké produkty by nemali chýbať vo vašej domácej vlasovej výbave, prezrádzajú nasledujúce riadky.

Otvor článok

Požiadavky firiem na vybavenie kancelárskych priestorov sa menia

2.4 2023 17:00

Bratislava - Po pandémii firmy prehodnocujú svoje požiadavky na vybavenie kancelárskych priestorov. Reagujú tak na požiadavky čoraz viac zamestnancov na možnosť práce na hybridný model, v ktorom časť zamestnancov pracuje z domu a časť z kancelárie.

Otvor článok

Nemci presúvajú úspory z bánk v zahraničí zo strachu, že o ne prídu

2.4 2023 18:00

Frankfurt nad Mohanom - Nemeckí sporitelia sa obracajú chrbtom k zahraničným bankám napriek lákavým úrokovým sadzbám z vkladov. Majú totiž strach, aby neprišli o svoje úspory pre problémy vo finančnom sektore, ktoré položili na lopatky americkú Silicon Valley Bank (SVB).

Otvor článok

Slovenský filmový ústav oslavuje 60 rokov

2.4 2023 19:00

Bratislava - V oblasti kinematografie je Slovenský filmový ústav (SFÚ) jedinou štátnou inštitúciou na Slovensku, ktorá sa komplexne zaoberá filmom a kinematografiou ako takou. Sústreďuje, uchováva, ochraňuje filmové a iné audiovizuálne diela i dokumentačné materiály a sprístupňuje ich verejnosti. V sobotu 1. apríla uplynulo 60 rokov od vzniku tejto inštitúcie.

Otvor článok

Z Bratislavy do Egypta lieta pravidelná letecká linka

2.4 2023 20:00

BRATISLAVA - Z bratislavského Letiska M. R. Štefánika už premáva pravidelná linka do egyptskej destinácie Marsa Alam. Prvý let odštartoval v piatok 31. marca. Informovala o tom špecialistka pre vzťahy s verejnosťou letiska Veronika Tóthová.

Otvor článok

Dreli, trpeli a na záver aj tancovali : Bojovníci strávili deň s Iljom, od únavy došlo aj k zvracaniu!

2.4 2023 20:30

Najväčším odborníkom na MMA ako také je spomedzi mentorov EUROGOLD pyramídy bez pochyby Ilja Škondrič. Hlavný tréner Octagon Fighting Academy si do pyramídy vybral za zverencov Michala „Šamana“ Dobiáša a Alexandra Butenka, ktorí sú z pohľadu počtu zápasov suverénne najskúsenejšími zápasníkmi spomedzi celej osmičky.

Otvor článok

Južnú Kóreu sužujú v dôsledku sucha lesné požiare

3.4 2023 08:29

SOUL - Hasiči sa v pondelok snažia dostať pod kontrolu lesné požiare, ktoré v dôsledku sucha sužujú Južnú Kóreu. Plamene ohrozujú aj turistami vyhľadávanú oblasť v Soule.

Otvor článok

NHL: Fehérváry ani Tatar nebodovali, Washington i New Jersey prehrali

3.4 2023 08:45

NEW YORK - Hokejisti Los Angeles Kings zvíťazili v NHL noci na pondelok vo Vancouveri 4:1. Stali sa tak tretím tímom v Západnej konferencii, ktorý si zaistil postup do vyraďovacej časti. Líder ligy Boston uspel na ľade St. Louis 4:3 po nájazdoch a stal sa štvrtým mužstvom histórie, ktorý si za sezónu pripísal 60 víťazstiev.

Otvor článok

Oktagon oznamoval novinky spojené s Gamechangerom: Uvidíme v ňom Piráta?

3.4 2023 08:48

BRATISLAVA - Oktagon MMA dnes oznámil dvojice, ktoré sa zúčastnia boja o návrat do hlavnej pyramídy turnaja Tipsport Gamechanger. V prvom zápase sa stretne Rumun Ion Surdu s Amiranom Gogoladzem a v druhom súboji nastúpi borec, ktorý potrápil bývalého šampióna welteru Davida Kozmu, ktorým je Lukasz Siwiec.

Otvor článok

Meteorológovia varujú pred poľadovicou či silným vetrom

3.4 2023 09:00

BRATISLAVA - Na viacerých miestach Slovenska sa môže v pondelok vyskytnúť silný vietor či poľadovica. V severných oblastiach sa môžu tvoriť záveje a snehové jazyky. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal pre viaceré okresy výstrahy prvého stupňa. V Michalovciach zase treba počítať s rizikom povodní.

Otvor článok

Obyvatelia Paríža rozhodli o zákaze zdieľaných kolobežiek

3.4 2023 09:30

PARÍŽ - Obyvatelia Paríža v nedeľnom referende drvivou väčšinou rozhodli o zákaze zdieľaných elektrických kolobežiek v uliciach francúzskej metropoly.