Archív článkov za September 2022, strana 2

Otvor článok

PRÍBEH ZMRZLINY Otroci zbierajúci sneh, žena, čo mala prázdne vrecká, zmrzlinár, čo si nevedel dať rady, a príchute, čo spolu tancujú

5.9 2022 10:00

Všetko na svete, či živé alebo neživé, má svoj príbeh. Ani zmrzlina nie je výnimkou, aj ona sa dajako zrodila, a to, po akej ceste sa roztiekla tak, že ju s radosťou konzumujú malí aj veľkí, je vskutku pozoruhodné.

Otvor článok

Denník moderného dieťaťa

5.9 2022 11:00

7.00 Odmietam vstať z postele. Keby ma mama budila aspoň pre niečo zábavné, napríklad aby sme v obchode vykúpili všetky hračky alebo aby sme vymysleli nový spôsob, ako potrápiť môjho mladšieho brata, nepoviem ani slovo. Ale škola? Nie!

Otvor článok

REPORTÁŽ Zložité očné operácie – transplantácie rohovky

5.9 2022 12:00

BRATISLAVA - Až dve tretiny všetkých transplantácií rohovky na Slovensku vykonávajú na bratislavskej klinike CMO. Na to, ako takáto operácia vyzerá, sme sa opýtali odborníkov priamo na tejto klinike.

Otvor článok

Divadlo Thália v Košiciach otvára novú sezónu, reaguje aj na energetickú krízu.

5.9 2022 12:58

KOŠICE - Košické maďarské Divadlo Thália Szinház začína svoju 53. divadelnú sezónu. Divákom v nej ponúkne tri vlastné premiéry pre dospelých, jednu premiéru detskej inscenácie a jednu abonentne prizvanú.

Otvor článok

TIP NA KNIHU Bola už tma, keď sa to stalo. Keď niekto spáchal záhadnú vraždu v internáte

5.9 2022 14:00

V noci sa smie čokoľvek. Čomu deň nežičil, to temnota povolí, čomu deň povedal nie, to temnota s radosťou privinie a zareve jasné áno.

Otvor článok

Prvé dodávky vakcín adaptované na omikron majú prísť tento týždeň

5.9 2022 15:16

BRATISLAVA - Prvé dodávky vakcín adaptované na variant nového koronavírusu omikron by mali prísť tento týždeň. Nateraz majú byť určené pre osoby staršie ako 50 rokov.

Otvor článok

Milovala cvičenie a dosiahla naozaj vynikajúce výsledky. Raz sa však spýtala trénera jednu otázku a jeho odpoveď jej otvorila oči!

5.9 2022 16:00

Joyce bývala chorá, a keď píšem chorá, nemám na mysli chrípku, ale skôr čosi horšie. Trpela rakovinou a od stanovenia diagnózy sa na ňu zosypali ďalšie a ďalšie problémy, až nadobudla pocit, že zlé nemá konca.

Otvor článok

Na Koncerte bez bariér predstavia pomôcku pre nevidiacich a slabozrakých

5.9 2022 16:13

BRATISLAVA - Slovenská filharmónia pozýva v pondelok na Koncert bez bariér Slovenského komorného orchestra s umeleckým vedúcim Ewaldom Danelom.

Otvor článok

ROZHOVOR Skupinu AYA stvoril Malý princ a v hodine dvanástej ju pred rozpadom zachránila skladba So mnou

5.9 2022 18:00

Aj vďaka nej tento rok oslavuje 30. výročie. Hovoria jej kapela jedného hitu, čo nie je pravda, veď už len v titulku sú dva, a bolo ich ďaleko viac.

Otvor článok

Vysoké Tatry budú mať nového primátora, J. Mokoš už kandidovať nechce

5.9 2022 18:52

VYSOKÉ TATRY - Mesto Vysoké Tatry bude mať po dvoch desaťročiach nového primátora.

Otvor článok

Na primátora L. Hrádku dal prihlášku jeden jediný kandidát

6.9 2022 09:18

LIPTOVSKÝ HRÁDOK - Na post primátora mesta Liptovský Hrádok prijali jednu kandidátnu listinu nezávislého kandidáta. Informovala o tom zapisovateľka mestskej volebnej komisie v Liptovskom Hrádku Martina Harichová.

Otvor článok

13. pietna spomienka "Čítanie mien obetí holokaustu"

6.9 2022 13:48

BRATISLAVA - Trinásta pietna spomienka s názvom Čítanie mien obetí holokaustu sa uskutoční v stredu (7. 9.) o 18.00 h v Divadle Pavla Országha Hviezdoslava v Bratislave. Cieľom je prinavrátiť obetiam holokaustu dôstojnosť vyslovením ich mien.

Otvor článok

NOÚ znovuotvoril oddelenie chirurgickej liečby prsníkov, ktoré v lete dočasne uzavreli

6.9 2022 14:40

BRATISLAVA - Národný onkologický ústav v Bratislave po letnej pauze znovuotvoril lôžkové oddelenie prsníkovej chirurgie.

Otvor článok

Stredoškoláci môžu vďaka štipendiu Flex študovať rok v USA zadarmo

6.9 2022 14:54

BRATISLAVA Študovať v zahraničí je snom mnohých ľudí. Nie všetci však na to majú potrebné financie. Štúdium je však možné aj zadarmo.

Otvor článok

Opera SND otvorí sezónu galakoncertom Edita Gruberová Tribute

6.9 2022 21:31

BRATISLAVA - Opera Slovenského národného divadla (SND) pokračuje v tradícií otvárania sezóny koncertom na počesť významných osobností.

Otvor článok

Myslel si, že je opitá. Ona však len svoje trápenie žalovala Bohu

7.9 2022 10:34

Jej meno nie je nevšedné, ale osud nerozlučne spätý s Bohom z nej robí niekoho, kto bude nesmrteľný.

Otvor článok

Chodenie naboso má mnoho benefitov, nie je však vhodné pre každého

7.9 2022 11:47

BANOVCE NAD BEBRAVOU - Chodenie naboso má mnoho benefitov, nie je však vhodné pre každého. Opatrnejší by mali byť najmä starší ľudia, ktorí sú náchylnejší na poškodenia kĺbov.

Otvor článok

Tri veci o mysli, ktoré by mal vedieť každý

7.9 2022 14:00

Myseľ sa nedá zastaviť, aj keď by si nejeden želal, aby to bolo čo i len trochu možné. Iste by sa nám páčilo, ak by sme povypínali myšlienkový pochod, odbremenili by sme sa od nechcených predstáv, pálivých spomienok a konečne by sme vyhnali starosti.

Otvor článok

Rozprávka pre dospelých: Nemusíme vždy čakať na veľké veci, niekedy postačia na zmenu aj malé zázraky

7.9 2022 17:00

Keď sa Júlia v skorých ranných hodinách prebudila, ani by jej nenapadlo, ako ťažko na ňu dopadne celá váha života. Ten jej totiž v priebehu niekoľkých hodín nielenže postúpal na nohu, ešte ju aj tresol po hlave a vysmial sa jej do tváre.

Otvor článok

Trvalo to 18 rokov a potom sa všetko zmenilo. Táto rodina dostala cennú lekciu, ktorá môže obohatiť nás všetkých

8.9 2022 09:00

Manželia Millerovci dokázali rozpoznať dobráka od neprajníka, a to v pomerne krátkom čase. Niežeby boli neomylní, ale zatiaľ sa im jednako vždy podarilo zavetriť prichádzajúce priateľstvo alebo problém ako svet. Raz ich to obohatilo, inokedy zasa ochránilo, a ani jedno iste nebolo na škodu.

Otvor článok

Tento chlapec bol na pokraji smrti. Nikdy neuveríte, čo ho nakoniec zachránilo!

8.9 2022 11:00

Rodičia boli zdrvení. Aj rovesníci, čo chlapca poznali, tíško vzlykali, a hoci nie nahlas, ale v duchu nevideli nič, iba ak koniec.

Otvor článok

Nezabudnuteľné seriálové postavy: Doktor Frasier Crane, terapeut, milovník vína a vraj aj snob

8.9 2022 13:00

O psychiatroch koluje všelijaká mienka, nevravím, že sú nenávidení alebo nebodaj posmievaní, ale určite nepatria k tým, ktorých človek s radosťou vyhľadáva a ešte sa tým aj pochváli. Doktor Frasier Crane, vyznajúci sa v tajomstvách ľudskej psychiky, to je ale už iná pesnička a oveľa lákavejšia.

Otvor článok

Dobré správy z Charkova!

8.9 2022 17:00

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu večer oznámil, že ukrajinské sily znovu obsadili niekoľko sídel v Charkovskej oblasti, ktoré ovládali príslušníci ruských okupačných síl. Informovala o tom agentúra AFP.

Otvor článok

Nesprávne jesenné návyky, ktoré môžu spôsobiť nadmerné vysušenie vašich očí

8.9 2022 18:58

Jeseň môže byť krásne, no aj nepríjemné obdobie, a to najmä pre tých, ktorým spôsobuje zmena klímy nielen duševné, ale aj zdravotné problémy. Dni sa v týchto časoch postupne skracujú a svieže a chladné večery sa opäť stávajú normou. Ohrozená je tak nielen vaša imunita, ale aj oči.

Otvor článok

TRIO faktorov, ktoré najviac ovplyvňujú budúci úspech vašej spoločnosti

8.9 2022 19:17

Budúcnosť už nie je to, čo bývala. Pomyslenie na časy, ktoré pred nami a našimi deťmi ešte len sú, u mnohých z nás vzbudzuje veľké obavy a rozrušenie. A ani v podnikaní tomu nie je inak. Azda jednou z najťažších výziev nášho života – alebo každého podnikania – je preto adekvátna príprava na budúcnosť.

Otvor článok

Ako sa z jednej z mnohých rýb v mori stanete tou, ktorú chce každý?

8.9 2022 19:57

Neviete, ako vyniknúť medzi konkurenciou a získať spokojných zákazníkov? Potenciálnym účastníkom musíte dať jasne najavo, že ste pre nich jedinou voľbou. Ako sa ale z jednej z mnohých rýb v mori ponuky stanete tou, ktorú chce každý?

Otvor článok

Nie nariadenia, ale jednoduché tipy vám pomôžu prežiť zimu a ušetriť

8.9 2022 20:26

Krajiny a ich najvyšší predstavitelia postupne spúšťajú pre dôležité energie núdzový plán, pretože tie, ktoré k nám doteraz prúdili, budú zrejme a vplyvom viacerých faktorov obmedzené nielen vysokou cenou, ale svojou dostupnosťou. Ako si má ale v takejto neľahkej situácii poradiť bežný človek tak, aby to neohrozilo jeho existenciu a základné potreby?

Otvor článok

PROFIL ZOSNULEJ PANOVNÍČKY ALŽBETY II.

9.9 2022 07:22

LONDÝN/BALMORAL - Vo veku 96 rokov zomrela vo štvrtok britská kráľovná Alžbeta II., ktorá bola najdlhšie vládnucim monarchom v dejinách Spojeného kráľovstva. Oznámil to Buckinghamský palác.

Otvor článok

Vôňa minulosti: Vedeli ste, že na jarmokoch si mládenci vyberali svoje vyvolené a chlapi sa medzi sebou tĺkli?

9.9 2022 07:43

Malí aj veľkí, vysokí aj nízki, takí aj onakí, sa tešia na jarmoky, lebo do miest sa aspoň na niekoľko dní prinesie niečo nevšednejšie. Dospelejší a aj zodpovednejší sa možno trochu starostia pri pomyslení, o koľko drobných bude peňaženka ľahšia, ale aj tak sa ide, kupuje a vychutnáva.

Otvor článok

Spoločenstvo národov smúti za "prívetivou a láskavou" kráľovnou Alžbetou II

9.9 2022 09:24

Naí Dillí - Lídri britského Spoločenstva národov v reakciách na úmrtie britskej kráľovnej Alžbety II. oceňujú, akou bola inšpiratívnou, dôstojnou a výnimočnou líderkou, sumarizovala vo štvrtok vo svojej správe agentúra AFP.

Otvor článok

Život je ťažký pre nás všetkých, ale tieto tri typy ľudí to majú najhoršie!

9.9 2022 11:00

Život, to veru nie je len lietanie si v oblakoch, stavanie si vzdušných zámkov a pozorovanie hviezd na nočnej oblohe, hoci podobné krásy v zážitkoch by nikto neodmietol. Je ťažký, niekedy zbytočne komplikovaný, inokedy drsný a neprajný a, áno, býva aj štedrý, nech mu nie je ukrivdené.

Otvor článok

Zaujímavosti z Biblie: Takto sa prvý raz začalo pre veriacich objavovať pomenovanie kresťania

9.9 2022 13:00

Za dní prvej cirkvi, teda tej, ktorá sa rozmáhala po ukrižovaní a vzkriesení Ježiša, sa nenávisť voči veriacim vystupňovala hádam aj z hodiny na hodinu.

Otvor článok

Zdravotnú poisťovňu môžu ľudia zmeniť do konca septembra

9.9 2022 15:00

BRATISLAVA - Na zmenu zdravotnej poisťovne majú ľudia čas do konca septembra. Poistenci si môžu vybrať medzi štátnou Všeobecnou zdravotnou poisťovňou a súkromnými zdravotnými poisťovňami Dôvera a Union.

Otvor článok

Druhý deň jesenných Bratislavských módnych dní by Mercedes-Benz a ROZBORA COUTURE, Lombardi Fashion a mnohí ďalší

10.9 2022 10:00

BRATISLAVA - 2. deň najprestížnejšej módnej udalosti, BMD, máme za sebou. Vystúpili tie najzvučnejšie mená...

Otvor článok

Skutočný príbeh: Zažila bolesť, a tak začala o Bohu pochybovať. Potom ju však Božie konanie pripravilo o reč

10.9 2022 12:00

Dagmar prekonala ťažké obdobie, plné strát a nie práve radostných prekvapení. V dôsledku prežitých skúseností začala pochybovať o Bohu, pýtala sa Ho, kde je a prečo nezasiahne.

Otvor článok

V Lučenci majú nové CT-čko

10.9 2022 14:00

LUČENEC - Vo Všeobecnej nemocnici s poliklinikou v Lučenci v piatok slávnostne otvorili nové CT pracovisko, na ktoré zdravotnícke zariadenie získalo z európskych zdrojov vyše 900.000 eur. Informovala o tom výkonná riaditeľka nemocnice Daniela Pršebicová.