Na Koncerte bez bariér predstavia pomôcku pre nevidiacich a slabozrakých

NETKY.SK • 5 September 2022, 16:13 • 2 min
Na Koncerte bez bariér predstavia pomôcku pre nevidiacich a slabozrakých

BRATISLAVA - Slovenská filharmónia pozýva v pondelok na Koncert bez bariér Slovenského komorného orchestra s umeleckým vedúcim Ewaldom Danelom.

slovakia

left justify in out

Podľa slov tajomníčky Slovenskej filharmónie Martiny Tolstovy sa po boku komorného orchestra sa vôbec prvýkrát predstaví mimoriadne talentovaný pätnásťročný huslista Viktor Knapp, ktorý sa narodil ako nevidiaci. Tento sa uskutoční v Stĺpovej sieni SF s bezbariérovým vstupom.
      Pred začiatkom koncertu filharmónia uvedie do života elektronický rozprávajúci dotykový rám pre nevidiacich, slabozrakých, ale aj vidiacich návštevníkov. "Návštevníci sa môžu pred koncertom zoznámiť s hapticko-zvukovou pomôckou a pozrieť si obraz Milenci Brazílčana Adelia Sarra z jeho kolekcie veľkých malieb s výrazne štruktúrovaným povrchom a zapracovanými odkazmi v Braillovom písme," poznamenala Tolstova k vystavenému obrazu, ktorý môžu hmatom vnímať aj nevidiaci návštevníci.
      Komorný orchester pokračuje v svojej dlhoročnej tradícii hudobných podvečerov, ktoré sú prednostne organizované pre zdravotne postihnutých návštevníkov. "Sú medzi nimi aj skupiny nevidiacich a slabozrakých, ktorí hudbu počujú, ale našu dominantu - bratislavskú Redutu -mnohí z nich nevideli a nevedia si ju predstaviť. Veríme, že od tejto koncertnej sezóny im tento zážitok umožníme prostredníctvom elektronického rozprávajúceho a dotykového rámu," dodáva filharmónia.
      Rám je umiestnený v priestoroch vstupného foyeru a vyskúšať si ho môže ktokoľvek. Pre filharmóniu ho navrhli na mieru. "Hapticko–zvuková pomôcka vedie ruky návštevníka reliéfnou kópiou budovy Reduta. Návštevník bude môcť dominantu mesta vnímať hmatom, sluchom aj zrakom. Rozprávajúci dotykový rám je dielom Ildikó Gúzikovej a Vladimíra Maroša a je chránený úžitkovým vzorom Úradu priemyselného vlastníctva SR, ako aj zápisom do registra Úradu Európskej únie pre duševné vlastníctvo," vysvetlila Tolstova.
      Koncert bez bariér sa uskutoční v SF po jedenásty raz. Sólový part Bachovho Koncertu pre husle a orchester a mol, BWV 1041 zaznie v interpretácii Viktora Knappa, ktorý sa s orchestrom predstaví prvýkrát. Od septembra je študentom 1. ročníka na bratislavskom konzervatóriu, kde doteraz navštevoval triedu Nadaných žiakov u Júliusa Horvátha, člena orchestra SF. "Program doplnia diela Edwarda Hagerupa Griega, Mikuláša Moyzesa, Ladislava Kupkoviča a zaznie aj Zeljenkova Musica slovaca, ktorá  patrí poslucháčsky k autorovým najobľúbenejším dielam. Snúbi sa v nej rytmická nápaditosť s folklórnymi prvkami," uzavrela Tolstova.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Petras

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona